A gyerekelnyomás

Magyarország családbarát ország, mégis létezik egy jelenség a gyerekekkel kapcsolatban, amiről nem beszélünk eleget. Gyakorlatilag nem is tudunk róla, hogy létezik. 

A gyermekek elnyomásáról, vagyis a gyermekellenességről van szó. Ez egy hozzáállás, ami nagyon gyakori. És ha tényleg családbarát ország akarunk lenni, akkor le kell vele számolnunk!

A gyerekelnyomást Elisabeth Young-Bruehl könyve, a Szembesítés a gyerekek elleni előítéletekkel (Confronting Prejudice Against Children) így határozza meg:

Gyerekelnyomásnak hívjuk azt a gondolkodásmódot, hogy a gyerek tulajdon, amit a felnőttek szükségleteinek kielégítése érdekében irányítani kell, uralkodni felette, vagy adott esetben megszabadulni tőle.Tehát tulajdonképpen a gyerekekkel szembeni előítéletekről van szó.

Természetesen ez nem mindig tudatos. A gyerekekkel szembeni előítéletek NEM valami olyasmi, amit a szülők szándékosan vagy tudatosan csinálnak. 

GyerekelnyomásForrás: @southbaymommyandme

Hanem egyszerűen ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy a gyerekekkel szinte mindent meg lehet tenni. De legalábbis sokkal több mindent, mint a felnőttekkel. Szóval a gyerekeket gyarkan hátrányosan megkülönböztetjük a felnőttekhez képest. 

Például úgy beszélünk a gyerekekről előttük, mintha ott se lennének. 

Elvárjuk, hogy engedelmeskedjenek. 

Megütjük őket, ha úgy gondoljuk, rosszak, habár ha egy felnőttet ütnénk meg, az testi sértésnek számítana.Nem vesszük figyelembe a gyerekek nézőpontját, tapasztalatait. 

Sőt, gyakran nevetünk azokon a gyerekeken, akik épp sérelmet élnek át. 

Azt gondoljuk, a gyerek csak látsszon, de ne lehessen hallani. 

Rájuk kényszerítjük a puszijainkat, öleléseinket. Elvárjuk tőlük, hogy olyan emberekkel beszélgessenek, akikkel nincs is kedvük, mert attól tartunk, hogy megbántjuk a nagypapa érzéseit.

A gyerekelnyomás az egyik legrosszabb elnyomási forma, hiszen élethosszig tartó hatásai lehetnek. Ha valakit figyelmen kívül hagynak,vagy újra meg újra megsértik az érzéseit, ez később súlyos pszichés problémákhoz is vezethet.

Tennünk kell mindez ellen. Tudatosan, közösen. Legyünk kifejezetten gyerekelnyomás-ellenesek, és támogassuk a gyerekek jogait mint emberi jogokat!

Hogy mit tudsz tenni a gyerekelnyomás ellen?

  • Foglalkozz a saját gyermekkori sebeid begyógyításával. Segíts másoknak a saját sebeiket begyógyítani.
  • Lásd és fogadd el a gyermekeidet olyanoknak, amilyenek. 
  • Tiszteld a gyermekek önrendelkezését. 
  • Járj elő jó példával, mutatva tanítsd meg nekik, hogyan kell viselkedni a világban. 
  • Vedd észre és szólalj fel a gyerekelnyomás ellen. 
  • Követeld, hogy a gyerekek is megkapják a tiszteletteljes emberi bánásmódot.

Te hogyan tapasztaltad meg a gyerekelnyomást gyermekkorodban? Oszd meg velünk kommentben itt!

Fordítás
Orosz Petra, Keszler Dorka, Kara Orsi

Kommenteléshez katt ide.