4+4 tipp az online biztonságért

Eleged van a kéretlen (pornó)reklámokból? A fölugró ablakokból? A böngészés közben rád ömlesztett irdatlan mennyiségű virtuális szemétből, és abból, hogy adatbúvár cégek lekövetik, mire kattintottál korábban?

Aktivistaként ezen kívül ráadásul az online zaklatóktól is biztonságban szeretnénk érezni magunkat...

A megoldás, ha hiszed, ha nem, néhány kattintásnyira van.

Az alábbiakban a böngésződhöz kifejlesztett 4 biztonsági kiegészítőt találsz. Néhány gombnyomással tudod őket telepíteni! Mi az összeset kipróbáltuk, és a mai napig használjuk.

Mert jogunk van ahhoz, hogy biztonságban legyen a magánéletünk – az interneten is.

 

( 1 ) Követő programok ellen...

A Privacy Badger egy olyan kiegészítő, ami megakadályozza, hogy reklámügynökségek és követő szoftverek letapogathassák, mire kattintasz az interneten. Ez azért nagyon hasznos, mert így nem fogod a kéretlen, személyre szabott reklámokat az arcodba kapni! (Munkahelyi gépekre is próbáljátok ki, hiszen van, ahol nem kell rendszergazdának lenni, hogy a böngésződet módosítsd.)

Firefox-ra innen telepítheted:
https://addons.mozilla.org/…/firefox/addon/privacy-badger17/

Chrome-ra innen telepítheted:
https://chrome.google.com/…/pkehgijcmpdhfbdbbnkijodmdjhbjlg…

( 2 ) Felpattanó ablakok ellen...

Az uBlock Origin nevű kiegészítő magukat a reklámokat blokkolja le. Tehát megszünteti a villogó, idegesítő, kellemetlenül felpattanó haszontalanságokat. Állítólag az oldalak 99%-án hatékony  nem tudom, ez a szám mennyire valódi, de saját tapasztalat alapján abszolút tudom ajánlani a telepítését. Hihetetlen az élmény, hogy felpattanó (pornó)reklámok nélkül olvasgathatsz, kattintgathatsz bárhova az interneten!

Firefox-ra:
https://addons.mozilla.org/en-…/firefox/addon/ublock-origin/

Chrome-ra:
https://chrome.google.com/…/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm

( 3 ) Kéretlen adatforgalom ellen...

A Disconnect.me nevű kiegészítő nagyon hasonló a Privacy Badger-hez, és azzal együtt még hatékonyabb. Mivel letiltja a kéretlen adatforgalmat a háttérben, gyorsabban betöltenek tőle az oldalak is!

Firefox-ra:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/disconnect/

Chrome-ra:
https://chrome.google.com/…/jeoacafpbcihiomhlakheieifhpjdfe…

( 4 ) Az adatlopás ellen...

A HTTPS Everywhere nevű kiegészítő arra szolgál, hogy a mindenféle adatforgalmat titkosítsa. Nem minden oldal engedélyezi ezt a lehetőséget, de amelyik igen, azon ez a kiegészítő működni fog és bekapcsolja a titkos adatforgalom üzemmódot.

Firefox:
https://www.eff.org/https-everywhere

Chrome:
https://chrome.google.com/…/gcbommkclmclpchllfjekcdonpmejbd…

 ***

Mindenki olyan szintű biztonságot állít be magának, amilyenre igénye van. A fenti 4 tipp hatékonyan blokkolja a kéretlen tartalmakat, és gyorsabbá, kellemesebbé teszi a böngészést, blogolást. Ha azonban valaki nem elégszik meg ezzel az egyszerű védelemmel, további intézkedéseket is tehet: ezeket az alábbiakban ismertetjük.

Angolul tudók számára ajánljuk ezt az oldalt, ahonnan mi is vettük a tippeket:
A DIY Guide to Feminist Cybersecurity

 

 

2 további tipp kezdőknek

 

Itt van két további tipp arra az esetre, ha többre van szükséged, mint a a fent javasolt egykattintásos kiegészítők által biztosított, nulladik szintű védelemre:

( +1 ) A nyilvános WIFI hálózatok veszélyei...

A telefonodon és tableteden mindig kapcsold ki a WIFI-t, ha éppen nem használod aktívan az internetet. Ezzel egyrészt energiát spórolsz és megnöveled a két aksitöltés közötti időt. Másrészt pedig a nyilvános WIFI-hálózatok közül sokan meta-adatokat szednek le a telefonodról, ha engedélyezve van a WIFI rajta. Szóval: kikapcs.

( +2 ) Használj szabad szoftvert...

A népszerű böngészők közül a Firefox az egyetlen, ami nem kereskedelmi céllal készült, hanem szabad szoftver. Fejlesztője, a Mozilla régóta küzd azért, hogy az internet szabadon hozzáférhető és ingyenes legyen mindenkinek. A kereskedelmi célú böngészők (Chrome, Safari, Internet Explorer) készítői előfordulhat, hogy profitnövelés céljából követik a tevékenységedet, ezért érdemes inkább Firefox-ot (és úgy általában szabad szoftvert) használni.

 

És még néhány középhaladó/haladó szintű tipp

 

( +3 ) Teljes anonimitás...

Arra is lehetőséged van, hogy teljesen, TELJESEN nyomtalanul böngéssz az interneten. Erre sok oka lehet valakinek, akár személyes, biztonsági, politikai... Ehhez már nem elég a Firefox és a kiegészítők.

Ehhez egy teljesen új böngészőt kell telepítened.

Az anonim böngésző neve: Tor. Úgy működik, hogy az adatforgalmat a géped és a célszerver között elirányítja a világ különböző pontjaira, véletlenszerűen kiválaszott kiszolgálókra. Sok-sok kiszolgálón való átküldés után érkezik csak meg a célba, és így lényegében nyomonkövethetetlen lesz, hogy honnan jött és hova ment az adatcsomag. A saját tapasztalatunk az, hogy a böngészés így valamivel lassabb lesz, szóval tényleg akkor javasoljuk, ha nagyon jó okod van rá, hogy lekövethetetlen legyél.

A Tor telepítése erről a linkről lehetséges. (Mivel van még néhány egyéb tipp is a Tor-hoz, amit érdemes figyelembe venni, mindenképp olvass utána, mielőtt belevágsz. Angol nyelv ismerete itt előnyt jelenthet.)

( +4 ) Az ultimét megoldás...

És még ennél is van drasztikusabb megoldás a névtelenségre és a lekövethetetlenségre: telepíthetsz olyan operációs rendszert a Windows helyett, ami megvéd mindentől... Tails-nek hívják, de mi még nem próbáltuk ki, szóval ha valaki ismeri és használta már, szívesen vesszük a tapasztalatait kommentben!

 

Moderálási alapelvek: fenntartjuk a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk. Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy mivel a blogot önkéntesek szerkesztik szabadidejükben, nincs mód a beérkező kommentek azonnali elbírálására. Így előfordulhat, hogy néhány nap is eltelik, mielőtt megjelenik egy új komment. A türelmet és megértést köszönjük.