A SzabadNem Blog szerkesztőségének pályázati anyaga – FRIDA grant

Mivel szeretnénk nem csak a cikkeinken keresztül bemutatni, hogy milyen értékek és szempontok szerint végezzük a munkánkat, ezért lefordíttottuk nektek a győztes pályázati anyagot. A pályázatunk sikerességéről itt adtunk hírt. Esetleges kérdéseitekkel vagy javaslataitokkal a SzabadNemBlog@gmail.com címen érhettek el bennünket.

 

A MUNKÁNKRÓL

Mi a csoport küldetése – a fő terve és irányító gondolata? Mi a csoport fő célja – milyen változásokat hozna? Mi a működési területe a munkátoknak – hogy éritek el a céljaitokat – mely tevékenységek és stratégiák segítenek a célotok elérésében?

Meséljetek a munkátokról, amelyet végeztek a közösségetekben. Miért csináljátok? Kikkel dolgoznátok együtt? Mely fiatal csoportokat szeretnétek elérni, szolgálni vagy hatást gyakorolni rájuk?

Annak ellenére, hogy az alulról szerveződő feminizmusnak hosszú története van Magyarországon, még ma is kicsi mozgalom, számos teherrel és nehézséggel. A legnagyobb kihívások, amelyekkel a magyar feminizmus jelenleg küzd:

általános tájékozatlanság a (metszetszemléletű) feminizmussal kapcsolatban,
– kevés anyagi forrás,
– nőellenes attitűd és propaganda a kormány részéről.

Mi metszetszemléletű feministák vagyunk, akik 2 éve dolgoznak együtt, információt megosztva, mozgósítva és építve a hasonló gondolkodású aktivisták közösségét. A célunk, hogy elérjük az újabb generációt következetes és közérthető üzenettel, a metszetszemléletű feminizmus mibenlétéről. Ezzel azt akarjuk elérni, hogy a közbeszéd elmozduljon az elmúlt években megerősödött konzervatív, széljobboldali populista ideológiák politikai trendjétől és létrejöjjön egy progresszívebb, feminista jövő Magyarországon.

Tevékenységünk a kommunikációra alapul. A közösségi média korában nagy mennyiségű kommunikációs eszköz áll rendelkezésre, amellyel átadhatjuk a társadalmi igazságosság üzenetét. Ezt a munkát már el is kezdtük. Alapítottunk egy blogot, amelyen több mint 50 cikk jelent már meg. A cikkeink nem csak alaposan kidolgozottak és szerkesztettek, hanem ráadásul közérthető nyelvezettel íródnak. A három legnépszerűbb cikkünkkel, 120 000, 53 000 és 42 000 embert értünk el. Ez magyar viszonylatban kiemelkedően magas, és azért is figyelemreméltó, mert a blog írása önkéntes munkán alapul, eddig mindenféle pénzügyi juttatás nélkül.

Mindig figyelünk arra, hogy az érvelésünk logikailag tiszta és hiteles legyen. Azt a feladatot tűztük ki, hogy minél szélesebb közönség tudja követni az írásainkat, és ne csak magasan képzett emberek egy kis köre értse a gondolatainkat. Az ideológiai irányelvünk a metszetszemlélet. Ezzel a munkánk egyedi és létfontosságú a magyar hírmédia kontextusában, amely még mindig patriarchális és xenofób (idegengyűlölő).

Az aktivizmusunk további része a közösségépítés köré összpontosul. 2016-ban alapítottunk egy Facebook csoportot, amely egyesíti Magyarország fiatal feministáit és LMBTQ+ embereit. Azóta következetesen, metszetszemléletű elvek mentén moderáljuk a csoportot. Ma a csoportban 2500 ember van, akik közül 1800-an rendszeresen és aktívan közreműködnek. Az új belépők közül alaposan válogatunk, ezzel biztosítjuk a védelmet a trollokkal és más provokátorokkal szemben (pl. szélsőjobbos gyűlöletcsoportok). Csak az elmúlt fél évben 1600 poszt, 22 000 komment és 80 000 reakció érkezett. A beszélgetések témái igen változatosak, a metszetszemlélet minden aspektusát érintik (transznemű* és LMBTQ+ ügyek, nők jogai, szegénység és hatalommal való rendszerszintű visszaélés, rasszizmus, fogyatékosság, klímaváltozás stb.).

