Heti hírszemle, heti genderterror 2020. január 6–12.

Heti összefoglalónkban rendszeresen gyűjtjük azokat a magyar és külföldi híreket, publicisztikákat, amelyek

  • a nemek társadalmi helyzetével;
  • a nemi alapú erőszakkal;
  • a feminizmussal;
  • a nemi identitással; 
  • vagy a szexuális irányultsággal 

kapcsolatosak, illetve amelyek a hét folyamán Facebook-csoportunk, a GENDERFÉSZEK – metszetszemléletű feminista és LMBTQIA közösségi tér tagjait leginkább érdekelték. 

 

Heti Szabadnem Kontent - hogy le ne maradj ;) 

 

Nemesnyik Judit: Egy családsegítő tehetetlensége

„A halálos kimenetelű családon belüli erőszak esetén nagy divat lett a családsegítő felelősségre vonása, de soha nem jut eszünkbe felelősségre vonni a törvényalkotókat. Miért?

80 éves idős nő. Késő este hív, hogy el kellett menekülnie éjszaka, mert a fia megint megfenyegette. Nem dolgozik, de pénzt akar. Bár a „gyermek” majd 40 éves, szüksége van alkoholra és drogra, hogy el tudjon lazulni. Éjjel sokadjára, de ismét rendőrt hívott a fiára, akik mentővel kórházba vitették a tomboló embert, miután szándékosan belefejelt az ablaküvegbe. 2 óra sem telt el, néhány sebtapasszal a homlokán, megjelent a fiú, és csak az idős, törékeny asszony gyorsaságán múlt, hogy az ajtón, és nem az ablakon távozott. Azóta bújkál. A fiú beszámítható, csak, ordítom hangosan: CSAK iszik. Alkoholistának lenni nem bűn, és kötelező elvonó nincs. Kérdezném Uraim, ott fent, miért? Miért a 80 éves asszony bujkál és menekül?”

 

Csipka Szilvia: UNBELIEVABLE – egy nemierőszak-áldozat igaz története a Netflix minisorozatában

„Hibátlanul felépített sorozat. Mélységes tisztelettel adózik az áldozatoknak, felesleges horrorisztikus elemek nélkül érzékelteti azt a mérhetetlen megalázottságot, sebezhetőséget, a soha nem múló emlékek traumáját, amit egy szexuálisan bántalmazott áldozat megél.” 

 

Heti Hírszemle

 

Ha csak egy cikket olvasnál el arról, hogy miért van szükség ma is a feminizmusra, milyen megkülönböztetés éri a nőket a mindennapokban, a családi szereposztásban és a munkahelyen, a tudományos életben, akkor ez az interjú legyen az, Zvolenszky Zsófia filozófussal:

„Egyik kezemmel a PowerPointot kezeltem, a másikkal cicát rajzoltam” – lappangó, káros nemi sztereotípiák - Kempf Zita, NLC.hu

„Fiatalabb koromban az is előfordult, hogy adminisztratív munkatársnak vagy hallgatónak néztek – sokkal inkább, mint a hasonló korú férfi kollégáimat. Ennél súlyosabban érintett, amikor egy hatvanfős szakmai összejövetelen az egyik kari vezető úgy említette a jelen lévő férfiakat, hogy intézetigazgató úr, docens úr, a HÖK-elnököt (aki pedig egyetemi hallgató) úgy, hogy elnök úr; mi, nők pedig adjunktusként, docensként „Zsófiák” meg „Krisztinák” voltunk. Nagyon fel voltam háborodva, és károsnak gondoltam ezt, különösen, hogy delegált hallgatók és kollégáim is hallották. Mégiscsak a 21. században élünk! Ma, 45 évesen, egyetemi tanárként, már szóvá tenném, még akkor is, ha megkapnám, hogy érzékenykedem, vagy nem vagyok jó csapatjátékos. Vagy ha mást érne ilyesmi, melléállnék, főleg, ha fiatalabb, mint én. Az én környezetemben 2008-ban nem voltak ilyen emberek.”

 

Jön a Pécs Pride 2020 fesztivál - Identitas.co 

2020 májusában egy hatnapos emberi jogi fesztivált szerveznek Pécsett, melynek részét képezi majd az első vidéki Pride felvonulás is, a Pécs Pride 2020 - ígérik a szervezők.

