„Szerencsés fiúk”

Egy kutatónő online kérdőív segítségével vizsgálta a férfiak ellen nők által elkövetett szexuális bántalmazás egyes formáit, amikor az elkövető (vaginális, orális vagy anális) behatolásra kényszeríti az áldozatot. A férfiakkal szemben nők által elkövetett nemi erőszak valós jelenség.

Figyelem! Felkavaró tartalom – szexuális erőszak.

A napokban magyar cikk is született egy brit kutatás kapcsán, ami a férfiak ellen elkövetett erőszakkal foglalkozik*. Dr Siobhan Weare kutatásában online kérdőív segítségével vizsgálta a férfiak ellen nők által elkövetett szexuális bántalmazás egyik formáját, amikor az elkövető (vaginális, orális vagy anális) behatolásra kényszeríti az áldozatot.

*Tisztában vagyok azzal, hogy a szexuális erőszak estében nagyon sok különböző tényezőt és formát lehet vizsgálni. Az itt ismertetett kutatás nagyon specifikusan csak egyféle esetre fókuszál, így az összefoglalóban is csak erről fogok írni. Ez nem jelenti azt, hogy más közegben (azonos nemű párok között, férfi elkövetők által) nem létezik erőszak, vagy hogy azokat nem érdemes vizsgálni. De most nem azokról esik szó.

Furcsának tűnhet ilyen kiemelten foglalkozni ezzel, de az ok még különösebb: a jelenlegi angol jogrend ezeket az eseteket nem tekinti nemi erőszaknak. Akié a pénisz, az az elkövető – állítja az angol jog és a közvélemény. A brit kutatónő (és előtte számos más kutatócsoport) ezt a téves hiedelmet próbálja megcáfolni.

„Ne aggódj, a fiúk ezt állítólag szeretik.” (Kép forrása: Project unbreakable)

 

A kutatásban 154 nagy-britanniai férfi vett részt, 18-70 éves korig. A megkérdezettek mindegyike áldozata volt valamilyen szexuális visszaélésnek. Az erőszak körülményének vizsgálatára a kutató 10 válaszlehetőséget ajánlott fel, ezek közül a leggyakoribbak, mikor az elkövető fenyegetéssel, zsarolással (22%), illetve mikor fizikai erőszakkal (14,4%) kényszerítette áldozatát. A fennmaradó esetek között szerepel a hozzáratozók épségének fenyegetése, a kábult/ittas állapot vagy a megkötözés is. Az áldozakok nagy része (43,8%-a) 16-25 éves volt (2-66 évig terjedő skálán), mikor az eset megtörtént. A megszólaltatott férfiak túlnyomó többsége ismerte az elkövető nőt (51,3%-uk párkapcsolatban is élt vele). A válaszolók 20%-a súlyos negatív mentális hatásokról számolt be: egy 1-10-ig terjedő skálán, ahol 1 semmilyen hatást, 10 pedig súlyos negatív mentális hatást jelent, az átlag 6 volt.

 

„Hogy tud egy lány megerőszakolni egy fiút?” – mondta madjnem mindenki, akinek az utána következő 4 év során beszéltem róla.
„Legyél már férfi!” – mondta az akkori barátnőm arra, hogy pánikrohamot kaptam, mikor 8 évvel az eset után először megláttam az erőszaktevőt.
(Kép forrása: Project unbreakable)

 

Az áldozatok közül összesen ketten fordultak a rendőrséghez, esetük bíróságig sem jutott.

Mindössze 22 férfi vallotta azt, hogy az esetet megosztotta családjával vagy barátaival.

Egy ilyen kevés embert megszólaltató kutatásból persze egy egész társadalomra lefordítható arányokat nem lehet következtetni. De valamire megkérdőjelezhetetlenül rávilágít: a férfiakkal szemben nők által elkövetett nemi erőszak valós jelenség.

„Te fiú vagy, te nem mondhatsz nemet egy ilyen lánynak, mint én.” 2013. februárja (Kép forrása: Project unbreakable)

 

Ez egy sztereotípiákkal súlyosan terhelt téma. A „lucky boy” felfogás azt jelenti (tévesen), hogy biztosan „szerencsések azok a fiúk”, akiknek nem kell energiát fordítani arra, hogy egy nő szexuálisan kielégítse őket. Az is egy mítosz, hogy a merevedés minden esetben beleegyezést jelent. E közhiedelmek mellett még az is tovább nehezíti az áldozatok helyzetét, hogy nem akarni egy nemi aktust „férfiatlan” dolognak számít a köztudatban. Ráadásul az „igazi férfi” megvédi magát, nem áldozat. Ezért is hallgat a legtöbb áldozat egy életen keresztül.

Úgy gondolom, bármennyire bonyorult és összetett is ez a téma, társadalomként kötelességünk túllátni ezeken a feltételezéseken, és hitelt adni az áldozatoknak, az embereknek a számok mögött.

Mit mond a magyar jog?

A magyar jog ebben az esetben előrébb jár már, mint az angol jog. A magyar Büntető Törvénykönyv (BTK) szerint ugyanis a szexuális cselekmény: a közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul" (BTK 459. § 27.) Itt tehát nincs szó péniszről vagy behatolásról: a magyar meghatározás ilyen értelemben gendersemleges.

Más kérdés az, hogy mennyire hatékonyan alkalmazzák a hatóságok a jogi passzusokat; ennek kapcsán érdemes olvasni a Patent Egyesület bíróságlátogatásairól, valamint az Isztambuli Egyezményről, mely a közhiedelemmel ellentétben a férfiakat is védené az erőszaktól (ha végre ratifikálná a Parlament).

 Hollerbach Emil

 

Ha szexuális erőszak áldozata vagy, a KERET Koalíció segélyvonalát hívhatod péntekenként 10-14 óráig:
06-40-630-006

 

A bejegyzésben szereplő képek a Project Unbreakable kezdeményezésből származnak. Itt erőszak túlélők oszthatják meg fényképüket egy táblával, amin az őket támadótól egy idézet, vagy az esettel kapcsolatos idézetek olvashatók.

Moderálási alapelvek: fenntartjuk a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk. Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy mivel a blogot önkéntesek szerkesztik szabadidejükben, nincs mód a beérkező kommentek azonnali elbírálására. Így előfordulhat, hogy néhány nap is eltelik, mielőtt megjelenik egy új komment. A türelmet és megértést köszönjük.