A csoport tagjai rendszeresen írnak a SzabadNem blogra, a szerkesztők szakszerű támogatásával. Ez mind önkéntes munka keretében történik, olyan emberek által, akik elkötelezettek a társadalmi igazságosság mellett. A blogra kikerülő cikkeket széles körben terjesztik a csoport tagjai.

A FRIDA támogatásával képesek leszünk folytatni és kibővíteni ezt a munkát.

 

AZ ADOMÁNYRA VALÓ PÁLYÁZÁSRÓL

Pályázhattok különböző tevékenységekhez vagy projektekhez (workshopok, találkozók, tüntetések, művészet, zene performansz stb.) szükséges pénzösszegért és általános támogatásért is, amely a szervezet működését segítené elő (iroda, adminisztráció, fizetések).

Kérünk, osszátok meg a céljaitokat és a változást, amelyet szeretnétek létrehozni az adomány segítségével. Írjátok le, mire használnátok fel az adományt és ez hogyan segítené elő a csoport fő munkáját. Milyen változásokat vártok a munkátok eredményeképpen? Honnan fogjátok tudni, hogy ezek a változások megtörténtek – hogyan mérnétek vagy jegyeznétek ezeket a változásokat? Melyek a potenciális csoporton belüli és a külső közösségbeli kihívások vagy kockázat, amellyel szembe kell néznetek a munkátok során – és hogyan terveztek megoldást találni ezekre?

A fő célunk az, hogy a blogból egy önálló online folyóirat legyen, hivatalos, állandó szerkesztőséggel. A csapatban 2 szerkesztő és 3 segédszerkesztő (mind fiatal nők és transz* emberek) működnének együtt. A csapat munkáját a Frida adományból fizetnénk meg, oly mértékben, amint a magyar hírmédia fizet cikkek megírása után, emellett tiszteletbeli jutalmat biztosítanánk a szerkesztői és más támogatói munkákért.

Szeretnék fiatal szerkesztőket is bevonni, például rövid távú projektekbe. Erős íráskészséggel rendelkező, 30 év alatti feministákat tervezünk felkutatni és támogatni. Szerkesztői támogatást és írói tanácsadást szeretnénk biztosítani számukra (stílust, fókuszt és témaválasztást is beleértve), továbbá pénzügyi juttatást a munkájukért. Tapasztalatot is szerezhetnek nálunk az újságírásban és csapatmunkában, amelyre jövőbeni karrierjüket építhetik.

Az eddigi munkánkat és a jövőre vonatkozó terveket jelentékenyen befolyásolja az angol nyelvű EverydayFeminism.com metszetszemléletű online portál nagyszerű példája. Azt reméljük, mi is lehetünk hasonló módon népszerűek és közösségileg támogatottak. A magyar helyzet sajnos több szempontból is plusz kihívás elé állít minket, hiszen a szabad médiát korlátozza az autokratikus, jobboldali kormány, továbbá az országban jellemző nőellenes, LMBTQ+-ellenes és idegengyűlölő közbeszéd és (kormány)propaganda is ront a helyzeten.

Egy másik kihívás pedig a magyar nyelvű, (inkluzív/metszetszemléletű) feminizmussal foglalkozó szakirodalom alacsony száma. Azt a szakirodalmi anyagot, ami mégis fellelhető magyarul, általában egyetemi szakemberek írják egymás számára, és emiatt alig befogadható az akadémiai háttérrel nem rendelkező emberek számára. Ha metszetszemléletű, társadalmilag progresszív mozgalmat akarunk építeni, elengedhetetlen, hogy összeszedett, hozzáférhető és remélhetőleg hiteles irodalom álljon össze magyarul ezekről az ügyekről.

Tervezett tevékenységeink:

megalapítani a legelső rendszeres, metszetszemléletű online folyóiratot Magyarországon;
– hátrányos hátterű, fiatal, tehetséges írókat toborozni és mentorálni;
– következetes és közérthető üzenetet közvetíteni a metszetszemléletű feminizmusról és az ahhoz kapcsolódó társadalmi igazságosságot érintő ügyekről;
– közösséget építeni a folyóirat köré, amely később melegágya lehet a progresszív aktivizmusnak és társadalmi változásnak is.

