Kié a város?

„Nem célja a programnak a politizálás. Társadalmi jelenségek elemzésével foglalkozunk.” Újraindul a Socrates Program a CEU-n, ennek kapcsán interjút közlünk a program szervezőjével. Mit nyújt a Socrates? Ingyenes egyetemi kurzusokat olyanoknak, akik nem járhattak egyetemre, köztük például az LMBTQ közösség hátrányosabb helyzetű tagjainak. Kié a város, és ki dönti el, ki férhet hozzá a terekhez? – Erdős Erik Robin interjúja.

A fiatalember egy pillanatra elhallgat – érezni, hogy fájó visszagondolnia az iskolás évekre. Azután lassabban, de tovább mesél: arról, milyen nehéz volt beilleszkedni, mennyire nem találta a helyét. Az önazonos nevét szinte sehol nem fogadták el, alig talált olyan közösséget, ahol befogadták volna. Aktivistaként ez a fiatalember most másoknak próbál segíteni megtalálni magukat és a közegüket – viszont hiába sugároz róla a tudásvágy, az érdeklődés, továbbtanulni nem tudott az elutasító, rideg közeg miatt.

Bár egy interjú kapcsán ültünk le beszélgetni, én már tudom, hogy mielőtt elválunk, a figyelmébe fogom ajánlani azt az új képzési lehetőséget, amit a Socrates Program kínál, hiszen olyanoknak szánják, akik szerettek volna, de nem tudtak továbbtanulni.

A Socrates Program keretében ingyenes egyetemi kurzusok indulnak, bölcsész- és társadalomtudományi témákban. A szervezők arra törekszenek, hogy senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés, diszkrimináció a bőrszíne, élettörténete, fogyatékossága, lakhatási körülményei, szexuális beállítottsága vagy más tulajdonsága alapján.


SzabadNem: Milyen követelményeknek kell megfelelniük a pályázóknak? 

Azoknak szeretnénk lehetőséget adni, akiknek korábban ez nem adatott meg: nem tudtak főiskolára, egyetemre járni, vagy ha bekerültek, a körülményeik miatt nem tudták folytatni egy ponton.
Szükség van motivációra: minden héten szakirodalmat adunk fel, amit el kell olvasni, és heti egy estét az órára is rá kell szánni. Aki ennyi energiát befektet bármibe, tudja, hogy hatalmas sikerélményeket lehet megélni azzal, ha az ember komolyan vesz egy ekkora vállalást.
Mi megadjuk a segítséget, a bizalmat, a támogató közeget – hozzáteszem, a szervezőknek is nagy élmény egy ilyen érdeklődő és pozitív közösség részének lenni.

Az első szemeszter résztvevőiFotó: Fábián Adrián


SzabadNem: Mióta elérhető a Socrates program a CEU budapesti kampuszán? Milyen témákat érintett eddig?

Első félévünket zárjuk le decemberben. Az első kurzusaink témái a szólásszabadság (az ókortól a globális faluig) és a politikai ideológiák és közjavak voltak. A diákjaink és mi is alig hisszük el, hogy mindjárt vége a félévnek. Pörgős és izgalmas beszélgetéseken, vitákon és olvasmányokon vagyunk túl.


SzabadNem: Az év témája „Szabadság és Társadalom”. Hogyan reflektál a program a hazánkban emberi jogi szempontból egyre romló politikai helyzetre?

Nem célja a programnak a politizálás. Társadalmi jelenségek elemzésével foglalkozunk. Megférnek egymás mellett az osztályteremben bármilyen politikai beállítottságú, hátterű diákok – amennyiben nyitottak a vitára, a kritikus gondolkodásra.

Azt szeretnénk elérni, hogy diákjaink szabadon, hátrányos megkülönböztetésektől mentesen tanulhassanak, gondolkodhassanak, vitázhassanak. A témák sokszor húsba vágóak, olyan dolgokat érintenek, melyek hatását a saját bőrünkön érezzük nap mint nap.

