Heti hírszemle, heti genderterror 2020. január 1–5.

Heti összefoglalónkban rendszeresen gyűjtjük azokat a magyar és külföldi híreket, publicisztikákat, amelyek

  • a nemek társadalmi helyzetével;
  • a nemi alapú erőszakkal;
  • a feminizmussal;
  • a nemi identitással; 
  • vagy a szexuális irányultsággal 

kapcsolatosak, illetve amelyek a hét folyamán Facebook-csoportunk, a GENDERFÉSZEK – metszetszemléletű feminista és LMBTQIA közösségi tér tagjait leginkább érdekelték. 

 

Heti hírszemle:

 

Kolumbia: hivatalba lépett Bogota első nyíltan leszbikus polgármestere - Euronews.com

Január elsején hivatalba lépett Bogota első női, nyíltan homoszexuális polgármestere, Claudia Lopez, akit a beiktatási ceremóniára felesége Angelica Lozano szenátor kísért el. A 49 éves baloldali politikusnőre, aki korrupcióellenes harcával szerzett nevet magának, szintén a város történelmében először több mint egy millióan szavaztak az októberi kolumbiai helyhatósági választásokon.

 

Az új osztrák kormányba leszbikus politikus is bekerült - Humen Online

Az új osztrák kormányban a kulturális ügyekért fog felelni államtitkári minőségben a Zöldek nyíltan leszbikus politikusa, Ulrike Lunacek.

 

Egy transz férfi története: még lányként élt és katolikus gimnáziumba járt, amikor szexuálisan zaklatta egy pap - Felszabtér Blog

Sekrestyés hiányában diákok öltöztették fel a misére a papot, aki durván visszaélet a helyzettel. 

"Amikor elmesélte a történteket az igazgatónak, az egyáltalán nem hitt neki el egy szót sem, azzal vádolta, hogy mindezt csupán kitalálta és megfenyegette, ha nem hagyja abba a rágalmazást, akkor kirúgja. És végül csak annyit mondott: „Tekintsük tárgytalannak az ügyet!” Ezek után pedig senkinek nem beszélt róla, az osztálytársainak sem, örült, hogy túlélte és nem akarta, hogy kirúgják."

Perintfalvi Rita katolikus teológus várja az egyházon belüli szexuális visszaáélés további túlélőinek törteneteit: felszabterblog@gmail.com, vagy rita.perintfalvi@gmail.com.

 

Anait királynő (Feminista Multikulti Népmesék 1.)

Zalka Csenge korábbi, népszerű  sorozatából Ribizli a világ végén címmel könyv is megjelent.

A folytatásban a mesemondó Magyarországon kívüli országokból, kultúrákból származó történeteket mutat be. 

 

#nemluxustáska: kampány a rászoruló nőkért 2020-ban is

"Január 2-án újraindul a 2019-ben Legsikeresebb adománygyűjtés kategóriában Civil Díjat nyert  kampány. Az év elején egy hónapig országszerte várják a nehéz helyzetben élő nők számára összeállított ajándékcsomagokat. A kampány célja idén is kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot készíteni egy női táskában, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ad át rászoruló lányoknak és nőknek, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon több ezer olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket."

 

Önkéntes telefonos segítőket keres a pécsi Ifjúsági Lelki Elsősegély 

"Ingyenes, 100 órás képzést biztosítunk, mely önismereti csoportfoglalkozásokból, elméletből és gyakorlati oktatásból áll."

Ugyanitt támogató csoport is indul szülők számára: csoport.onismeret@gmail.com

 

Újabb ország szüntette meg a homoszexualitás büntethetőségét - Humen Online

Hivatalosan is érkezik a mozikba az első transznemű szuperhős - Blikk.hu

A gendersemleges "ő" az évtized szava az USA-ban

Heti genderterror: 

 

Nagyon érdekesnek találtuk a Magyar Hírlapban Petrin László "A genderterror korszaka" c. január 3-án megjelent cikkét. A csúsztatáshalmazzal annyiban azért egyetértünk, hogy tényleg genderterror van. Hogy ennek mibenlétét érzékeltessük, külön rovatot indítunk. 

