Hogyan lehet bi/pánszexuálisként (online) randit fogni

Összegzés azoknak, akik szívesen ismerkednek online, vagy most ugranának bele. A cikk egy eredetileg angolul íródott cikk alapján készült (itt olvasható), némi magyar tapasztalattal megfűszerezve. Ebben a cikkben én a biszexuálist a következő képpen definiálom: olyanok akik vonzódnak a hozzájuk hasonló gender identitású és a tőlük eltérő gender identitású emberekhez is. Úgy gondolom, hogy a cikk pánszexuálisoknak is hasznos tippeket és meglátásokat tartalmaz, mivel hasonló előítéletekkel és dilemákkal találják szemben magukat.

Vitrai Sára cikke. 

Mitől nehéz illetve sajátos biszexuálisként ismerkedni online?

Egyelőre nincsen kifejezetten biszexuálisoknak szóló társkereső app, ámde a heteróknak vagy melegeknek szóló appok között is akadnak olyanok, amelyekben vannak bi/pán elfogadó beállítások, ill. amelyeknek a felhasználói elfogadóak. Ezekről olvashatsz a cikk második részében.

Mi, biszexuálisok, kifejezetten nekünk szóló előítéletekkel vagyunk kénytelenek megbirkózni ismerekdéskor: Sokan hiszik, hogy bi- vagy pánszexuálisként többször annyi esélyünk van partnert találni, ám a potenciális visszautasítás is a többszöröse lehet. Az egyik népszerű sztereotípia szerint a biszexuálisok összevissza dugnak, mindig nyitottak a szexre és egyidejűleg több partnerre vágynak. Kvázi „egyet mindegyik nemből”. Bár igaz, hogy online ismerkedni senkinek sem könnyű, ám azáltal hogy nincs kifejezetten biknek/pánoknak szóló társkereső app, gyakran olyanokkal kerülünk össze, akik nem bánnak velünk tisztelettel az orientációnk kapcsán.

Hogy miben nyilvánul ez meg?

  1. Unikornisvadászat

Az unikornisvadászat konkrétan arra a helyzetre utal, amikor egy pár keres egy harmadik partnert és ezt etikátlan módon teszi. Mikor lesz egy ilyen helyzet etikátlan? Akkor, ha a pár egységet alkot a harmadik féllel szemben a saját érdekeik védelmében és a harmadik fél bevonása nélkül hoznak döntéseket mindhármukat érintő kérdésekben, (és elvárják, hogy ezt a harmadik fél zokszó nélkül el is fogadja, vagyis nem kezelik egyenrangú partnerként). Kicsit bővebben lásd az alábbi ábrán:

Megjegyzés: A hierarchikus kapcsolatok előre tisztázott helyzetként, és azzal a garanciával, hogy a résztvevők később együtt alakíthatják a szabályokat, képviselhetik szempontjaikat, rendben vannak: a gond akkor kezdődik, amikor ketten akarnak kontrollálni egy harmadikat. 
Ha nehezen döntöd el, hogy melyik oszlopba esik egy adott helyzet, ez az ábra segíthet (angol). Ha bővebben olvasnál a témáról, itt megteheted (angol): 

Mire számíthatunk egy heteronormatív társkereső appon? A biszexualitás “hiperszexualizálása”

Sokan ha meghallják, hogy valaki biszexuális, rögtön arra gondolnak, hogy akkor biztos mindenki tetszik neki és rengeteget szeret szexelni. Sőt, teljesen jogos megkérdezni, hogy a férfiakat vagy a nőket tartja vonzóbbnak. Vagy hogy akkor hányszor hármasozott már? És férfiként teljesen okés megkérdezni, hogy akkor nézhetem-e, ahogy a barátnőmmel dugtok. 

Nem minden biszex/pán nyitott hármasra, ahogyan arra sem, hogy szex közben nézzék. Vannak monogám bi/pánszexuálisok is, akik esetében az egynél több nem iránti vonzalom pusztán nyitottságot jelent. Azaz, nyitott a férfival, nővel és nem bináris emberrel való ismerkedésre is, de egyetlen partnerrel szeretne monogám, azaz nem nyitott párkapcsolatot. 

