Támogatom a család védelmét, legfőképp attól, ami azt valóban fenyegeti - Zuzana Čaputová LMBTQ ügyekről a Facebookon

A Szlovák Köztársaság elnökének Facebook posztja (saját fordításom). A legjobb dolog, ami eddig az országunkkal történt, az Čaputová elnökké választása volt! Büszke vagyok rá ❤️

"Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekei számára, ezért folyamatosan aggódnak, hogy valóban mindenük megvan-e, amire szükségük van. Biztos vagyok benne, hogy minden anya és apa ilyen. Valószínű ezért is tettem régebben fel magamnak a kérdést, milyen választ adnék arra a kérdésre, hogy

Ha a lányod szerelmes lenne egy másik nőbe, melyik országban szeretnéd, hogy ez megtörténjen?"

Nagyon szeretném, ha azt mondhatnám, hogy legyen az Szlovákia!

Természetesen ez hipotetikus kérdés, de megfontolandó. Csakis a legjobbakat szeretném a szeretteinek. Azt szeretném, hogy egy jó, nyitott és tisztességes társadalomban éljenek, bármilyen körülmények között. Tehát egy olyan országban, ahol mindenkinek ugyanolyan esélye van a boldog életre, nemzetiségüktől, hitüktől, nemüktől, szexuális irányultságuktól függetlenül.

Épp ezért értem azon emberek vágyát, kiknek az érzései saját nemükhöz irányulnak, hogy olyan társadalomban szeretnének élni, amely tisztességesen viselkedik velük. Jogaik tiszteletben tartásával lehetőséget kapnának arra, hogy szabadon élhessenek, hogy boldogok és elégedettek legyenek.

Megértem az emberek aggodalmát a családjaink helyzetével kapcsolatban. Támogatom a család védelmét, legfőképp attól, ami azt valóban fenyegeti. Ezek főként a rossz társadalmi és gazdasági feltételek, alacsony bérek és olyan helyzetek, amelyekben a szülők külföldi munkavállalása elkerülhetetlen. A család nehéz élethelyzete gyakran annak szétesését eredményezi. Ettől kell megvédenünk a családokat.

Megértem az emberek félelmét a családi értékek függvényében is. Azon értékeket, melyek védik azt. Segítsük a családokat, és ne féljünk annak értékeinek elvesztésétől. A meleg orientációjú embernek is van anyja és apja, nagyapja és nagymamája - van családjuk, amely számukra ugyanúgy fontos, mint mindannyiunk számára.

Megértem sokak félelmét a másságtól, de úgy gondolom, hogy a felebaráti szeretet az, ami egyesíthet minket. Végülis mindannyian egy nagy család részesei vagyunk és nem szabad megengednünk, hogy megosztottak, polarizáltak legyünk. Bárcsak meghallgatnánk egymást. Ha több toleranciát és türelmet fordítanánk a másikra, nem folytatnánk állandó vitákat. Akkor képesek leszünk nyitottan látni a dolgokat és megoldásokat keresni azokra problémákra, amelyek leginkább megoldásra várnak Szlovákiában.

Amint azt az elnöki palota elfoglalása előtt elmondtam, szombaton nem veszek részt sem a Pozsonyi Pride-on, sem a Büszkék a családra meneten. Ugyanakkor tiszteletben tartom mindkét közösségnek a szabad véleménynyilvánítási jogát. Úgy vélem azonban, hogy nem szabad hallgatnom és fel kell hívnom a figyelmet arra hogy javítani kell az LGBTI-közösséghez tartozó emberek jogainak helyzetén, valamint azt, hogy javítani kell a szlovákiai családok támogatásának és védelmének feltételeit.

Zuzana Čaputová - elnök"

 

Eredeti poszt:
https://www.facebook.com/857225904485395/posts/1158615431013106/

Fordította: John Baker a "Nem vagy egyedül" Facebook-csoportban