Amikor a hernyó úgy gondolta, számára vége a világnak, pillangóvá változott

Elveszítettem a férfit, akibe szerelmes voltam. Életem legszebb és legviharosabb időszakát töltöttem vele.  Nem tudom pontosan, hogy hol és mi siklott félre kettőnk között. 

Szerelmünk elvesztése akkora fájdalommal jár, hogy megkérdőjelezzük az életet és nehezen találunk okot még arra is, hogy kikászálódjunk az ágyból. Mégis muszáj erőt vennünk magunkon, meg kell tennünk az első lépést, hogy visszataláljunk az életbe. De mégis hogyan? Erre a kérdésre ad választ és segítséget Amy Chan könyve, a Gyorstalpaló szakítás után, mely a nemrégiben jelent meg a Bioenergetic Kiadó gondozásában.

Fotó: Privát

Amikor kezembe vettem a könyvet és elkezdtem olvasni, gyógyír volt a lelkemre. Magamra találtam benne, felismertem a saját történeteimet és rájöttem, hogy nem vagyok egyedül a fájdalmammal. Befejeztem az önmarcangolást és elindultam magam felé. 

Mitévő lehetnél, ha a fájdalom átjárja a tested minden sejtjét? Hogyan hihetsz abban, hogy „okkal történt” mindez?

Amy Chan könyvén keresztül megosztja velünk tudását és tapasztalatait, hogy segítsen átlendülni a fájdalmon és megmutassa az előrefelé vezető utat. Szívszorítóan induló története igazi sikersztorivá nőtte ki magát. Amy a vele történtekre aktívan reagált: kutatni kezdett, mindent tudni akart a szakításról és a párkapcsolatokról – olvasott, tanult, tudományos, pszichológiai és spirituális vonalon képezte magát. Segíteni akart másokon, hogy a fájdalma értelmet nyerjen, ebben találta meg új életcélját. Így jött létre 2017-ben a Breakup Bootcamp, ami az eredeti, angol nyelvű kiadásban a könyv címe, ugyanakkor az Amy által létrehozott program neve is. Egyfajta tábor, ahol az összetört szívek összefoltozására vállalkoznak. 

Minden táborban komoly szakértői stáb – pszichológusok, hipnoterapeuták és energiagyógyászok – támogatják a csoporttagokat, hogy meggyógyuljanak, feldolgozzák a fájdalmukat, újragondolják a tudatalatti sémáikat és átformálják korlátozó berögződéseiket. A tábor nemzetközi figyelmet kapott a csalódás holisztikus megközelítése miatt, mert minden részlet a tudatos tervezés nyomát viseli magán. Amy mindazt megteremtette ügyfelei számára, amire neki is nagy szüksége lett volna egykor. A környezet, a táplálkozás és a programok összehangoltságának köszönhetően a résztvevők megerősödve és megváltozva térhetnek vissza új életükbe.

Gyorstalpaló szakítás után című könyvében mindent megoszt olvasóival, amit sikerült megtanulnia az ügyfeleitől, a szakértőktől és saját útkeresése során. Ez nem egy tipikus kapcsolatokról szóló könyv és nem is randikalauz. Ez a könyv egy életúton vezet át és tanulási segédletet ad a kezünkbe, melynek segítségével elsajátíthatjuk, hogyan éljünk jobb életet, hogyan tanuljunk minél többet és hogyan szeressük önmagunkat, hogy a következő párkapcsolatunkban jól boldoguljunk.

,,Az erő abban áll, hogy akkor is kitárod a szívedet, amikor fáj. Sőt, különösen akkor, amikor fáj.”

Sajgó szív, szerelmi csalódás és szenvedés okozta kimerültség. Biztosan te is átélted már a szakítás fájdalmát és tudod, miről beszélek. Az igazság az, hogy ez a hatalmas mély fájdalom sohasem az exről szól, hanem az újrahasznosított fájdalomról. Azokról a sebekről, melyeket gyermekkorunkban szereztünk és elraktározódtak a tudatalattinkban.

Minden kapcsolat egy lehetőség számunkra, hogy megtanuljunk valamit és ne a sémáinkat ismételgessük újra és újra. Valójában a legerősebb fájdalmak tartogatják számunkra a legnagyobb kincseket, hiszen lehetőséget kínálnak, hogy átírd a tudat alatt rögzült mintákat azáltal, hogy felszínre emeled és kicsomagolod őket. Amint ezt megteszed, a fájdalom átalakul egy sokkal szebb érzéssé, a benned futó negatív berögződések pedig átíródnak és ezzel esélyt adsz magadnak egy új és sokkal szebb életre. A cél pedig nem egy „boldogan élünk, amíg meg nem halunk” kapcsolat, hanem valami, ami belülről jön: önmagunk szeretete. Gyakran annyira belemerülünk a kapcsolatunkba, hogy nem is vesszük észre azt, hogy feladjuk önmagunkat és a tanult mintáink szerint kezdünk élni. Aztán már csak azon kapjuk magunkat, hogy valami nem stimmel és a kapcsolat véget ért. Kívül keressük a bűnbakot, pedig a probléma és a megoldás is bennünk van.

