Higgadt eszmecsere tíz lépésben

 

Nem egyszerű politikai kérdésekről beszélni olyasvalakivel, akit alapvetően kedvelünk ugyan, de aki ugyanakkor a miénkkel ellentétes álláspontot képvisel. 

Fotó: FANATIC STUDIO / GARY WATERS / S/Science Photo Library via AFP

Ilyenkor úgy érezheti az ember, hogy kénytelen engedményt tenni olyasvalamivel szemben, amit egyébként utál, vagy akár egyenesen úgy is, hogy önnön lénye egy részét kell feladnia pusztán azért, hogy képes legyen nyugodtan és békésen végighallgatni, amint valaki előadja a saját véleményét. Miközben az emberben forr a vér és dübörög az üss-vagy-fuss-reflex. De ha még azokkal az emberekkel is képtelenek vagyunk civilizált beszélgetést folytatni, akik pedig fontosak nekünk, akkor hogyan is remélhetnénk elérni bármilyen nagyobb léptékű változást?

Az itt következő képregényben azt a mintát vázolom fel, amelyet én magam is igyekszem követni mindig, amikor politikáról beszélgetek másokkal. Ez ugyanis egy olyan téma, amelyben a meggyőződésünk gyakran a múltunkban, a neveltetésünkben és az érzelmeinkben gyökerezik. Ahhoz pedig, hogy meggyőzhessünk valakit a saját nézőpontunkról, először az egymás közti kommunikációs viszonyainkon kell változtatnunk – több együttérzéssel kell viszonyulnunk egymáshoz, és bele kell élnünk magunkat egymás helyzetébe, érzéseibe.

Források: David Fleischer és The LARA-Method.

 

 

 

Eredeti megjelenés ITT

 

 Kommenteléshez kattints ide! 

 

Szerző: Elizabeth Beier

Fordította: Németh Gábriel

Grafikai szerkesztés: Kara Orsolya

 

 

Kapcsolódó olvasmányok a blogunkon:

5 kérdés önmagadhoz, mielőtt az interneten kommentelsz

Mindig is érdekelt a média és az aktivizmus? Itt a lehetőség! A Szabadnem blog pályázatot hirdet