Láthatatlan biszexuálisok és az őket övező előítéletek

Szeptember a Bi Láthatóság Hónapja, ezen belül 23. a Bi Láthatóság Napja (erről bővebben itt). Miért fontos a biszexuálisoknak jobban látszaniuk, mint eddig?

Vitrai Sára vagyok, biszexuális. A Budapest Bi-tangok FB csoportot és közösséget 2019 júliusában alapítottam meg. Ma már több mint 170 tagot számlál. Még a koronavírus előtt havonta találkozott a csoport, ilyenkor italok és harapnivaló kíséretében kötetlenül beszélgettünk hol mindennapi dolgokról, hol bispecifikus témákról (kövesd a programjainkat a FB oldalunkon). Az inspirációt az angliai BiCon konferencia és közösség adta (bővebben itt). Azért éreztem szükségesnek ezt a közösséget létrehozni, mert úgy gondolom, hogy a bi/pán orientációjú embereknek bispecifikus kérdései és problémái vannak, amikre nem kapnak választ sem hetero, sem pedig LMBTQI közegben. 

Az egyik ezek közül, hogy erős nyomás éri a bi embereket hogy „döntsék már el,” hogy hova „olvadnak be”, a heterók vagy a melegek közé. A biszexualitás egy spekrum, amin vannak olyanok, akik inkább a nőkhöz / nőiességhez vonzódnak, vagy inkább a férfiakhoz / férfiassághoz; és vannak, akik mindkettőhöz egyformán. És mindegyik opció rendjén van. Ám a rájuk nehezedő nyomás miatt az, aki biszexuálisként bújik elő, azt élheti meg, hogy nem hisznek neki, és hogy nem nagyon van egy közösség, ahova „megérkezhet”. Ezt látjuk a médiában is, ha egy heterónak vélt karakternek lesz egy azonos nemű partnere, akkor melegnek/leszbikusnak szokás elkönyvelni, a biszexualitás lehetősége meg sem jelenik. Ez a lehetőség nincs is elismerve mint létező opció. Ezért kevés ismert bi ember van és kevés a bi közösség vagy tér. További „bi láthatatlansághoz” vezet, hogy egy bi emberről nem tudjuk „kívülről megállapítani” az ő orientációját, mint egy heteró vagy meleg ember esetében, ahogy végigsétál az utcán a kedvesével (kivéve ha az illető nem-monogám és épp van egy barátnője és egy pasija, amit sajnos igen nehéz megvalósítani :) ). Emiatt a bi emberek úgy is érezhetik, hogy az identitásuk egy része folyamatosan láthatatlan, hogy a „nem kívánatos részét” le kell tagadniuk.

Ez a „válassz már egy csapatot” nyomás többek között a Freud biszexualitás-elméletéből eredő előítéletnek köszönhető, amely szerint “mindenki valamennyire biszexuális” vagy ennek a másik oldala, hogy “senki nem biszexuális”. Freud szerint a gyermek szexuális fejlődésének egyik szakaszában biszexuális, majd vagy „meleggé fejlődik” „egészségtelen” fejlődés következtében vagy „heteróvá fejlődik” „egészséges” fejlődés következtében. Ebből az elméletből bontakozott ki az az előítélet is, miszerint a biszexualitás csak átmeneti, vagy az illető csak össze van zavarodva vagy hogy a biszexualitás csupán egy “kifejletlen állapot”.

Ezeken kívül még számos  téveszme lengi körül a biszexuálisokat. Az egyik a biszexualitás és a monogámia kérdése. „Ha bi vagy akkor szeretsz hármasozni?” „Akkor neked mindenki bejön?” „Akkor neked kell egyszerre egy pasi és egy barátnő?” – és hasonló kérdéseket kapnak sokan amikor valakivel megosztják, hogy bik/pánok. Holott aki biszex, az lehet monogám vagy nem-monogám. Aki nem monogám, az lehet hetero vagy meleg (vagy bármi más a palettán). Ennek ellenére bi közösségen belül is gyakran előfordul hogy ítélkeznek a monogám bik, hogy a nem monogám bik „erősítik a rossz sztereotípiát” a „szexéhes, bárkivel összefekvő biszexuálisról”. A szexuális orientáció nem függ össze azzal, hogy valaki mennyire hűséges típus. A „hűtlen biszexuális” rémképe rejtőzik olyan megítélések mögött is, mint “lehet, hogy elhagysz egy nőért/férfiért”; illetve mint  „a biszexuálisok poliamorok és meg fognak csalni”.

A Budapest Bi-tangok ezeket az előítéleteket igyekszik eloszlatni. Felületet biztosítani a bi/pán embereknek, hogy láthatóak legyenek egymás számára, hogy nincsenek egyedül. Hogy így jobban megértsék és elfogadhák önmagukat és a társadalom többi tagja is jobban megértse, elfogadja őket. Minden érintettet és támogatót várunk szeretettel.

Boldog Bi Láthatósági Hónapot!

Vitrai Sára

Kommentelni pl a Facebook posztunk alatt tudsz. Főszabály: csak kedvesen és okosan! 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.