Sajnos vannak férfiak, akik kifejezetten becsapják a potenciális partnereiket azzal, hogy nőként iratkoznak fel társkereső appokra, hogy „több esélyük legyen”. Remélem világos, hogy ez miért nem etikus.

Vannak olyan nők, akik egyedül iratkoznak fel női társkeresőkre, és csak később derül ki, hogy valójában férfipartnerével együtt párban keresnek harmadikat (ld unikornisvadászat). Nemcsak nem etikus, de nem is hatékony módszer a hármas kereséshez. 

A folyton szexéhes biszexuális képéhez sajnos az a félelem is társul sokakban, hogy “tuti elhagy engem a másik nemért”. A biszexuálisok is ugyanannyira hűségesek - akár monogámok, akár nem - mint bármelyik másik szexuális orientációjúak.

  1. Mire számíthatunk egy meleg/leszbikus társkereső appon?

Sajnos itt sem sokkal jobb a helyzet: Hiába vagyunk a 3dik betű az LMBT betűszóban, rengeteg előítélettel fogad az LMBTQ-közösség minket. Milyen módokon nyilvánul meg a bifóbia queer oldalról? (Reddit thread)

  • “Túl sok vagy”

Sok leszbikus/meleg nagy becsben tartja, hogy ő vagy a párja nem volt soha férfival/nővel (ez nyilvánul meg olyan cimkékben mint a "goldstar lesbian"). Amint kiderül, hogy valaki bi, gyakran azonnal jön a “ghosting”. 

  • “Nem vagy elég”

Ugyanakkor azt is megkapjuk LMBTQ oldalról, hogy “nem vagy “igazi” biszexuális, ha nem voltál még mindkét nemmel” vagy “igazából heteró vagy”, ha a legutóbbi komoly kapcsolatod egy ellenkező nemű emberrel volt.

  • “El fogsz hagyni egy nőért/férfiért (ellenkező neműért)” 

Sokszor azt feltételezik, hogy a biszexuális ember nem tud kitartani azonosnemű partnere mellett, és végül egy hetero partnert fog választani (pl. a környezete nyomása vagy a kapcsolat elfogadottsága, státusza érdekében stb.) 

  • “Csak szexet, kalandot keresel”

Nem feltételezik a biszexuális társkereső személyről, hogy valóban komoly kapcsolat szándékával keres, automatikusan úgy tekintik, hogy csak “kicsapong”.

Ezek után miért érdemes mégis feltüntetni a randizós app leírásban hogy biszex/pán vagy?

Ugyan rövid távon sok kéretlen ajánlattal jár ennek a kis szónak a feltüntetése - vagy éppen kevesebb ajánlatot eredményez - de egyben hosszútávon kiszűri azokat, akik nem jó párok lennének neked. Pl. azokat, akik meg vannak arról győződve, hogy “csak idő kérdése, mire rájössz, hogy igazából meleg/leszbikus vagy” vagy, hogy biszexnek lenni azt jelenti, hogy “mindenki vonzó számodra, aki szembe jön” és így tovább.

Egy bi férfi Tinder-felhasználó arról számol be, az eredeti cikkben, hogy miután kiírta, hogy bi, ugyan kevesebb match-e volt, de több, tartalmasabb beszélgetést tudott folytatni nyitott gondolkodású emberekkel. Találkozott biszex társakkal és olyan nőkkel, akik kifejezetten azért érdeklődtek utána, mert bi.

Újra és újra “előbújni” baromi fárasztó és szerintem jobb is lenne a világ, ha simán nem feltételeznénk senkiről a szexuális orientációját. (Vagy mindenkiről azt feltételeznénk, hogy biszex, amíg mást nem mond ;) ) Ám ha így az elején világosan közlöd, legalább gyorsabban megtalálod a bi társaidat, illetve kiszűröd azokat azokat, akik nem akarnak biszex emberekkel járni.

