A gyermeked senkinek nem tartozik puszival... még ünnepkor sem

Jönnek az ünnepek, a családi összejövetelek. Ez a finom falatok, hagyományos édességek, mókás történetek és a sok-sok szeretet ideje! De ez az az időszak is, amikor a kisgyereked hamis képet kaphat a beleegyezés mibenlétéről. Hogy miért? Elmondom.

Nézd, megjött a nagybácsi! Adj neki egy nagy puszit!” – Ismerős a helyzet, ugye?

A nagynénidtől olyan szép ajándékot kaptál, menj oda, köszönd meg egy puszival!Talán te is mondtál már ilyeneket a gyermekednek. Főleg az ünnepek közeledtével ez egy elég tipikus dolog.

Tudom, azért mondják ezt a felnőttek, mert félnek, hogy a gyerekek nem fogják maguktól kimutatni a szeretetüket.

De át kellene gondolnod, hogy mondasz-e ilyet legközelebb is.

Gondolj csak bele. Ezzel azt mondod, a gyereked tartozik valakinek egy puszival, csak azért, mert régen találkozott az illetővel vagy mert ajándékot kapott tőle. Ez pedig oda vezethet, hogy a lányod megtanulja: tényleg „jár” a puszi. Jutalom valakinek valamiért. Ő tartozik ezzel másoknak.

És ez nagyon veszélyes üzenet.

Ugyanis egy nap a lányod kamasz lesz. Jöhet egy nem túl tisztességes szándékú illető, aki tesz érte valamilyen szépnek tűnő dolgot, és cserébe elvárja a „puszit”. A lányod pedig azt tanulta, hogy a puszi jár, hogy ő tartozik a puszival másoknak…

Ez egyébként mind teljesen igaz kisfiúk esetén is! Sajnos a fiúk ellen is követnek el szexuális erőszakot. A kisfiúkat is ugyanúgy meg kell tanítani a nemet mondásra, mint a kislányokat. (A szerk.)

Nem lenne jobb azt tanítani már kisgyerek kortól kezdve, hogy sem puszival, sem öleléssel, sem másfajta testi közelséget igénylő dologgal nem tartozik senki senkinek?

Nem inkább azt kéne tanítani a gyerekeknek, hogy egy szép hangos „Szia, Bandi bácsi! Remélem, jól utaztál!” tökéletesen megfelel a nagybácsi üdvözlésekor? És hogy egy udvarias, jól hallható „Köszönöm szépen, Erzsi néni! Nagyon régóta vágytam egy ilyen piros pulcsira”-nál nincs szebb és kedvesebb hálakifejezés?

Puszit pedig csak akkor és annak adjon, akinek magától akar.

Ha ugyanis felnőtt nőként valaki meghívja vacsorára, könnyen abba a helyzetbe sodródhat, hogy nem mer nemet mondani az illető közeledésére még akkor sem, ha igazából nem is kívánja. Mert gyerekkorától kezdve azt tanulta, hogy a puszi jár. Hogy ő a másik ember kedvességért testi intimitással tartozik.

És ez a szexuális erőszak előszobája. (Emlékszünk még a #metoo-ra?)

A beleegyezés fogalma felnőttesnek tűnhet. Sokan azt gondolják, a gyerekekre ez nem vonatkozik – mondja a Lány Cserkészek fejlődéspszichológusa, Dr. Andrea B. Archibald. – Pedig amilyen leckéket fiatal korunkban tanulunk, életünk végéig velünk maradnak. A testi határok felállításáról gyerekként tanult leckék alapvetően befolyásolják, hogyan viszonyulunk saját magunkhoz és a testünkhöz később.

Gyerekkorban tanuljuk meg, hogy igenis elvárhatjuk, hogy mások tiszteletben tartsák a testi határainkat. Hogy nem tartozunk sem puszival, sem más intim „jutalommal” senkinek. Semmiért. Soha.

Ráadásul sajnos tudjuk, vannak felnőttek, akik gyerekekre vadásznak – folytatja a szakember. – Éppen ezért ha azt tanítod a kislányodnak, hogy senki nem kérhet tőle puszit, ezzel védettséget biztosítasz neki. Tisztában lesz a jogaival, tudja, mikor lépné át valaki a testi határait, és hogy ilyenkor segítséget kell kérjen tőled.

Hagyd, hogy a lányod eldönthesse, mikor és ki felé mutat szeretet.

És persze igaz, hogy sok gyereknek természetesen jön, hogy megöleljen vagy megpusziljon családtagokat, barátokat és szomszédokat. Ez nagyszerű! Ezzel nincs is semmi baj.

De ha a lányod elzárkózik ez elől, inkább hagyd, hogy ő dönthessen arról, mit csinál. Persze ez nem engedély arra, hogy udvariatlan legyen! Számtalan más mód van a megbecsülés, hála és szeretet kifejezésére, ami nem igényel fizikai kontaktust. Például elmondani, mennyire hiányzott neki valaki... Vagy megköszönni valamit nagy mosollyal, egy pacsival vagy akár egy levegőbe adott puszival…

Ezek mind olyan módok, amellyel ki tudja magát fejezni. De azt mindenképp tanítsd meg neki, hogy ő az egyetlen, aki eldöntheti, melyik a legmegfelelőbb számára.

Fordította: B. Jácint Enikő

 

 Ha tetszett a bejegyzés, a facebook oldalunk lájkolása után tudsz kommentet írni 
 
hozzá! Kattints ide. 

 

Friss: pályázatot írtunk ki fiatal, pályakezdő feminisita szerzőknek, közérthető szövegek, videók közlésére. Érdekel?   

 

Kapcsolódó olvasmányok a blogunkon:

Mit kérjek idén karácsonyra? Elegem van a giccses angyalkákból!

Tényleg tudni akarod, mit lehet tenni a nemi erőszak ellen?

Neveljük a lányokat macskákká! – megszólalt a legendás feminista

A férfikielégülés női ára

„Szerencsés fiúk” – A férfiak ellen nők által elkövetett szexuális erőszak létezik