Mit kérjek idén karácsonyra? Elegem van a giccses angyalkákból!

Hamarosan elkezdődik a szokásos adventi vásárlási láz. Ha neked is görcsbe rándul a gyomrod a csillámporral behintett angyalkák és hupililán világító karácsonyfás bögrék gondolatától is, ez a poszt segíteni fog! Adunk pár szuper tanácsot, hogyan változtasd idén az év legnagyobb felhajtással (és legyünk őszinték, túlfogyasztással) járó ünnepét valóban a szeretet ünnepévé.

Advent, ezüstvasárnap, fenyőillat, bejgli. Családi vacsora, kellemes csilingelős muzsika, szaloncukor, rég látott unokatestvérek, nagymamák látogatása, ajándékozás. A szenteste békéje.

De ahhoz, hogy a szentestéig eljussunk, túl kell élnünk négy hét tülekedést, boltokba rohangálást, ajándékötleteken agyalást, utolsó pillanatban kiválasztott dísztárgyért kilométeres sorba beállást, egy jó adag „mit kérsz idén karácsonyra?” kérdésre való kelletlen válaszadást...

Idén legyen ez máshogy.

Idén arra gondoltam, hogy karácsonyra tárgyi ajándék helyett minden családtagtól azt kérem, küldjék el a rám szánt összeget egy civil szervezetnek.

Ehhez összeállítottam egy listát olyan szervezetekről és kezdeményezésekről, akiknek a céljával egyetértek.

Ezt a listát elküldöm majd mindenkinek, akiről tudom, hogy ajándékot tervez nekem venni idén.

A lista viszonylag hosszú, így mindenki találhat rajta olyan kezdeményezést, amivel ő maga is azonosulni tud. Azt nem várnám el senkitől, hogy saját értékrendjével ellentétes célra kelljen elküldenie a pénzét! De a listámon biztosan lesz olyan, akinek – tulajdonképpen – ő maga is szívesen ajánlana adományt.

Erről a listáról tudnak választani majd az engem megajándékozni akarók. Minden egyes átutalt összeg segít egy számomra fontos ügyet. Így akárhova megy is az ajándékom ára, engem boldoggá fog tenni!

Boldogabbá, mint ha kapnék egy százhuszadik giccses karácsonyos börgét...

Javaslom, kérjétek mostantól ti is karácsonyra azt, hogy a rátok szánt pénzen a rokonok segítsenek valamilyen számotokra fontos társadalmi ügyet!

Értelmetlen kacatok összevásárlása helyett szóljon idén a karácsony valóban arról, amiről szólia kéne. Az összetartásról. Az egymás segítéséről. A szeretetről.

Mielőtt bárki félreértené: ha egy családtag vagy ismerős értelmes, hasznos tárgyi ajándékot tervez venni, arról nem akarom ezzel lebeszélni.

Ez a jótékonykodási javaslat azokra az esetekre hasznos, amikor az ajándékozónak semmi értelmes ötlete nincs.

Engem személy szerint boldoggá tenne a tudat, hogy egy intézetben nevelkedő hatéves kapott egy épp rá illő termo kabátot – annak a csilingelő hógömbnek az árából, amit én két hét elteltével dobnék a szemétbe (vagy rejtenék el jó mélyen a pincében, hogy jövő karácsonyig ne is lássam).

Boldoggá tenne, ha egy utcára dobott kiskutyának ajánlhatna menhelyet egy állatvédő szervezet – annak a rénszarvasos zenekörhintának az árából, ami egyáltalán nem illik a lakásom ízlésvilágába, és ezért csak egy eldugott sarokba merném kiállítani, oda is csak néhány napra, az ajándékozó iránti tiszteletből.

Nagyra értékelném, ha egy bántalmazott nő vagy gyerek kapna hasznos jogi tanácsot és menedéket – annak a sok-sok házikónak, télapónak, kisangyalnak, csengettyűnek, hóembernek és grincsnek az árából, amit mi mindannyian minden egyes karácsonykor értelmetlenül elköltünk ezekre a (valljuk be) értelmetlen kacatokra.

Nem azt mondom, hogy minden házikó, télapó, kisangyal stb. értelmetlen. Nem azt mondom, hogy mostantól ne díszítsük föl a lakásunkat karácsonykor. Nekem magamnak is van néhány karácsonyi dísztárgyam, amit kifejezetten szeretek!

Azt mondom, ne vegyünk dísztárgyat fölöslegesen. Ne gyártsunk szemetet!

Helyette ajánljuk jó célra a pénzt.

Így a karácsony idén végre azzá válhat, aminek mindannyian szeretnénk: a szeretet és emberi összetartozás valódi ünnepévé.

 

Az általam összegyűjtött szervezetek és kezdeményezések listája itt lejjebb található. Ha tetszik, használhatod te is ezt a listát. De nyugodtan adj hozzá vagy vegyél el belőle, sőt: állítsd össze a saját listádat! Aztán nyomdast ki vagy küldd el emailben azoknak, akiktől ajándékot remélsz.

Igazgyöngy Alapítvány – hátrányos helyzetű családok segítése

EMMA Közhasznú Egyesület – mozgalom a szülészet megújításáért

NANE – nők a nőkért együtt az erőszak ellen egyesület

Magyar Hospice Alapítvány – gyógyíthatatlan (daganatos) betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítése

TASZ – emberi jogi jogvédő civil szervezet

Patent – jogi és pszichológiai segítség erőszakot átélt nők számára

Bátor Tábor – daganatos és krónikus beteg gyerekek számára élménytábor

Tündérpakk Alapítvány – adományok gyűjtése krízishelyzetben lévő családoknak

Utcajogász – ingyenes jogi tanácsadás hajléktalan emberek számára

RIROSZ – ritka rendellenességgel élők országos szövetsége

Menedék – a hazánkba érkező külföldiek segítése

Budapest Pride – magyar lmbtq* szervezet

Van Esély Alapítvány – hajléktalanságból való kitörés segítése

Amnesty International Magyarország – emberi jogi képzések, kampányok

Magyar Helsinki Bizottság – civil jogvédő szervezet az emberi méltóságért

Névtelen Utak Alapítvány – az emberkereskedelem áldozatainak segítése

Magyar Kerékpárosklub – ennek talán nem kell magyarázat ;)

Magyar Csillagászati Egyesület – ez meg önmagában elég menő ;)

Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat – ingyenes szűrés és tanácsadás

Átlátszó.hu – független sajtótermék támogatása

Nőkért Egyesület – nőtörténeti ismeretterjesztés, női öntudatnövelés és küzdelem az áldozatokat védő Isztambuli Egyezmény magyar jogrendbe illesztéséért 

 

 

  Ha van további javaslatod, hogy kinek lehetne még adományozni, kommentben várjuk  a Facebook oldalunkon! Katt ide. 

 Kapcsolódó cikkek:

A gyermeked senkinek nem tartozik puszival... még ünnepkor sem

Juan, Leo és én, a karrierista antinő

Így teszik tönkre az MLM-ek a női barátságokat