Ha ilyen nehéz, lehetséges-e egyáltalán párt találni online? szerint a mai azonos nemű párok 2/3a talált egymásra online. (USA-ban reprezentatív)  szerint a mai azonos nemű párok 2/3a talált egymásra online. (USA-ban reprezentatív) 

Eddig arról volt szó, hogy miért extra nehéz nekünk biszexuálisoknak/pánszexuálisoknak online ismerkedni. Adjuk hát fel? Ne tegyük! Van remény. Egy 2019-es Stanford kutatás szerint a mai azonos nemű párok 2/3a talált egymásra online. (USA-ban reprezentatív) 

Bár szomorú, hogy - még - nincsen kifejezetten biszexuálisoknak szánt társkereső applikáció ez azt is jelenti, hogy jelenleg a biszex közösség tagjai azokon a randizó appokon próbálkoznak, amiken bárki más. Akár össze is találkozhattok ;) Számos ilyen appon már egészen finomra lehet hangolni, hogy milyen emberek érdekelnek téged. Az OKCupid-on például a hozzád hasonló politikai nézeteket vallókkal ismerkedhetsz, ezt az appon belül megválaszolt kérdések alapján méri fel az applikáció. A Tinderen pedig több szexuális orientáció ill. gender identitás közül választhatod ki, hogy kik iránt érdeklődsz.

Ajánlott applikációk egy kis áttekintéssel

Ha csak a konkrét applikáció ajánlásokért jöttél, jó helyen jársz! Vagy ha az elejét is végigolvastad, itt a konkrét infó a végére :)

  1. Nemzetközi applikációk, amiket az eredeti cikk ajánlott

  1. OKCupid “a legjobb”. Az OKC kapta a legjobb helyezést a listán.

Miért érdemes használni?

Pró:

  • Számos gender identitás és szexuális orientáció közül választhatsz, és angolul még a gender semleges they/them pronoun megjelölés is használható. Így még transz és nem-bináris barát is.

  • Emellett szexpozitív és kink barát is

  • Kérdésekre adott válaszok alapján ajánl neked kompatibilis partnert, mint pl. kedvtelések, hobbik, világnézet, különféle témákhoz való viszonyulás, pl. politikai meggyőződés vagy nőügyek stb.

  • Könnyen navigálható felület

Kontra:

  • 2019ben többek jelentették, hogy az profiljukat feltörték és ellopták az adataikat

Összegzés 

Ezen az appon jól érezhetzik magukat a biszexuálisok/pánszexuálisok, mivel nyitott gondolkodású, szex-pozitív felhasználóknak szól. Nagyon sok információt fel tudsz tölteni magadról, hogy nagyobb eséllyel találj hozzád illő partnereket. A profilt létrehozni sem nagyon bonyolult vagy hosszadalmas. Egy sor kérdést megválaszolhatsz magaddal kapcsolatban, és megmondja neked a felület, hogy hány százalékban passzoltok össze a másikkal a válaszaitok alapján.

  1. HER “a legjobb ha nem hetero nőt keresel” Egy nem heteroszexuális nőknek szóló applikáció, ahol a női felhasználók tényleg nőneműek.

Miért érdemes használni?

Pró:

  • A HER nem csak társkereső app, hanem közösségi portál is. így LMBTQ-eseményekről is értesülhetsz és beszélgethetsz

  • Külön kiemeli a profilodban a szexuális orientációdat és nemi identitásodat

  • Gyorsan növekvő, több mint 4 milliós felhasználóbázisa van

Kontra:

  • Egy kisebb városban csak adott mennyiségű potenciális partnert találsz rajta

  • Néha megjelennek rajta bifób goldstar lesbian-t keresők

  • Az algoritmus csak kor és hely alapján párosít össze másokkal

  • Sok a nem igazolt profil (ahol nem erősítették meg az email-t)

Összegzés

Ez egy gyorsan növekvő app, ahol nők nőkkel ismerkedhetnek, unikornis vadászok nélkül. 2019 nyarán változtattak a profilok megjelenésén: most rengeteg opció van a gender identitás, szexuális orientáció, evési szokások, csillagjegyek és satöbbi megadására. Mi több, ahol megjelenik a gender és szexuális orientáció, létezik egy “Ez mit jelent” kifejtés rész is, ahol részletesebb választ adhatsz. Hátránya ugyan, hogy csak kor és hely egyezés alapján ajánl partnereket, ám a Tinderrel ellentétben ezen a felületen kisebbségben vannak az egyéjszakás futó kalandot keresők. Mivel egyben közösségi portál is, olyan csoportokhoz is csatlakozhatsz, mint pl. “Nemrég bújtam elő” és “barátokat keresők”. Online eseményeket is rendeznek rajta most a koronavírusos idők alatt. 