Hogy mire jutnak, nem írjuk elő – gondolatébresztő olvasmányokkal, kérdésekkel készülünk, és abban bízunk, hogy a diákok egymástól legalább annyit fognak tanulni, mint a tanároktól. Ez a közösségélmény a tanulás legjobb felhajtóereje. Együtt, egymás élettapasztalataiból is tanulunk, nemcsak az olvasmányokból, a huszonéves a hetvenévestől és viszont. Ennek természetes velejárója, hogy a diákjaink bátrabban fognak véleményt formálni, és megerősödik az érdeklődésük a mindannyiunkat körülvevő társadalmi kérdések iránt.

Fotó: Fábián Adrián

Négy kurzusunk indul télen-tavasszal (januárban és márciusban kettő-kettő) és elég nagy máris az érdeklődés, tehát elképzelhető, hogy nem fogunk tudni minden jelentkezőnek azonnal lehetőséget adni. De reméljük, hogy szeptembertől még több kurzust tudunk indítani, és még többeket sikerül bevonni a Socrates-világba. 

Az egyik legizgalmasabb januárban induló kurzusunk, a "Bejárható terek - akadálytalan világ" arról fog szólni, ki szabja meg, hogy ki férhet hozzá életünk tereihez – konkrét és elvont értelemben egyaránt. Mennyire akadálymentes a város, mennyire elérhető a hivatal annak, akinek az iratain nem az önazonos neme és neve szerepel, mennyire határozza meg a bőrszín, ki merre lakhat, hol dolgozhat – és még sorolhatnánk a kapcsolódó kérdéseket.
De kínálunk kurzust a modern európai értékek kialakulásáról a történelem nagy fordulópontjain keresztül, a jelenkor régészetéről és a zene szociológiájáról, fenntarthatóságról és kultúrák megértéséről. 

Jelentkezni minél előbb érdemes, de legkésőbb november 30-ig.

Fotó: Fábián Adrián


SzabadNem: A Socrates Program részét képezi a közösségépítés is?

Vannak órán kívüli előadásaink – Vitray Tamás és Mérő László voltak eddig a vendégeink, óriási sikerük volt (bár ilyen kaliberű előadók bárhová mennek, nagy sikert aratnak). Büszkék vagyunk, hogy örömmel jöttek hozzánk, és visszajelzéseik alapján nagyon élvezték a Socrates-diákokkal való találkozást, beszélgetést.

A covid-helyzet függvényében más programokat is tervezünk, ezek a diákok igényein, ötletein keresztül is alakulnak. Fontos célunk, hogy nyitott, gondolkodó, elfogadó közeget építsünk, és azt látjuk, hogy a diákoknak legalább olyan fontos ez is, mint a tanulás maga.

Fotó: Fábián Adrián


SzabadNem: Hogyan mutatkozik meg a kiállás a magyar LMBTQ+ közösségért a Socrates programban?

Szeretnénk, ha az is bátran jelentkezne hozzánk, akinek máshol kellemetlenséget okoz akár csak az iratai megmutatása.

Önazonos névvel jelentkezhetnek az érdeklődők, és az iratok esetében is törekszünk arra a rugalmasságra, ami lehetővé teszi, hogy például ne bárkinek kelljen bemutatni egy védettségi igazolványt mondjuk egy órán kívüli rendezvényünkön.

Ebben szükség van a diákjaink partnerségére is – arra, hogy bizalmasan jelezze az, akinek ez esetleg problémát okoz, hogy ebben segítségre van szüksége. A tolerancia, egymás elfogadása pedig egyértelmű alapértéke a programnak.

Jelentkezni a Socrates Program kurzusaira november 30-ig lehet, de érdemes a program híreit addig Facebook oldalukon is követni.

A kurzusok részletesebb leírása a Socrates Program honlapján érhető el.

 Az iskolaévekről mesélő fiatalembernek annyira megtetszettek a kurzusaink, hogy azt mondta, a Szabadnemen is szívesen hírt ad róla – reméljük, hogy vele is és az olvasók közül is sokakkal találkozunk!

Ha kommentelni szeretnél, kattints ide!

Szerző: Socrates Program Budapest
Az interjút készítette: Erdős Erik Robin