Az óvszerellenestől a szexuális zaklatón át a Srebrenica-tagadóig: a Demográfiai Csúcs felhozatala

2021. szeptember 23-24-én a Várkert Bazárban megrendezésre kerül a , ahol ezúttal a fenntarthatóság kérdéskörével összefüggésben vitatják meg – szigorúan régióspecifikusan – a népesedési problémákat magyar és külföldi politikusok, egyházi személyek, kisebb számban pedig vállalatok, valamint (szinte kizárólag konzervatív) civil szervezetek képviselői.  

A kiemelt politikus felszólalók egytől egyig férfiak, ugyanakkor a meghívottak névsorával messze nemcsak a markáns férfitöbbség a probléma. Ahogy a Nőkért Egyesület közleményében rámutat: 

„közpénzen fognak nálunk vendégeskedni olyan szélsőségesen antifeminista, homofób és rasszista közszereplők, akiket más országokban jóval kevésbé látnának szívesen. 

Számos meghívott előadó a nemes célnak hangzó » családvédelem « (illetve, »életpártiság« ) pajzsa mögé bújva rendszeresen kikel a nemek egyenlősége és a nők reprodukciós jogai, a fogamzásgátlás, az átfogó iskolai szexedukáció, a testi önrendelkezés, a szexuális autonómia és a gendertanulmányok ellen, továbbá a biológiai esszencializmus jegyében a nők »különleges« (gondoskodó, kiszolgáló) szerepét, valamint az LMBTQ-személyek »átnevelő« terápiáját szorgalmazza."  

Az alábbiakban bemutatunk néhányat a meghívott szélsőségesek közül – többek közt ők azok, akikkel Novák Katalin mint „magas szintű résztvevőkkel" büszkélkedik.

1. Marion Maréchal-Le Pen 

Nagyapja, Jean-Marie Le Pen nyomdokaiba lépve 2010-2018 között a francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Gyűlés tagja volt. Politikai pályafutása során a melegházasság ellenzőjeként, valamint EU-ellenes és iszlamofób nézeteiről volt közismert. Marion Maréchal szerint az Európai Unió „megfosztotta Franciaországot a szabadságától”; a muszlim bevándorlásban, illetve a francia muszlim állampolgárokban pedig olyan veszélyt látott, akiknek jelenléte Franciaország „eliszlámosodásához” vezet majd. 

Emellett Marion Maréchal saját pártvezetőjével, Marine Le Pennel szemben, valamint a francia katolikus egyház álláspontját is kritizálva a szigorú abortuszellenesség mellett érvelt. Maréchal többek között azt szorgalmazta, hogy az abortusz állami támogatása helyett Franciaország a kapcsolódó költségeket a nőkre hárítsa. Szélsőséges hozzáállása növekvő konfliktusokat szított saját pártján belül, ami hozzájárult ahhoz, hogy 2017-ben visszavonult a politikától. Azóta elsősorban az általa alapított Institut des sciences sociales, économiques et politiques („Politika-, társadalom- és gazdaságtudományi Intézet”) berkein belül tevékeny.

2. Mike Pence

„Másfelől, őszintén megvallva, az óvszerhasználat nagyon, nagyon gyenge védelmet nyújt a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben (...) Egyszerűen úgy gondolom, hogy az egyetlen valóban biztonságos módja a szexelésnek (...) az, ha egyáltalán nem szexelünk.” (Mike Pence) 

A Republikánus Párt tagja, Indiana állam volt kormányzója (2013-2017) és az USA volt alelnöke (2017-2021) Donald Trump alatt. Pence szélsőséges abortuszellenességéről ismert politikus. 2016-ban Indiana kormányzójaként írta alá a H.B. 1337 elnevezésű törvényt, amely megtiltotta azon abortuszokat, ahol a páciensek a beavatkozást a magzat nemére, rasszára vagy bármilyen fejlődésbeli rendellenességére (pl. Down-szindróma) hivatkozva kérték. Az amerikai fellebbviteli bíróság utóbb alkotmányellenesnek találta, s 2018-ban hatályon kívül helyezte a törvényt. Pence emellett az amerikai alelnökök közül elsőként szólalt fel az évente megrendezett „March for Life” abortusz-ellenes felvonuláson 2017-ben.