Ami Chan könyvében 7 kategóriába sorolja a nők viselkedését az alapján, hogy ki milyen sémákat futtat a párkapcsolatban. Egy dolog azonban mindenkiben közös: a szakítás után a fájdalom legnagyobb forrása mindig a párkapcsolathoz kötődő terv romba dőlése volt. Ezen elgondolkodtam.

Ha egy párkapcsolatban mindannyian egy következő lépés felett aggódunk, ami a jövőre vonatkozó terveink előmenetelét szolgálja, akkor valójában mennyire vagyunk teljesen jelen a párkapcsolatunkban? És, ha így működünk, akkor a nagy jövő felé való igyekvéssel nem ítéljük-e rögtön kudarcra azt, amit annyira szeretnénk? Mi történne akkor, ha egyszerűen csak jelen lennénk folyamatosan a mindennapokban? Jutnánk-e valahova közös célok nélkül?

Bárhogyan is van, a válaszokat mindig magunkban kell megtalálnunk, és a hozzájuk vezető úton kitűnő segítséget ad nekünk Amy Chan: Gyorstalpaló szakítás után című könyve. 

„Lehet, hogy nem tudod megváltoztatni életed történetét, de az életed eseményeihez való viszonyulásodon nagyon is tudsz változtatni.”

Amikor a könyv és e cikk megírásának végére értem, új nézőpontba helyeztem a dolgokat. Függetlenül attól, hogy a múltban való nosztalgiázás vagy a jövőbe vetett hit részegít meg, ezek mind olyan érzéseket kelthetnek benned, mintha megtaláltad volna az igazit. Néha valóban ez a helyzet, de nem mindenkinek kedvez a szerencse. Akik a leginkább hajlamosak a fantáziatorzításra, azok esnek áldozatul a legnagyobb fantáziadílereknek, a nárcisztikus karaktereknek.

Azt gondoljuk, könnyű kiszúrni egy nárcisztikus férfit, de valójában hihetetlenül elbűvölőek, vonzóak és csábítóak tudnak lenni. Általában végig ott vannak az árulkodó jelek, ám a rózsaszín szemüveg és a kezdeti ígéretek szépsége eltakarja őket. Te pedig szerencsésnek érzed magad, mert olyan sok mindenkit választhatott volna, ő mégis téged akart. És mivel ügyes abban, hogy szimpatikus legyen mások szemében, azt mondja, amit hallani szeretnél. A romantika forgószelétől megrészegülve azt hiszed, hogy megtaláltad a szőke herceget. Ezzel ráharaptál a csalira. És amint ráharaptál, váltás következik. A nagy Ő visszavonul, és mindjárt nem érzed magad olyan különlegesnek. Elkezdesz könyörögni a figyelméért, az idejéért és a jó közérzetért felelős kémiai anyagokért, amelyekben dúskálsz az elején. Elkezded feláldozni a szükségleteidet, hogy a kedvében járj, és visszaszerezd a tőle származó megerősítést és figyelmet. De amint ott állsz a küszöbön, hogy elhagyd, visszatér, és elhalmoz a szerelmével, hogy visszanyerje az érdeklődésedet. A nárcisztikusokra szintén jellemző, hogy hamis ént mutatnak be, hogy álmaid legkedvesebb és legfigyelmesebb társának tűnjenek mindaddig, amíg nem teszed azt, amit ők akarnak. Ezután büntetnek, eltávolodnak, rideggé válnak, és manipulálnak. Ezzel érik el, hogy az áldozat kételkedjen a saját épelméjűségében, ítélőképességében és memóriájában. Jeremy Bergen pszichoterapeuta szerint: „Ez egy olyan taktika, amit valaki arra használ, hogy hatalmat gyakoroljon a másik felett, irányítsa és érzelmileg megkárosítsa.” Hozzáteszi: „Az egyik komoly figyelmeztető jel az a tartós érzés, hogy amit láttál, azt valójában nem is láttad. Amit tapasztaltál, azt nem is tapasztaltad igazán. Amit éreztél, azt nem is érezted igazán.” 

Bárhogy is van, és bárkivel sodor össze az élet, azt gondolom, hogy felelős felnőttként nem lehetsz áldozata az életednek és a körülményeidnek. Helyezd át a fókuszt önmagadra, és gyakorolj önszeretetet. Valójában ez a könyv azért született, hogy segítsen a szakítás utáni fájdalom feldolgozásában, de nekem abban segített, hogy közelebb kerüljek magamhoz, átlássam az elakadásaimat és megragadjam a lehetőségeket. Valóban sikerült megerősödnöm, és úgy látszik, az élet jutalmazza az erőfeszítéseket. 

„Addig nem szerethetsz mást, amíg nem szereted önmagad. Az önszereteted mértéke a mások szeretetére való képességed barométere.”

-zsukov-