Leszbikus, akit "meggyógyít" a f....?! - egy film, amit nem várunk

Az Egyesült Államokban augusztusban jelenik meg az Adam című film, amely a leírása alapján egy vígjáték szerelemről, barátságról, és nehéz igazságokról. A film egy fiatal középiskolás fiúról szól, aki a nővérével együtt belekeveredik a new york-i transz és leszbikus közegbe. A rendező egy transz férfi, a film pedig egy leszbikus író könyvén alapul. Jól hangzik, igaz?

Talán mégsem annyira. Hónapokkal a film megjelenése előtt elkezdtek keringeni az interneten bejegyzések, amelyek a könyv cselekményét részletezik, pontosabban azt, hogy ez a fajta ábrázolás mennyire káros lehet a transz és a leszbikus közösségeknek egyaránt.

A film főszereplője, Adam egy cisz (nem transz) fiú, aki miután meglesi ahogy a leszbikus nővére egy másik lánnyal szexel, elhatározza, hogy ő is leszbikusokkal akar összejönni - ezért transz fiúnak hazudja magát, mert úgy véli, hogy úgy majd vonzódni fognak hozzá a leszbikusok. Sikerül is összejönnie egy leszbikus lánnyal, akivel többször lefekszik: először még strap-ont (műpéniszt/segédeszközt) használva, másodjára viszont már a saját péniszével, úgy, hogy a lánynak továbbra is hazudik - ezzel voltaképpen megerőszakolva a lányt, aki nem egyezett bele az ilyen közösülésbe. Miután Adam végre bevallja az igazságot a leszbikus barátnőjének, a lány nem akad ki, sőt, azt mondja hogy minden oké, hiszen titokban úgyis arról fantáziált az együttlétük közben, hogy Adam “igazi fiú”. (Ellentétben a transz fiúkkal, akik kitaláltak?!) Az idill nem tart sokáig, később összevesznek, Adam többször lekurvázza a lányt, majd végre szakítanak. Mikor legközelebb találkoznak, a korábban leszbikus lány egy másik cisz fiúval jár.

Érdemes még megemlíteni, hogy a könyvben több transz fiú karakter van, akik leszbikusként írják le magukat, ami sajnos eléggé úgy hangzik, mintha az író nem teljesen értené a különbséget a transz férfiak és a butch leszbikusok között.

Szóval, összegezzük: cisz fiú transz fiúnak hazudja magát, feltételezve, hogy ha vaginája van, akkor biztos a neme ellenére tetszeni fog a leszbikusoknak. Úgy fekszik le egy leszbikussal, hogy végig hazudik neki, ami gyakorlatilag nemi erőszak (ugyanúgy, mint a mostanában “divatos” módszer, ahol a cisz férfiak a nő tudta nélkül lehúzzák az óvszert). Miután szakítanak, a leszbikus lány rájön, hogy amúgy ő igazából mégiscsak szereti a fiúkat - ami beleillik a hihetetlenül káros “leszbikus, akit meggyógyított a fasz” narratívába. Ja, és egyébként a transz férfiak amúgy is csak fiús leszbikusok.

Huh! De a filmet egy transz férfi rendezi, ugye? Szóval talán, TALÁN sikerült kihoznia valami nem teljesen borzalmasat ebből az alapkoncepcióból (bár ahhoz át kellene írni az egész sztorit, szóval ez elég nehéz lenne)? Mivel a film egyelőre még nem jelent meg, erre nem tudok válaszolni. Viszont meg tudom osztani egy a filmben statisztaként szereplő transz színész szavait, aki a Twitteren mesélt a forgatási körülményekről.Rhys Ernst rendező középen

@cervine_salad a Twitteren elmeséli, hogy a filmben sok transz, nembináris és gender-nonconforming statiszta volt, de mindannyiuknak hazudtak arról, hogy milyen filmben fognak szerepelni. Bár az gyakori, hogy a színészek nem rögtön tudják meg a film címét, az egy kicsit talán gyanús, hogy a statisztáknak teljesen másféle cselekményt írtak le (a nekik beadott sztori szerint egy “Camp Trans” nevű filmre vették fel őket, ahol egy zenefesztiválról kirúgott transz nők egy táborban gyűlnek össze), ráadásul kifejezetten olyan színészeket kerestek, akik nem tartoznak semmilyen szakszervezethez, és így kevesebb védelmük van. A statiszta elmesélte, hogy a legtöbben kétségbeesésből fogadták el a szerepet, hiszen a transz színészek nehezebben találnak munkát, mint a cisz színészek, és eleve sokkal nagyobb eséllyel vannak anyagi nehézségeik a diszkrimináció és a család támogatásának hiánya miatt.

A hazugságokon felül a transz statisztákat egyikük elmondása szerint a stáb folyamatosan misgenderelte, azaz a transz férfiakat nőkként, a transz nőket pedig férfiakként kezelték. A transz férfi és nembináris statiszták azzal szembesültek, hogy a legtöbbjük karaktere igazából cisz leszbikusként van megírva, és a sminkesek vagy “lányosan” vagy “butchosan” öltöztették fel őket attól függően, hogy épp mire volt szükség.

@cernive_salad elmesélte az egyik “kedvenc” élményét is, amikor a stáb egyik tagja mindenki előtt felállt, és elmondta, hogy ő támogatja a transz embereket és teljesen megérti a szenvedésüket… hiszen az ő kandúrját is kiherélték, ezért most mindenki lánymacskának nézi. Tök ugyanaz, nem?

Arra válaszul, hogy a filmje mennyit árthat a transz és leszbikus közösségeknek, a rendező Rhys Ernst elmondta, hogy büszke arra, hogy kockáztatott, és egy olyan filmet készített, ami feszegeti a határokat, és talán sok embert kellemetlenül érint.

Hát, rendben. Természetesen mindenki eldöntheti, hogy milyen filmeket szeretne megnézni és milyen rendezőket szeretne támogatni, de vajon 2019-ben tényleg egy olyan filmre van szükségünk, ami olyan káros tévhiteket erősít meg a cisz és hetero közösségekben, mint “ha egy leszbikust megerőszakolsz, akkor rájön hogy szereti a faszt, úgyhogy minden oké” és “a transz fiúk igazából csak fiús leszbikusok, a cisz fiúk pedig az IGAZI fiúk”? Ráadásul egy leszbikus író és egy transz rendező összefogásában, hogy a ciszhetero közönség tudjon mutogatni, hogy “látod, ők is így gondolják”? Remélem, hogy a legtöbbünk szerint nem.

Sebők Alexandra 

 

Források: 

https://genderpunksap.tumblr.com/post/186246460704/do-not-support-adam-when-the-film-comes-out?fbclid=IwAR2NZz47HhjXIlpam_2oXeru-E189t2SYdoEGorOhlMubK8kk-jc2ZO_LuU

https://twitter.com/cervine_salad/status/1153107493708419072?s=19&fbclid=IwAR11tbLauSlU7TzWENQkeZg3tN2iCudjgbLlizyoF5hANhp7dW3mlB6SHtY