Az eredmények értékelése úgy fog történni, hogy felmérjük a publicitás növekedését kvantitatívan és a nyilvános diskurzusokban bekövetkező változást kvalitatívan. A társadalmi változás egy lassú és kaotikus folyamat; ám mi meg vagyunk győződve arról, hogy ha empátiát, szolidaritást és metszetszemléletű gondolkodást hirdetünk széles körben, ezzel egy egyenlőbb, kevésbé elnyomó társadalom létrejöttéhez járulunk hozzá.

A blogunkat SzabadNemnek hívják. Link a bloghoz: https://szabadnem.444.hu/

A blog bevezetője: „Nemi szerepek és sztereotípiák, nemi identitások, szexuális orientációk, a nemek társadalmi egyenlősége, metszetszemléletű feminizmus, LMBTQ – minden, aminek a rettegett g-betűs szóhoz, a genderhez köze van.”

 

EGYÉB KÉRDÉSEK A CSOPORTRÓL

Kérünk, írjátok le, milyen a kapcsolatotok a feminizmussal!

A feminizmus számunkra egy mentalitás. Nemcsak az alapja a mindennapi életünknek és az aktivizmusunknak, hanem kapcsolódni is segít a hasonló gondolkodású emberekhez.

Sajnos a „feminizmus” szó a magyarok többségének negatív jelentéssel bír még ma is. Tevékenységünk lényege pont az, hogy a feminizmust minél több emberrel megismertessük ebben az erősen patriarchális társadalomban.

A mi feminizmusunk szükségszerűen metszetszemléletű. Hiszünk abban, hogy felismerve más csoportok hátrányos helyzetét (például rassz, fogyatékosság, osztály stb. alapján) képesek lehetünk együtt dolgozni velük egy egyenlőségre alapuló társadalomért.

A SzabadNem blog különböző metszetszemléletű cikkeket tartalmaz. A társadalmi nemek és feminizmus mellett írtunk már fogyatékosság témában, vallásról, szexualitásról, családon belüli erőszakról, online biztonságról feminista aktivistaként, és a klímaváltozásról is.

A Frida segítségével tervezzük kibővíteni a perspektíváinkat más metszetszemléletű témákkal, például a roma kisebbség, továbbá a lakásszegénységben élő és menekült nők égetően fontos és aktuális kérdéseivel.

Meg akarjuk mutatni, hogy a feminizmus nem egy szitokszó, hanem magába foglalja az összes nő küzdelmét, társadalmi háttérre való tekintet nélkül.

Mit gondoltok mik a legnagyobb kihívások, amelyekkel a fiatal feministáknak szembe kell néznie?

Úgy gondoljuk, a legnagyobb kihívást a fiatal feministák számára ma Magyarországon a következő 4 dolog jelenti:

1. Előítélet a feministákkal szemben:
A feminizmusnak és feministáknak rossz híre van. A legtöbb fiatalt félrevezeti a közoktatás, nem tanítják meg nekik, valójában mit jelent a fogalom maga, az aktivisták miért állnak ki, mit képviselnek.

2. Hiányoznak a nők az iskolai tananyagokból:
Bizonyos iskolákban nem hallani női írókról, női történelmi alakokról. Eltelik 4-5 középiskolai év anélkül, hogy valaha szóba kerülne legalább a női szavazati jog témája; nemhogy a magyar, de még az amerikai vagy az angol vezéralakok neveit sem ismertetik. Mintha meg sem történt volna a feminizmus első hulláma. Részben emiatt találkozunk sokszor olyan diákokkal, akik komolyan azt hiszik, hogy a nők nem tettek le semmi jelentőset a művészet vagy a tudományok asztalán. Hogy nem járultak hozzá olyan „komoly” módon a társadalom, a történelem alakulásához, mint a férfiak. Mivel a nőnemű példaképek hiányoznak, a fiatal lányoknak és nem bináris transz embereknek gyakran nehezére esik megtalálni magukban az önbizalmat. Ez extra hátrányt jelent nekik például pályaválasztásnál, hiszen úgy érezhetik, nincs helyük az adott szakterületen a nemük miatt.