 

Orosz Bernadett az igazságügyi miniszter után Polt Péter legfőbb ügyésznek is levelet írt, melyben panasszal élt a rendőrségi eljárás körülményei ellen. Szerinte ugyanis a hatóságok „egy ismeretlen lelkiállapotú elkövetőt hagytak szabadlábon.

A távoltartás egyáltalán nem tudja megakadályozni, hogy a lelkileg teljesen kiszámíthatatlanná vált elkövető újabb támadást hajtson végre velem szemben, az életemre törve, veszélyeztetve a saját és gyermekeim biztonságát… Az nem megnyugtató, ha az első kihallgatásomat végző nyomozó bizonygatja, hogy higgyem el, beszélt az Istvánnal, nem fogja keresni és bántani többet, megígérte!

Az Index szerint a levél a Pásztói Járási Ügyészségen, majd a Salgótarjáni Járásbíróságon kötött ki, ahonnan a nő azt a választ kapta, hogy „beadványa bírói intézkedést nem igényel.”

 

"Lement, becsöngetett, és a nőre támadt – egyelőre csak ennyit ismert be az a 22 éves férfi, aki december 30-án szurkált össze egy 45 éves asszonyt Kőbányán. Az ATV híradója úgy értesült, hogy  szexuális visszaélés miatt tavaly már elítélték a férfit.

A nő és három gyereke két szinttel K. Dániel lakása alatt élt a Harmat utcai házban, de az Index úgy tudja, arra a férfi sem tudott magyarázatot adni, hogy miért támadt rá egy machetével a nőre. A szomszédok azután hívták a rendőröket, hogy az egyik első emeleti lakásnál és a folyosón is vércseppeket láttak. K. Dánielt végül a XVII. kerületben fogták el, ahol a Bors szerint szótlanul, véres kézzel bolyongott, de kihallgatásán beismerő vallomást tett, a bíróság pedig pénteken egy hónapra elrendelte a letartóztatását – mondta az Indexnek Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Csécsi Soma, a BRFK szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy a sajtóban megjelent korábbi hírekkel ellentétben az áldozat és az elkövető között sem szeretői, sem egyéb kapcsolat nem volt, leszámítva azt, hogy egy lépcsőházban laktak, szomszédok voltak. Csécsi hozzátette, hogy a machetét, amivel a férfi áldozatára támadt, a rendőrök megtalálták és lefoglalták. Az is kiderült, hogy a férfit tavaly felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték szexuális visszaélésért.

A gyilkosságot próbaideje alatt követte el.

Bár a nőt a támadás után a mentők még kórházba szállították, ott végül belehalt sérüléseibe."

 

Elvégre, tudatában a szokűsos enyhe ítéleteknek, nem volt sok félnivalója.

"A Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon január 4-én nem sokkal dél előtt egy 53 éves férfi bejelentette, hogy otthonukban megölte élettársát. A rendőrök a lakásban holtan találtak egy 55 éves nőt, akinek halálát - az orvosi vélemény szerint - idegenkezűség okozta." 

 

  • Nyakon szúrta volt barátnőjét egy férfi Budapesten

"A police.hu-n közzétett tájékoztatás szerint a 38 éves férfi még péntek este ment volt barátnője XI. kerületi lakásához. A nő beengedte a férfit, de szóváltásba keveredtek, a férfi ütni kezdte. Az éppen zárcsere miatt a lakásban dolgozó lakatos a nő védelmére kelt, ennek ellenére a támadónak sikerült a nőt egy késsel többször megszúrnia, majd elmenekült."

 

Ez a genderterror, nem az Isztambuli Egyezmény, és nem is az, hogy léteznek transznemű és nem bináris emberek. Kíváncsiak vagyunk, hogy a homo- és transzfóbia vajon meddig lehet még ürügy az Egyezmény félresöprésére!