Sose szabadkozz azért, mert erős nő vagy!

Két héttel ezelőtt megosztottam Steve Wiens „Óda a nőhöz, aki már túl sok” (An Ode to Women Who Are Too Much) című cikkét LinkedIn-en. Jómagam is gyakran meg szoktam kapni, hogy már „túl sok” vagyok. A cikkre csodálatos válaszokat kaptam, így szeretnék köszönetet mondani Steve Wiens-nek, amiért felismerte, hogy az erős nők milyen fontosak a világnak.

/Képek forrása: Pixabay/

Az erős nőket gyakran asszertívnek (hatékony önérvényesítőnek) nevezik, mert kertelés nélkül hangot adnak a vágyaiknak és az igényeiknek. Emiatt sokszor keverednek konfliktusba embertársaikkal. Ugyanakkor az erős nők általában bonyolult személyiségek. Tapasztalataik megkeményítették, szívóssá és szenvedélyessé tették őket, így természetükkel irritálják a környezetüket.

Azzal vádolnak minket, hogy irreálisan magasak az igényeink, vagy hatalmaskodók vagyunk, de az igazság az, hogy az erős nők nagyon érzékenyek és figyelmesek is tudnak lenni.

Íme nyolc dolog, ami egy erős nőt segít a mindennapok harcaiban:

 

1. Kiáll önmagáért.

Az erős nők nem tűrik csendben, ha hátrányos megkülönböztetés éri őket. Amennyiben igazságtalanságot észlelnek, szóvá teszik, és nem hagyják, hogy az incidens elsikkadjon. 

 

2. Önmagába fektet be.

Akár valami újat tanul, egészségesebb életmódba kezd, vagy más módon lépi át a komfortzónáját, az erős nő tudja, hogy a saját magáért tett erőfeszítés meg fog térülni.

 

3. Tisztában van a saját határaival.

Amikor egy erős nő döntést hoz, előtte mindig átgondolja, valóban szüksége van-e az adott dologra, illetve rendelkezik-e elegendő idővel és cselekvési térrel ahhoz, hogy befektessen az előtte álló lehetőségbe. Azokra a lehetőségekre bólint rá, amelyek előreviszik, és nemet mond azokra, amelyektől kevesebb lesz.

 

4. Örül más nők sikereinek.

Az erős nők ösztönöznek más nőket. Rivalizálás helyett arra koncentrálnak, hogy felismerjék és méltassák egymás erősségeit. Hangot adnak a támogatásuknak.

 

5. Tisztában van a saját értékeivel.

Annak ellenére, hogy az erős nő sem érzi magát állandóan szépnek, intelligensnek, elbűvölőnek, érdekesnek, vagy éppen erősnek, tisztában van azzal, hogy bármikor képes értéket teremteni. Amennyiben olyan helyzetbe kerül, ahol alábecsülik, szóvá teszi a történteket, vagy az első adandó alkalommal kilép a szituációból.

 

 

6. Nem mások véleménye szerint rendezi be az életét. 

Bár lehet, hogy hatnak rá a negatív megjegyzések, minden erejével arra törekszik, hogy túllendüljön rajtuk, nehogy meggátolják a számára igazán fontos célok elérésében. Tudja, hogy a becsmérlő megjegyzések sokkal inkább jellemzik azt, akitől származnak, mint azt, aki ellen irányulnak.

 

7. Magabiztos.

Az erős nő önazonos. Tettei összhangban állnak a saját erkölcsi értékrendjével és meggyőződésével. Nem arra van szüksége, hogy másokat meggyőzzön, hanem arra, hogy saját magával összhangban cselekedjen.

 

8. Úgy dönt, hogy erős lesz.

Nincsen közöttünk olyan nő, aki ne tapasztalt volna valaha félelmet, szorongást, bizonytalanságot, és más negatív érzelmeket, amelyek legyűrhetnék. Az erős nő tud bízni önmagában. Teljesen a gondolkodása részévé teszi az elképzelést, hogy senkinek, semminek nem fogja hagyni, hogy megtörje.

 

Egy erős nő bárhová is megy, mindig tisztában van az értékeivel, és semmi sem billenti ki a magabiztosságából. Ez nem azt jelenti, hogy goromba, vagy túlzottan követelőző lenne. Sokkal inkább azt, hogy ragaszkodik a személyes értékeihez, melyek segítségével felül tud kerekedni a nehéz helyzeteken.

Büszke vagyok arra, hogy „túl sok” vagyok! Büszke vagyok arra, hogy erős vagyok. Remélem, ti is!

 

Andrea Heuston cikkét fordította: Molnár Dorottya 

 

Ezeket olvastad már? Korábbi cikkeink a témában:

 

Gloria Steinem: Neveljük a lányokat macskákká!

Nem a gyerekek teszik tönkre a nők karrierjét, hanem a férfiak - amikor nem veszik ki a részüket a házimunkából

Egy dühös afrikai feminista 

Mit tudunk a nőkről?