3. "Gender”-ellenes közbeszéd és politika:
A közelmúltban a jobb-konzervatív közbeszéd és politikai döntéshozatal a „gender”-t kiáltotta ki egyik fő ellenségnek. A témát kutató szakokat meg akarják szüntetni. Ez egyrészt a tudományos kutatás szabadságát veszélyezteti, másrészt az LMBTQ* kisebbségek helyzetére és általános megítélésére is negatív hatással van.

4. Családon belüli erőszak:
A kormány nem ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, annak ellenére, hogy a családon belüli erőszak terrorja széles körben elterjedt az országban. Ez önmagában is elég szégyen a magyar kormánynak és borzasztóan fájó az itt élő fiataloknak és minden érintettnek.

Van még sok más probléma is, de ezek azok, amelyek jelenleg a mi figyelmünk középpontjában állnak. Fáradhatatlanul dolgozunk a helyzet megváltoztatásán.

Szerintetek mik azok a képességek és erősségek, amelyeket a fiatal feministák képesek a feminista és más társadalmi igazságossággal kapcsolatos mozgalmakba behozni?

A fiatal feministák az alábbi képességeket és erősségeket hozzák a feminizmusba és más társadalmi igazságosságért folytatott mozgalmakba:

Friss energiát. Mi fiatal feministák erőteljesen aktívak vagyunk, felfrissítjük a mozgalmat és reményt adunk másoknak.
– Új nézőpontot. Fiatal feministaként ugyanis saját, egyéni módunkon látjuk a világot. Nem rémülünk meg a modern technológiától, hanem új típusú aktivista tevékenységekre használjuk a közösségi médiát és a blogoszférát.
– Hozunk egy példát a friss gondolkodásra. Az „interszekcionalitás” szó eléggé idegenül hangzik a magyar nyelv számára. Mindeközben nagyon nehéznek tűnik felépíteni egy kiterjedt mozgalmat, ha a fő koncepció egy elvont, akadémiai fogalom. Ezért úgy döntöttünk, megalkotjuk a szó magyar fordítását, valami olyat, amely magában foglalja a jelentést, de mégis magyarnak hangzik, a sajátunk lehet. Az új kifejezés, a „metszetszemlélet”, ennek tökéletesen megfelel. Szó szerint azt jelenti, hogy „metszetekben látni a világot”. Manapság ezt a kifejezést már egyre többször használják a társadalmi igazságosságot érintő diskurzusokban.

Fontos a csoport számára a fiatalok közreműködése?

A SzabadNem csapat főleg fiatalokból áll. Szeretnénk publikációs lehetőséget és szerkesztői segítséget nyújtani más fiatal nőknek és nembináris/transz embereknek. A Frida támogatásával a megírt cikkek után képesek leszünk honoráriumot fizetni. Így segíthetünk túllépni a hátrányos helyzetű, fiatal, pályakezdő újságíróknak a helyzetükből fakadó egzisztenciális nehézségeken.

Fontos hozzátenni, hogy korunkban a közösségi média a fiatalok életének középpontjában áll. Mi képesek vagyunk ezeken a platformokon hatékonyan elérni a fiatalabb korosztályt az inkluzív feminizmus és a társadalmi igazságosság üzenetével.

A több mint 2000 fős Facebook közösségünket (neve: Genderfészek) többségében kamaszok és fiatal felnőttek alkotják. Egy közösség vagyunk, akik folyamatosan tanulnak egymástól és számíthatnak egymásra.

Mik a legnagyobb kihívások, amelyekkel a csoportotoknak szembe kell nézni?

Kevés a fenntartható és rugalmas anyagi forrás; függünk az önkéntes munkától; nem tudunk alkalmazottakat fizetni; az önkéntes aktivisták motiváció hiányában könnyen elfáradnak, elveszítik a motivációjukat, kiégnek; személyes biztonságunk is fenyegetve lehet az aktivista munka miatt, amit végzünk; szükség lenne a kapacitás növelésére és tréningekre; a fundamentalizmus előretörése és a demokratikus nyilvánosság szűkülése az országban; erős negatív reakció a feminizmusra.

Milyen „szuperképességekkel” rendelkezik a csoport?

