A SzabadNem-ről

Női és férfi szerepek, nemi identitások, párkapcsolati és szextippek, szexuális orientációk metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ* témák – szóval minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van. „Minél közelebb mégy hozzá, annál jobban megérted!”

Arról, hogy mi az a metszetszemlélet: itt írunk.

Kapcsolat: SzabadNemTEAM@gmail.com

A különböző kisebbségek, elnyomott csoportok, közösségek hátrányos helyzetében számtalan azonos vonás előfordul: a kirekesztésből, kitaszítottságból keletkező hátrányok szoros összefüggést alkotnak. Ezt jelenti a metszetszemlélet (másnéven az interszekcionalitás) fogalma. A metszetszemlélet eszméje nemcsak a társadalmi nemekkel folytatott munkát tartja fontosnak, de ezen kívül szolidaritást és együttműködést keres más, a társadalom mesterséges hierarchiája által szintén elnyomott és kizsákmányolt csoportokkal is. Egymás ismereteit kölcsönösen bővítve, ezáltal összetartó közösséget építve eredményesebben törekedhetünk mindannyiunk egyenlőségére.


Sokszínűségünkben rejlik az erőnk! A SzabadNem a 2016 nyarán elindított Genderfészek csoport nyilvános felülete.  

 

Moderálási alapelvek:

Mivel sok, pezsgő, színvonalas blogot láttunk elnéptelenedni az öncélúan negatív, kötekedő kommentek miatt, ezért szükség esetén élni fogunk a moderálás vagy a kitiltás jogával. Nagyon fontos: nem az építő kritikáról, de még nem is az érvekkel alátámasztott ellenvéleményekről van szó. Ezeket igyekszünk tőlünk telhető módon megválaszolni. Fenntartjuk viszont a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk.