„Minek szül az ilyen, ha eltartani se tudja”

Négyéves vagy, egy zsákfaluban élsz a három testvéreddel. A faluban nincs munka, a szüleidnek sincs, max valami alkalmi. Segélyből éltek, családod felnőtt tagjai között legmagasabb végzettség a szakiskola. Egy babával játszol, amit a nagynénéd hozott a szülinapodra. A szülinapodon este apád elverte anyádat, de máskor is volt már ilyen, megszoktad. Kicsit féltél, behúzódtál a szobába, befogtad a füled. Magadhoz szorítottad a babádat.

Nyolcéves vagy, a tiszteletes bácsi megsimogatja a derekadat, amikor senki nincs ott, aki láthatná. Eszedbe sem jut szólni róla senkinek, teljesen össze vagy zavarodva.

Tízéves vagy, és már többször láttad az apádat fojtogatós pornót nézni és maszturbálni. Megijedtél, amikor észrevetted, hogy a jelenetre megmozdul benned valami ott alul. Senki nem mondta neked, hogy a gyerekeknek is van szexualitása. Senki nem mondta, hogy a lányoknak is van szexualitása. De az tiszta sor, hogy a szex egy fájdalmas dolog, az a néni is szenved abban a filmben, sikítozik és könyörög. És ez tetszik az apádnak, szemmel láthatóan.

Tizenkét éves vagy, amikor rájössz, hogy a tiszteletes bácsi azért simogatott meg, mert nő vagy, és a férfiak a nőket szeretik megfogdosni. Ez a világ rendje, ilyenek a férfiak.

Tizenhárom éves vagy, megjön az első menstruációd. Anyukád irritáltan sóhajt, hozzád vág egy csomag vattát és annyit mond, na most már majd felcsináltathatod magad te is, mint a nővéred, az a ribanc.

Tizennégy éves vagy, mikor a nővérednek, aki tizenkilenc, megszületik az első babája. Mindenki gratulál, anyukád évek óta először látszik igazán boldognak. Nagymama lett! Arra gondolsz, de jó lenne, ha anyukádat te is ilyen boldoggá tudnád tenni. Talán akkor téged is úgy szeretne, ahogy most a nővéredet… Arról senki nem beszél, mert minek, hogy a gyerek apja feltételesen van, se melója, se lakása. Nővéred és a kicsi ott marad nálatok, a férjjelölt eleinte párszor megjelenik, hogy igyon apáddal egy felest, de aztán eltűnik a faluból. Senki nem látja többet. Hamar megtanulsz pelenkázni, altatni, etetni. Lányként ezt el is várják tőled. Rendszeresen végighallgatod, amikor felsír a kicsi, hogy „milyen lány az, aki nem tud elaltatni egy gyereket! Ki fog téged így elvenni! Úgy jársz majd, mint a nővéred, szégyenszemre, nem kellesz majd senkinek!” Megtanulod, hogy be kell fognod a szád, meg a gyerek száját is, ha azt akarod, hogy egy férfi megmaradjon melletted. Legalábbis ezt vonod le a családod szavaiból.

Tizenöt vagy, amikor először leszopsz valakit. Nem vagy tudatában, hogy ami történt, azt városi libsi körökben szexuális erőszaknak hívják. Nem ismersz senkit a városi libsi körökből, fészen is csak a haverok szelfijeit meg a horoszkópodat nézed. Azt tudod, hogy a srác benyomott a suli mögé (ahova már csak egy évig jársz úgyis), letolta a gatyáját, és a szádba rakta a farkát. Büdös volt, de kíváncsi voltál, hogy milyen a szex igazából. Meg jólesett a tudat, hogy kellesz egy pasinak. Amikor lenyomta a torkodon, öklendeztél. Könnybe lábadt a szemed, alig kaptál levegőt. Ő röhögött és elélvezett. Később arra gondoltál, nem is volt olyan rossz. Apád pornóján ugye fojtogatás is volt… Szóval most örülnöd kéne, hogy téged nem fojtogatott ez a srác, vagy inkább aggódnod kéne, hogy akkor biztos nem is kellesz neki igazán? Elvégre az igazi szexben fojtogatnak is, nem? Össze vagy zavarodva. A srác még néhányszor benyom a suli mögé a következő hetekben, de aztán hirtelen elkezd leszarni. Nem tudod, mit csináltál rosszul. Magadat hibáztatod. Megfogadod, hogy legközelebb még jobb leszel.

Nem tudod, mit csináltál rosszul. Magadat hibáztatod. Megfogadod, hogy legközelebb még jobb leszel.

De tizenhat és tizenhét évesen is elhagy a pasi. Hiába próbálsz még jobb lenni. Röhögcsélsz, amikor poénosat mond, csüngsz a szavain, mindenre hajlandó vagy. Az anál fáj csak nagyon, de szerencsére az egyik barátnőd ad egy doboz síkosítót. Azzal jobb. De hiába, mert minden pasi elhagy, a barátnőd szerint „ezek mind balfaszok”. De az anyád meg a nővéred szerint te vagy az oka, mert nem vagy elég kedves velük. Szóval ezentúl már a hajnali buszon is, a munkába menés két és fél órája alatt is próbálsz pasizni. Van egy jóképű melós srác, akivel addig szemezel minden nap a buszon, míg a végén leszólít. Először egy parkban dugtok, mert azt mondja, haza nem vihet, mert az anyjával él. Később derül csak ki, hogy igazából a feleségével és a két gyerekével, de most annyira szerelmes vagy, hogy gyanút se fogsz.

Amikor tizennyolc évesen két hétig hánysz, a főnököd elküld az üzemorvoshoz. Nem tűnt föl, hogy nem jött meg hónapok óta? – kérdezi az orvos. Nem tűnt föl, nem szoktál erre figyelni. Soha senki nem mondta, hogy figyelned kéne erre. Anyád azóta nem beszélt veled a vérzésről, mióta 13 évesen hozzád vágta azt az első csomag vattát. Az üzemorvos arról kérdezget, meg akarod-e tartani. Nem igazán fogod föl, mit kellene megtartanod. A hányást?

Kell a pénz, melózol tovább, mész minden hajnalban a buszhoz, nem zavar, hogy kerekedsz, anyád meg nővéred folyton cukkol, leszarod őket, ideges vagy, a jóképű melós srácról, akiről azt hitted, majd elvesz feleségül, azt a pletykát hallod, hogy nős két gyerekkel, kezdesz kétségbe esni, de inkább nem is gondolsz rá, nem is veled történik, és különben is, anyukád milyen boldog lesz, ha te is szülsz egy gyereket, ahogy a nővéred gyerekének születésekor is, még emlékszel jól, milyen nagyon örült, szóval nem lehet ez olyan nagyon rossz dolog, majd lesz valahogy, nővéreddel is csak lett valahogy, a baba is már négy éves azóta, nagylány, hamarosan iskolába megy.

Hazafelé veszel neki egy ringatós babát ajándékba, úgyis most lesz a szülinapja.

Pataki Lilla