  1. Hinge “a legjobb okostelefonra tervezett applikáció” Egy elsősorban Y generációnak (akik 1977-1995 között születtek) szóló, LGBTQ+ felhasználókkal teli app, ahol sokat tudhatsz meg a másik személyiségéről a profilja alapján

Miért érdemes használni?

Pró:

  • Színes, változatos felhasználói köre van, ami folyamatosan növekszik

  • Jó esélyeid vannak egy második randira (lásd lentebb a statisztikát)

  • Magasra értékelt az App Store-ban

  • Saját algoritmus alapján párosít másokkal

  • Számos gender identitás közül választhatod ki hogy rád mi illik a legjobbanKontra:

Kontra:

  • Nem működik valami jól kis városokban

  • Bizonyos szűrők már nem érhetőek el ingyen

Összegzés

A Hinge szabad kezet ad neked, hogy egyedi módon fejtsd ki gender identitásodat, illetve sokelőre megadott opció van. A profilok a személyiségedet emelik ki, ami kevésbé vonzza be a futó kalandokat kereső, adott preferenciákban kevésbé jártas felhasználókat.

Bár sokban hasonlít a Hinge a Tinderre vagy a Bumble-ra (pl. hasonló a felhasználó kör), ám a profilösszeállítások és az arra épített algoritmusok jobb esélyt adnak arra, hogy hozzád illő emberekkel találkozz. Az algoritmusuk pl. abból áll, hogy kérdőívek és “kacsintások” helyett ismerkedős játékokat játszhattok mint pl. “Két hazugság, egy igazság”. Jobbra/balra húzás helyett úgy tudtok kapcsolódni egymáshoz, hogy like-olhatod a másik válaszait, vagy kommentelhetsz rájuk. A beszélgetéseidet 14 nap inaktivitás után elrejti az app, hogy azokra az emberekre koncentrálhass, akik tényleg találkozni akarnak veled.

A felhasználók 90% azt mondta, hogy az első randijuk remekül sikerült és 72%uk benne lenne egy második randiban is. A Hinge 2019-es szlogenje, hogy ők egy “olyan randizós app amit arra találtak ki, hogy majd letöröld” (amint megtaláltad, aki(ke)t kerestél).

  1. Feeld “a legjobb app a hármasozásra” (unikornisvadászat nélkül)

Miért érdemes használni?

Pró:

  • Számos gender identitás közül választhatod ki hogy rád mi illik a legjobban

  • A felhasználók tiszteletben tartják a határaidat 

  • Itt kevesebb az esélye annak, hogy félreértitek, hogy ki mit szeretne

  • Magasra értékelt az App Store-ban

Kontra:

  • Az app hajlamos hibásan működni 

Összegzés

A Feeld közössége etikus nem monogám szinglikből és párokból áll össze, köztük 45% nem hetero orientációjú. Az applikációt többesezésre (hármasozásra és satöbbi) találták ki és ezért a legtöbben nagyon őszinték azzal kapcsolatban, hogy mit keresnek. Így el is kerülheted az unikornisvadászattal kapcsolatos hazugságokat. Ezen a felületen a szexpozitivitás a menő, de nem abban az értelemben, hogy mindenhol farkak vannak mint pl az AdultFriendFinder-en… Itt nagyon konkrét és részletekbemenő lehetsz a határaiddal kapcsolatban, így találhatsz partnereket akik mondjuk kinkek terén is passzolnak hozzád. Ezen az appon az emberek általában nyálcsorgatás nélkül tudnak beszélgetni a szexről.

