Loki mostantól hivatalosan is biszexuális

A Disney+ csatorna Loki című sorozatának legutóbbi, „Lamentis” című epizódjában Sylvie (Sophia Di Martino) és Loki (Tom Hiddleston) beszélget egymással az életútjuk során maguk mögött hagyott, összetört szívekről. Sylvie arról érdeklődik, hogy voltak-e hercegnők, vagy esetleg egy herceg is a fiatal Loki herceg életében, és Loki azt válaszolja: „mindkettő”. Ezzel kiderül az a tény, ami a képregényekben már többször felbukkant, de a Marvel Moziuniverzumának összes eddigi filmjéből kimaradt: hogy Thor testvére, Loki bizony biszexuális.


Aki pedig felelős ezért a szuper kis biszexuális reprezentációért, az nem más, mint Kate Herron, az 1. évad rendezője. Herron most egy tweetben kifejtette, hogy amikor csatlakozott a Loki sorozat alkotói csapatához, egyik fontos célja annak elismerése volt, hogy Loki biszexuális – ahogy ő maga is. Ez a tény most hivatalosan is bevonult a Marvel Moziverzum szuperhős-kánonjába.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy beléptem a @LokiOfficial-ba, nagyon fontos volt számomra az a cél, hogy elismerjem Loki biszexuális voltát. Ez része annak, aki ő, és annak is, aki én vagyok. Tudom, hogy ez egy apró lépés, de engem nagyon boldoggá tesz, és megdobogtatja a szívem, hogy azt mondhatom, ez mostantól hivatalosan is része a Marvel filmeknek és a Loki sorozatnak #mcu #loki”

Biszexuális nőként én elmondhatatlanul örülök, hogy ez a kis reprezentáció végre megjelenhetett a Marvel Univerziumban. Örülök, hogy Herron harcolt érte, és hogy a Marvel engedte, hogy ez megtörténjen.

Ugyanakkor fel kell tennünk a kérdést: „Mi a fene tartott ilyen sokáig?”Ez különösen azért nagy kérdés, mert a gyerekeknek szóló animációs filmek ezen a téren régen felülmúlták már a Moziuniverzum filmjeit. Az olyan a meleg alkotók, mint Rebecca Sugar, Noelle Stevenson, Dana Terrance és mások, régóta mindent megtettek, hogy LMBTQ-karakterekkel ellátott programokat adhassanak nekünk - néha akár több karaktert is ugyanazon a programon belül.

Mostanra a Disney A bagolyház című rajzfilmsorozatának biszexuális főszereplője van, és akad egy leszbikus szereplő is.

A gyerekeknek szóló animált filmek esetén ezért igenis sokat kellett küzdeni. Még az olyan hetero alkotóknak is, mint az Avatar: Az utolsó léghajlító készítői, sem volt könnyű elérni, hogy az ilyen tartalom normálisnak számítson. Sokáig élt ugyanis az a sztereotípia, hogy LMBTQ-karakterek szimpla láthatósága gyerekeknek szóló filmekben valamiért „túl durva” dolog.

Mintha attól, hogy nem szerepelnek ilyen emberek a filmeken, máris megszűnnének létezni a valódi életben is. Senki sem attól válik meleggé, hogy lát melegeket. Ahogy nem válik egy meleg sem heteroszexuálissá attól, hogy nem lát melegeket. Aki mást mond, az vagy téved, vagy hazudik.

A reprezentáció annyit segít elő, hogy a melegeknek kevésbé lesz szar az életük, kevesebb gyűlöletet kell elszenvedniük.

„No és veled mi a helyzet? Te herceg vagy. Biztosan voltak az életedben olyanok, akik hercegnékké akartak válni melletted, vagy talán herceggé.” „Mindkettőre volt némi példa. Gondolom, hasonlóképpen, mint nálad.”

Mi tart tehát ilyen sokáig a Marvelnél? Azt ígérték, hogy a remélhetőleg idén ősszel már végre a mozikba kerülő Örökkévalókban a Brian Tyree Henry által játszott Phastos lesz a Moziverzum első meleg szuperhőse. De hogy vajon ez pontosan mit jelent? Ez sajnos nem világos. Ebben a filmben ugyanis olyan sok lesz a szereplő, hogy félő, elveszik köztük Phastos.

Vajon ez is egy olyan, szempillantásnyi jelenet lesz majd, amit egyes homofób országokban (khm, khm) könnyen ki tudnak vágni?

Valóban látjuk majd Phastost valaki iránt romantikus érdeklődést mutatni? Vagy legalábbis valami olyan, egyértelmű és nem törölhető jelenetet róla, amiben ez elfogadottként van kezelve?Ha minden igaz, 2021. november 5-én megtudjuk. Remélhetőleg addig a Marvelnek is szemet szúr, mennyire imádják az emberek a biszexuális Lokit, és ebből rájönnek, hogy miféle lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy a Moziuniverzumot egy mindenkit elfogadó világgá tegyék.

Princess Weekes (The Mary Sue)

Kommentelés itt.

Tetszett a cikk? Olvass tovább! A SzabadNem popkultúra sorozatának cikkei:

Miért spórolják ki a fantasy regényekből a fantáziát?

Miért affektál nagyon sok Disney-főgonosz úgy, mintha meleg lenne?

Meleg vagy nem meleg? – A „melegcsali” jelenség