Elhazudott egyenlőség

 

Szeretném, ha képzeletben elindulnál egy olyan futóversenyen, ahol ketten vagytok. A te lábad össze van kötve. A szabaly az, hogy le kell futni 1000 métert. Sőt, bele is szabad rúgni a másikba – de csak annak szabad, akinek nincs összekötve a lába.  Miczki Tamara vendégposztja.


A tizedik futam után már tízszer győztest hirdettek. Őt megtapsolták, téged SZABÁLYSZERŰEN legyőztek. Hiszen a versenyszabályok tisztán leírták, hogy ezt így lehet és kell. Tehát minden, ami veled történt, jogszerű volt. Még a sípcsonttöres is, amit egy jól bevitt rúgás okozott.

 

De ekkor hirtelen leveszik a kötelet.


Tesznek egy ragtapaszt a sípcsonttöresedre, és azt mondják: jaj, de sajnáljuk, ami az elmúlt 10 futamban törtent, de most megszavaztuk azt a szabályt, hogy a 11. futamban már jogegyenlőseg van. Neked is kötél nélkül lehet futni. Sőt, te is rúghatsz, hiszen nincs rajtad kötél!


Te szólsz, hogy bár kötél valóban nincs rajtad, a futam mégsem kiegyenlített, hiszen TÖRTÉNELMILEG olyan hátrányokat cipelsz (pl. egy sípcsonttörés, a felkészülési idő és eszközök hiánya), amik lehetetlenné teszik az egyenlőséget.


A feminizmus azt jelenti, hogy te, a korábban összekötött lábú versenyző azt kéred, kapj olyan segítséget (pl. tolószék, vagy rendes orvosi ellátás és felkészülési idő a 11. futamra), ami valóban esélyegyenlőséget teremt.

 

És akkor jönnek a férfijogi aktivisták.


A férfiak voltak az eddig nyertes versenyzők, akik most eleve privilégiumokkal indulnak (az előző 10 futam győzelmi mámora, és az a tény, hogy nekik nem törték el a lábukat). Jönnek a magukat férfijogi aktivistáknak nevezők, és azon kardoskodnak, hogy szabály szerint induljon a 11. futam. Most azonnal.

 

Csak nem azt várják el a feministák (azok a gonoszak!), hogy a férfiak sípcsontját is eltörjék, csak hogy esélyegyenlőség legyen?!?!?

 

Megsúgjuk: nem.

A feminizmus, amit sokan oly előszeretettel vetnek meg, a valódi esélyegyenlőségről szól. Annak a lehetőségéről, hogy a 11. és az összes ezutáni futamban a két versenyző valóban egyenlő esélyekkel fusson. A feministák a történelmi privilégiumok kompenzálását követelik, és azt, hogy a 11. futam – gyógyult, felkészült versenyzőkkel – legyen az új kezdet.

 

***


Beszéljünk a találmányokról.

Ha találmánynak CSAK és KIZÁRÓLAG a férfiak által dokumentált, férfiak szerint találmánynak számító, férfiak szerint hasznos dolgokat tartjuk (pl. guillotin), akkor kétségkívül kapunk egy 2000 oldalas könyvet, amiben csupa férfi feltalaló neve lesz benne.


Ha a történelem (amit a férfiak írtak) nem jegyzi föl az olyan csacskaságokat, mint pl. hogy ki találta fel a mosogatógépet, vagy a fejőszéket (hiszen azt nők alkották és a női munkavégzés megkönnyítésére szolgál, de különösebben nincs értelme a hagyományos férfi lét számára), vagy a hüvelyizom lazítását szüléskor szolgáló krémeket (melyeket évszázadokon át boszorkányság vádja árnyékában bábák adtak át egymásnak titokban), akkor értelemszerűen ebben a 2000 oldalas könyvben a női feltalálók meglehetősen kevesen lesznek.

 

Mint ahogy az egész iskolában tanított történelmünk olyan, mintha a nők jelen sem lettek volna. 3 híres királynőt és 5 szentet leszámítva. Félve kérdezem: az elmúlt ezer év magyar történelmében nem léteztek nők? Hiszen a történelemkönyvek alig említik őket...

Én azt állítom, hogy ugyanannyi női feltaláló van, mint férfi. De az ő találmányaikat vagy nem tartották méltónak arra, hogy lejegyezzék és az iskolákban tanítsák (pl. ablaktörlő, körfűrész, maghasadás, Wi-Fi, bioptron lámpa, Tipp-Ex, golyóálló mellény, eldobható pelenka, sőt még a fidget spinner is), vagy ha méltó volt rá a találmány, hát nem restelltek ellopni azt. Ennek a jelenségnek egyébként még saját neve is van, olyan gyakori: Matilda-effektusnak hívják, mert az elsők közt Matilda Joslyn Gage írt könyvet a felfedező nőkről, akiknek a felfedezéséért egy férfi aratta le a dicsőséget.


Én azt állítom, hogy ha minden esély egyenlő, akkor egy valaha összekötött lábú, azóta felgyógyult futó képes felvenni a versenyt a 11. futamban az első 10 futam nyertesével. Aki egyébként joggal tart tőle, hogy az esélyek egyenlősége esetén már nem lesz olyan könnyű elsőként beérkezni, mint eddig.

 

A férfijogi aktivisták, akik ragaszkodnak a rténelmi sikereikhez és azonnal rajthoz akarnak állni egy 11. futamhoz, még sosem gondolták mindezt végig. Ezt nevezik a privilégiumokhoz való ragaszkodásnak.

Annyira a v
érükké vált, hogy észre sem veszik.

 

Miczki Tamara

 

 

 

Néhány példa:

 

Cecilia Payne-Gaposchkin csillagász, aki felfedezte, hogy a csillagok fő alkotóeleme a hidrogén és a hélium, de professzora az eredményeket a saját neve alatt publikálta

 

Csien-Siung Wu atomfizikus, a paritássértés egyik kísérleti bizonyítója

 

Josephine Cochrane, a mosogatógép feltalálója

 

Annie Jump Cannon, a csillagok színképosztályozásának kidolgozója, melyet Harvard Klasszifikáció néven a mai napig használnak

 

Az ablaktörlőt is egy nő találta fel: Mary Anderson

 

Hedy Lamarr pedig egy férfival közösen találta fel a wifi elődjét, és egyikük sem kapott érte elismerést

 

Rosalind Elsie Franklin, brit kémikus és röntgen krisztallográfus, a „kettős spirál” felfedezője

 

Matilda Joslyn Gage írt könyvet a felfedező nőkről, akiknek a felfedezéséért egy férfi aratta le a dicsőséget

 

Angolul:

 

5 Women Scientists Whose Amazing Discoveries Were Stolen By A Man

 

3 Women Scientists Whose Discoveries Were Credited to Men

 

 

 

Moderálási alapelvek: fenntartjuk a jogot, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista, -fób, tutimegmondó/kioktató & a témába nem illő kommenteket kimoderáljuk.