A politikus emellett az iskolai szexuális felvilágosítás ellenzője is, annak a fiatalokra gyakorolt, állítólagos korrumpáló hatása és félrevezető információi miatt. Pence 2002-ben ugyanis azt állította, hogy az óvszerek nem nyújtanak megfelelő védelmet a szexuális úton terjedő betegségektől (miközben a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján a megfelelően használt óvszer hatékonysága valójában szinte tökéletes, 100%-os ezekben az esetekben). Pence a szexuális felvilágosítás egyetlen alternatívájaként és a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben védelem egyetlen hatékony módjaként az önmegtartóztatás népszerűsítését látja.

Az időnként betegesbe hajló amerikai tisztaságkultuszról bővebben itt olvashatsz: 

3.  Sharon Slater 

A Family Watch International (FWI) szervezet társalapítója és jelenlegi elnöke. A szervezet az ENSZ-en belüli tárgyalásokon igyekszik a szexuális és reprodukciós jogoknak gátat vetni, mert azokat családellenesnek véli. 

Sharon Slater mormon háztartásbeli feleségből lett konzervatív aktivista, elmondása szerint az 1999-ben Genfben tartott Családok Világkonferenciáján hallottak hatására. Még abban az évben megalapította a Family Watch Internationalt. Ironikus, hogy a szervezet eredeti neve Global Helping to Advance Women and Children volt (Globális Segítség a Nők és a Gyerekek Helyzetének Előmozdításáért), mellyel Slater konzulensi státuszt szerzett az ENSZ-ben.   

A Family Watch International egyik fő tevékenysége az átfogó iskolai szexedukáció elleni kampányolás, melyet Slater (ez az egyik könyvének is a címe) „a gyerekek elleni háborúnak” tart. Szerinte kizárólag a házasság előtti szexet bűnnek kikiáltó, és az esküvőig önmegtartóztatásra való nevelés elfogadható (abstinence-only sexual education). Slater ellenzi és szintén családellenesnek tartja azt a nézetet, miszerint a szexualitásnak nemcsak utódnemzési célja van. Az FWI szexedukáció-ellenes honlapján az orális szex említésével kapcsolatban is erős felháborodást fejez ki. 

Szerinte a szexuális jogok „lábbal tiporják a vallásszabadságot és a szólásszabadságot” - különösen nehezményezi, hogy a nemzetközi emberi jogi alapelvek értelmében még a vallási nézetekkel sem igazolható az LMBTQ-személyek hátrányos megkülönböztetésére. A „meleggyógyító” terápiák híve, és szoros barátságot ápol a melegek bebörtönzését és akár halálbüntetését szorgalmazó Martin Ssempa ugandai lelkésszel. Kirekesztő nézeteit - vajon ez honnan ismerős? - a gyermekek védelmével igyekszik legitimálni. 

Többször járt Magyarországon. 2012-es budapesti előadásán, melyet az Országházban tartott, (számos egyéb téves információ mellett) többször is azt a hamis állítást tette, miszerint a szexuális jogok támogatása magában foglalja a pedofília tolerálását is

4. Ed Martin 

Republikánus politikus, orvosi etikára szakosodott ügyvéd. 2005-ben két illinoisi gyógyszerészt képviselt, akik vallási okokra hivatkozva nem voltak hajlandók esemény utáni tablettát kiadni. Később is aktív maradt az „életpárti” ( = abortusz- és gyakran egyúttal fogamzásgátlás-ellenes) mozgalomban. 

A nemek egyenlőségére vonatkozó alkotmánykiegészítés (ERA) ellen kampányt indító antifeminista, Phyllis Schlafly – akiről a Mrs. America c. sorozat is szólt – 2015-ben őt jelölte ki utódjául az általa 1972-ben alapított Eagle Forum nevű „családvédő” ( = nőellenes) szervezet élére. Őt tartotta ugyanis legalkalmasabbnak öröksége továbbvitelére, munkája folytatására. 

Phyllis Schlafly (1924–2016)

Jogász, politikus, hatgyermekes anya. A hetvenes évektől nyíltan támadta a feminizmust. A férjétől függő háztartásbeli feleség szerepét mint a boldogulás egyetlen útját szorgalmazta a nők számára annak ellenére, hogy ő maga sem aszerint élt. A nők kiszolgáltatottságát és a családon belüli erőszak veszélyét bagatellizálta. 