Nagyszerűen építünk ki kapcsolati hálózatokat, törődünk magunkkal és egymással. Jól használjuk a közösségi médiát és más online felületeket. Szilárd tudással rendelkezünk a feminista elméletekről és a feminista mozgalmakról. Nagyszerűen dolgozunk együtt különböző generációjú aktivistákkal, továbbá együtt tudunk működni különböző társadalmi igazságossági mozgalmakkal.

Kérünk, osszátok meg a mozgalomépítésre vonatkozó terveiteket!

Arra fogjuk használni a Frida adományát, hogy a SzabadNemből egy rendszeresen megújuló online magazin legyen, és hogy intenzíven tudjunk közösséget építeni és szervezni, folyamatos aktivista munkával.

A Genderfészek csoport nagy sikernek örvend. Az inkluzív és metszetszemléletű közösség létrehozásának ötlete először egy reakció volt transznemű embereket érő támadásokra, de mára egy biztonságos helyet nyújt különböző hátterű és elnyomástól szenvedő emberek számára.

A csoportnak tagjai nem csak az LMBTQ+ közösséghez tartozó emberek, hanem különböző más kisebbséghez tartozó emberek is, például etnikai, vallási kisebbségek is, és más jogfosztott csoportok, például korlátozott képességűek vagy mentális kihívásokkal küzdő emberek.

Azon kívül, hogy nap mint nap aktívak vagyunk online, a csoport az elmúlt két év alatt több offline találkozót és beszélgetést is tartott. Számos transznemű* tagunk szerint ez az egyetlen olyan nem transzspecifikus platform/közösség Magyarországon, amely befogadó és védelmezi a transz* embereket. Mivel a közösségi médiát főleg fiatalok használják, ebből kifolyólag hatékonyan el tudunk érni tinédzsereket és fiatal felnőtteket, a metszetszemléletű feminizmus és a társadalmi igazságosság üzenetével.

Megtanultuk, hogy rendben van, ha nem értünk az aktivizmusunk minden részletében egyet, azonban ettől függetlenül együtt tudunk működni azonos érdekek mentén. Ez különösen fontos, főleg manapság, amikor a progresszív mozgalmak sajnálatos módon gyakran megosztottak. Többször végignéztük, hogy apró részletek mentén is olyan törések képesek kialakulni egy-egy mozgalmon belül, hogy ez a nagy mértékű szembenállás és elhatárolódás teljesen megakadályozza a közös munkát.

A csoport kommunikációs kultúrája nagyon fejlett. Megtanultunk udvariasan vitázni, tisztelettel egyet nem érteni és közös alapot találni akkor is, amikor nem értünk teljesen egyet. Ezt az attitűdöt szeretnénk egyre jobban kiterjeszteni a társadalom egy nagyobb szegmensére is, de ehhez többre lesz szükség, mint néhány önkéntes aktivista áldozatos tevékenysége. A Frida adománya ebben segíthet.

Miért alakult meg a csoport?

2016-ban úgy döntöttünk, létrehozunk egy közösséget a Facebook-on, amely biztonságos teret nyújt a transznemű embereknek és támogatóiknak, és egy blogot, ami platformot biztosít a metszetszemlélet népszerűsítéséhez. Azóta is erősödik és fejlődik a közösség és a blog is. Ezek a felületek a metszetszemléletű gondolkodás és LMBTQ-inklúzív közösségépítés terjesztésére és megismertetésére szolgálnak, amelyre égető szükség van a mai Magyarországon.

Milyen témákra fókuszál a csoportotok?

Gazdasági, társadalmi és kulturális jogok, média, LMBTQAI+ jogok, tudás termelése és kutatás

Kikre fókuszál a csoportotok?

30 év alatti fiatal nők, etnikai és kulturális kisebbségek, transznemű* és LMBTQI+ emberek

Mely stratégiákat alkalmazzátok a munkátok során?

Professzionális és más képességfejlesztő workshopok, kommunikáció és média, (támogatói) hálózatok kiépítése és mozgalomépítés, online mozgósítás a közösségi médián keresztül

Hogyan hoztok döntéseket?

A szervezet összes tagja részt vesz a döntéshozatalban, konszenzus alapján hozunk döntéseket.

 

A pályázati anyagot angolról magyarra fordította: Bede Enikő
Lektorálta: Gergely Dóra Viktória