  1. Tinder “a legjobb, ha nemrég bújtál elő” “A randizós appok vadnyugata”, de sok LMBTQ-felhasználója van. A kezdetek óta az applikáció lépéseket tett affelé hogy jobban elfogadó legyen a nem ciszheterókkal szemben.

Miért érdemes használni?

Pró:

  • 2019 óta számos szexuális orientáció és gender identitás közül választhatod ki hogy rád mi illik a legjobban. A felhasználók eldönthetik, hogy publikussá kívánják-e tenni ezeket a címkéket ill. választhatják azt, hogy a velük azonos orientációjú felhasználókat szeretnék először látni.

  • Nem kell sok energiát belefektetni, így a kevésbé tapasztalt bi felhasználóknak sem kell túl magas lécet megugraniuk

  • Vannak biztonsági beállítások azoknak a LMBTQ utazóknak, akik homofób országokban tartózkodnak

Kontra:

  • Sok a hetero unikornisvadász(nő)

  • Számíthatsz nem túl kulturált üzenetekre azoktól, akik fetisizálják a biszexualitást

  • Vannak férfi felhasználók, akik nőknek adják ki magukat ill. nők akik egyedül regisztrálnak, de később kiderül, hogy a pasijukkal együtt keresnek nőt 

Összegzés

Az originál “húzogatós appnek” sok LMBTQ-felhasználója van (ha sikerül túljutnod a heterók láncolatán...), és nem is muszáj nagyon komolyan venni a dolgot. Cserébe néha azért rémálom tud lenni az eredeti cikk beszámolói szerint.

  1. Magyarországon konkrétan mi a helyzet?

A kedvetekért körbekérdeztem 4 különböző Facebook csoportban ahol bi/pánszexuálisok előfordulnak, hogy ők hol ismerkednek online? A kb. 10-20 válasz alapján a következő a helyzet:

A Tinder bizonyult a legnépszerűbbnek mind a 4 csoportban, azt követte a OKCupid, a Facebook ill a Nonmono (lásd lentebb). Felmerültek még: Badoo, HER, Beloud, Twitter, FetLife, Viszony.hu (a neve ellenére sok az etikus nyitott kapcsolatos pár, de oda kell figyelni, mert nem-etikus keresések is előfordulhatnak - ahogy másutt is), Planet Romeo, lovoo, Párkatt, Feeld, Goldengate.hu

Ezek közül tudtommal a Beloud és a Nonmono magyar fejlesztésű app. Mindkettő ingyenes. A Nonmono etikus többpartnerű kapcsolatok keresésére van kitalálva, a Beloud pedig kifejezetten LMBTQ társkereső app és közösségi portál is.

Végezetül

Nem mindenki szeret online ismerkedni. Akik mégis, azoknak remélem segítettem egy kicsit eligazodni.

Nekünk biszexuálisoknak kifejezetten nekünk szóló előítéletekkel kell megbirkóznunk ismerekdéskor, ezekről szólt a cikk első fele: unikornisvadászat, “csak szexet, kalandot keresel”; “Túl sok vagy”, “Nem vagy elég”, “El fogsz hagyni egy nőért/férfiért (ellenkező neműért)”.

Egyelőre nincsen kifejezetten biszexuálisoknak szóló társkereső app, ezért hetero ill. meleg/leszbikusoknak szóló applikációkat tekintettünk át a cikk másdoik felében, amik valamelyest “bi barátok”: OKCupid, HER, Hinge, Feeld, Tinder, Nonmono, Beloud.

Ha érdekelnek hasonló témájú cikkek, megtalálod őket a B3 Blogon, ami a Budapest Bi-tangok – Magyar Bi+ Közösség blogja. Ezt a cikket a Közösség alapítója írta többekkel együttműködésben.

A Budapest Bi-tangok a biszexuális vágyat érzők és támogatóik közössége, vagyis, akik éreznek szexuális/romantikus vonzalmat a tőlük eltérő és a hozzájuk hasonló nemi identitású emberek iránt is / több mint egy nem iránt.

Borítófotó: Budapest Pride feat. Gulyás Gergely

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.