Úgy érvelt, hogy a hagyományos család gyógyír minden létező társadalmi problémára, a feminizmus, illetve a nemi egyenlőséget célul kitűző politikai irányelvek viszont elveszik a nők „privilégiumait”. Azt állította (valótlanul), hogy az ERA elfogadása esetén kötelező katonai szolgálat lép érvénybe a nők számára, és megszűnnek a külön női és férfi mosdók. Élesen támadta az első trimeszteri abortusz jogát deklaráló Roe v. Wade ítéletet, és kikelt a melegek jogai ellen még azután is, hogy egyik fiáról kiderült, hogy érintett. A szexedukációt a tizenéves kori terhességek fő okának tartotta. A munkahelyi szexuális zaklatást áldozathibáztató módon közelítette meg - szerinte az erényes nők nincsenek kitéve nemkívánatos közeledéseknek. A házasságon belüli nemi erőszak létezését tagadta.       

5. Milorad Dodik 

„A boszniai muszlimoknak nincsenek saját mítoszaik… Úgyhogy előálltak Srebrenicával.” (Milorad Dodik, 2019)

A Boszniai Szerb Köztársaság volt elnöke (2010-2018), miniszterelnöke (2006-2010), 2020 óta Bosznia-Hercegovina Elnökségének elnöke. A délszláv országokban elsősorban annak kapcsán ismert, hogy folyamatosan tagadja a délszláv háború során szerbek által elkövetett népirtások megtörténtét. Így például Dodik szerint nem került sor Srebrenicában, 1995. júliusában több, mint 8000 boszniai muszlim férfi és fiú meggyilkolására a szerb csapatok által - miközben a Boszniai Szerb Köztársaság kormánya már 2004-ben, Tomislav Nikolić szerb elnök pedig 2013-ban kért nyilvánosan bocsánatot a mészárlásért. A szakértők a srebrenicai népirtás helyszínén eddig 6600 áldozatot azonosítottak a maradványaik alapján. 

A politikus emellett aktívan kampányol Bosznia-Hercegovina állami létének felszámolása mellett. Dodik végül, de nem utolsósorban a nyilvános homofóbiától sem riad vissza; 2007-ben például kijelentette, hogy nem engedi meg meleg férfiaknak az irodájába való belépést.

6.  Jaime Mayor Oreja

A spanyolországi Néppárt politikusa és volt spanyol belügyminiszter (1996-2000) ,az “Egy közülünk” (One of Us) abortuszellenes szervezet vezetője. Oreját Spanyolországban ultrakonzervativ, szélsőjobboldali elveket valló politikusként tartják számon, aki emlékezetes módon járult hozzá 2017-ben a tizenhat emberéletet követelő barcelonai terrortámadás sokkjának feldolgozásához. A politikus napokkal a tragédia után nyilatkozta azt, hogy a támadások hátterében álló okok egyike a melegházasság 2005-ös elfogadása volt Spanyolországban - egyéb, a “keresztény értékeket lebontó” folyamatok mellett. 

Oreja hasonló módon kommentálta az Európai Parlament által 2021-ben elfogadott, úgynevezett Matić-jelentést. Ez utóbbi az európai nők az egészségügyi szolgáltatásokhoz, így a szexuális felvilágosításhoz, a fogamzásgátláshoz, az abortuszhoz, a nőgyógyászati és a termékenységhez kapcsolódó szolgáltatásokhoz való hozzáférését, emellett a nemi alapú és szexuális erőszakkal szemben való védelmét alapjogokként szögezte le. Az „Egy közülünk” szervezet vezetője mindezt „nonszenszként”, a „halál kultúrájának törvényi erőre emeléseként” értelmezte.

Fotó: Ava Sol (Unsplash)

7.  Éric Zemmour 

„A testszőrzet szimbólum: ősember mivoltunk emléke, vadállati, öszönös énünk, és a nemek közti különbségek szimbóluma. Felidézi, hogy a férfiasság kéz a kézben jár az erőszakkal, tudtunkra adja, hogy a férfi szexuális ragadozó, hódító.” (Éric Zemmour)

Francia konzervatív író, publicista, televíziós személyiség, a Le Figaro állandó szerzője.  A 2022-es francia elnökválasztás lehetséges szélsőjobboldali jelöltjeként tartja számon a média.

Hírhedt szalonrasszizmusáról, Francia öngyilkosság címmel írt sikerkönyvet. Több alkalommal állt bíróság előtt gyűlöletbeszéd miatt. Az asszimiláció érdekében szeretné betiltani, hogy a bevándorlók az anyanyelvük szerinti nevet adjanak a gyerekeiknek. Szorgalmazza hazája EU-ból való kilépését.

Úgy gondolja, hogy a nők és a melegek szerinte túlzott hatalma romba fogja dönteni az országot. Mint a Beuvoir Második nem-ére hajazó Le prémiére sexe c. könyvében kifejti, a feminizmus szerinte a férfiakat „elférfiatlanítással” fenyegeti. 