A fesztivál a "Freedom of My Identity", azaz az "Identitásom Szabadsága" címet viseli. A hét folyamán többek között tárgyalják majd az LMBTQ+emberek, a hazai cigányság, a zsidóság, valamint a magyarországi nemzetiségek helyzetét is, reagálva a legégetőbb emberi jogi és társadalmi kérdésekre, dilemmákra.

 

Ismerős hányinger – így néz ki közelről a kimanipulált szex - 24.hu

„A Ráolvasásban egy fiatal tanár él vissza két diákjának rajongásával, egyikükkel tiltott viszonyt kezd. Ezt egészen gyomorforgató élmény végignézni. Kritika.”

 

Letörölték a magyar szivárványcsaládok mellett kiálló petíciót

„A CitizenGO felületén petíció indult a Nők Lapja ellen, amiért a karácsonyi számban egy olyan hirdetés jelent meg, amely a magyar szivárványcsaládok létezésére és elfogadásuk fontosságára hívja fel a figyelmet. Válaszul Becca Prior írónő az aláírásgyűjtő online portálon a Nők Lapja mellett kiálló kezdeményezést indított, csakhogy azt a CitizenGO kampányigazgatója órákon belül törölte.

De mi is az a CitizenGo? Bár ez első olvasatra nem feltétlenül derül ki azok számára, akik ott aláírást gyűjtenének, de ez a nemzetközi platform kifejezetten a vallásos-konzervatív petíciókat gyűjti, és a portált a Political Capital tanulmánya az Oroszország által befolyásszerzésre használt szervezetek között sorolja fel."

 

A petíció egy független felületen újraindult, ITT tudjátok aláírni!

Korábban mi is bemutattunk blogunkon egy szivárványcsaládot - KATT IDE! 

 

Afrikába ment segíteni a szimpatikus magyar meleg pár - NLC.hu 

Szegedi László és párja, Hlatky-Schlichter Hubert már az esküvőjükön is azt kérték a családtól és a barátoktól, hogy malawi jótékonysági missziójukra adakozzanak, majd valóban elmentek a világ egyik legszegényebb országába, ahonnan Madonna fogadja örökbe az árva gyerekeket. Az idegsebészként dolgozó László magyar kollégáival már nem először műti a szegény afrikai gyerekeket, időközben pedig gasztrovállalkozó partnere is csatlakozott hozzájuk.

 

Kate McKinnon a tévéből jött rá, hogy nem alien, csak leszbikus - 444.hu

A Golden Globe idén sem maradt emlékezetes beszédek nélkül, az egyik pedig nem máshoz, mint Kate Mckinnonhoz, híres amerikai komikához fűződik, aki a Saturday Night Live showműsorból lehet ismerős. McKinnon a tegnap esti beszédében hálát mondott Ellen DeGeneres humorista tévésztárnak, amiért ráébresztette, hogy melegnek lenni mégsem olyan rossz dolog.”


Homofóbok támadják Tajvan LMBTQ-barát elnökét a választásokhoz közeledve - Humen Online

2019. május 17-én, a Homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon Tajvan lett az első ázsiai ország, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát. Az előterjesztést az ország elnöke, a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) tagja, Caj Jing-ven vitte át a törvényhozáson, annak ellenére, hogy a 2018 novemberi népszavazáson a lakosság 72 százaléka szavazott az azonos neműek házassága ellen – ugyanakkor a legfelsőbb bíróság már korábban kimondta, hogy alkotmányellenes az egyenlő házasság tiltása – írja a Pink News.

Most viszont, hogy január 11-én elnökválasztást tartanak az ázsiai országban, Caj Jing-venről több homofób álhír is megjelent, amelyekkel ellenfelei és rosszakarói próbálják meggyőzni az ország lakosságát, hogy ne szavazzanak rá.”

 

Heti Genderterror 

 

Kép forrása: Varga Judit, Facebook. 

 

Amióta Magyarország aláírta - és nem illesztette a jogrendjébe - az Isztambuli Egyezményt, 121 nő vált kapcsolati erőszakkal összefüggő gyilkosság áldozatává - Nőkjoga.hu

Ez a genderterror: a nemi alapú erőszak; nem az, hogy léteznek transznemű és nembináris emberek - akiket a döntéshozók bűnbakként használnak fel, ürügyként az Egyezmény félresöprésére.  

Ezt láthatjuk Varga Judit legutóbbi nyilatkozatában is: 

 

Az igazságügyi miniszter bejelentette, hogy 2020 az Áldozatvédelem Éve lesz

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.