Idén tavasszal több nő szexuális zaklatással vádolta meg; a Mediapart francia oknyomozó portál kutatómunkája szerint megalapozottan. 

8.  Sophia Kuby

Anyja a szociológusból lett fundamentalista író, a genderellenes diskurzus európai sztárja, Gabriele Kuby. Ennek ellenére ő maga csak 18 évesen vált mélyen hívővé, azóta azonban a katolicizmus legkonzervatívabb irányzatát képviseli. 2018-ig Brüsszelben dolgozott. Korábban a European Dignity Watch nevű szervezet vezetője volt, jelenleg az ADF (Alliance Defending Freedom) nevű, az USA-ban alapított fundamentalista szervezet németországi fiókját irányítja.

„Támogatja a szereteten alapuló férfi és nő közötti házasságot”  – írta róla a Frankfurter Allgemeine Zeitung, azonban ennél drasztikusabbak a vonatkozó nézetei. Ugyanis egyúttal minden egyéb családformáról az a véleménye, hogy azok puszta tolerálása is „sérti a gyerekeket nevelő szülőket”. De még a heteroszexuális házasság sem elég számára: azon belül is 

szorgalmazza „a nők karrierről való tudatos lemondását és a férfiak terhét viselő egyjövedelmű háztartást”.

9.  Obianuju Ekeocha

Nigériai származású, jelenleg az Egyesült Királyságban élő tudós, a “Target Africa” (“Afrika, mint célpont”, 2018) c. könyv szerzője. Obianuju művében amellett érvel, hogy a fejlett nyugati országok idegen értékeket kényszerítenek az afrikai országokra és kultúrákra. E befolyás bizonyítékaiként tartja számon az abortusz különböző afrikai országokban történő engedélyezését és az óvszerhasználat fontosságához kapcsolódó helyi kampányokat. Obianuju szerint a neokolonista „Nyugat” az afrikai népességszaporulat kontrollálásán keresztül igyekszik uralma alatt tartani az Afrikában rejlő erőforrásokat, elszipkázva azokat a helyi népesség elől. A tudós amellett érvel, hogy az eme befolyás ellen folytatott harc részeként az abortusz afrikai engedélyezése helyett inkább az afrikai nők egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését kellene biztosítani - feltételezve, hogy a két tényező kizárja egymást. 

10. Lorenzo Fontana 

Az Északi Liga (Lega Nord) olasz populista párt tagja, volt olasz családügyi és esélyegyenlőségi miniszter (2018-2019). Fontana 2018-ban, miniszteri minőségben tette azt a nagy botrányt keltő nyilatkozatot, miszerint Olaszországban a státuszukat igazoló speciális törvények hiányában nincsenek szivárványcsaládok - megtagadva ezzel a közel 1400 olaszországi szivárványcsalád létezését. E kijelentés hátterében nem meglepő módon a politikus azon nézetei állnak, amelyek a melegházasságot és a szivárványcsaládokat a hagyományos családképet, a közösségi értékeket és a hagyományokat fenyegető halálos veszedelmekként értékelik. 

Fontana hasonlóképpen szentül hisz abban, hogy az olaszországi bevándorlás hátterében egy nemzetközi lobbicsoport tudatos, nagy stratégiája áll, amelynek fő célja az etnikailag olasz népesség „kicserélése” lenne „fajidegen” elemekre. Végül, de nem utolsósorban a politikus abortuszellenessége is közismert Olaszországban. Fontana 2018-ban részt vett a „March for Life” abortuszellenes mozgalom római felvonulásán. A miniszter megjelenésével egy olyan rendezvényt támogatott, amelynek egyik éves mottója a következő volt: „az abortusz a nőgyilkosságok legfőbb oka”.

Mindezeket tekintve talán nem meglepő, hogy Fontana a putyini Oroszországot tartja korunk példaértékű társadalmának.

Novák Katalin közölte, hogy online élő közvetítés által, illetve a Duna World tv-csatornán is lehet majd követni az eseményt – ami (ezt már nem ő közölte) legalább akkora élmény lesz majd, mint május végén a Családtudományi Szövetség konferenciája. Reméljük, Ti is olyan izgatottan várjátok, mint mi! 

Összeállította: Antoni Rita és Bari László Bence 


KOMMENTELNI SZERETNÉL?

FACEBOOK-OLDALUNKON MEGTEHETED!

KATT IDE!