Legyen szabad a nem! Pályázat íróknak/vloggereknek

Ha fiatal feminista vagy és érdekel az újságírás/multimédia, ezt ne hagyd ki! Értékes pénzjutalmak, publikációs lehetőség és írói képességeid fejlesztése — ezt ajánlja a Szabadnem blog a nyerteseknek. Jelszó: Legyen szabad a nem!

Úgy érzed, baj van a világgal? Elmondanád, de senki nem hallgat végig? Szívesen írnál közéleti témákról közérthető stílusban? Van saját élményed azzal kapcsolatban, hogy milyen a helyzete a fiatal nőknek és LMBTQ* embereknek ma Magyarországon?

Érzékeny vagy a feminizmus és a többi társadalmi aktivizmus (hajléktalanok, romák, fogyatékossággal élők, munkásosztály tagjai stb.) közötti összefüggésekre?

Akkor itt az idő, hogy megszólalj!

Blogunk „Legyen szabad a nem!” címmel pályázatot hirdet fiatal és/vagy hátrányos helyzetű írók és videobloggerek számára. Négy pályázati kategóriában indulhattok, mind a négyben külön hirdetünk eredményt. A díjak:

1. díj: 40 000 forint pénzjutalom.

2. díj: 30 000 forint pénzjutalom.

3. díj: 20 000 forint pénzjutalom.

Továbbá minden díjazott számára gyakornoki lehetőséget biztosítunk a Szabadnem blog szerkesztőségében, mellyel rendszeres publikálás és (igény szerint) írói/szerkesztői továbbképzés, tréning, informális mentorálás is járhat.

A Szabadnem szerkesztőség egy fiatal feministákból álló, metszetszemléletű csapat. A blogot két éve szerkesztjük, és idén rangos nemzetközi díjat nyertünk a Frida alapítványtól a munkásságunk elismeréseképp. Legnépszerűbb cikkünket 100 000-nél is több ember olvasta. Nemcsak a nők helyzetével foglalkozunk, hanem igyekszünk olyan problémákat is kézbe venni, mint a hajléktalanok, a romák, az LMBTQ* csoportba tartozó vagy a fogyatékossággal élő emberek helyzete. Sőt: a férfiak (önmaguk által való) elnyomása, vagy éppen a környezetvédelem is érdekel minket. Meggyőződésünk, hogy ezeket a problémákat rendszerszinten is érdemes vizsgálni.

A Szabadnem blog másik alapvető értéke a közérthetőség. Olyan írásokat közlünk, amelyek a metszetszemléletű feminizmus fontosságát a szélesebb közönségnek is érthetővé és átélhetővé teszik — anélkül, hogy a megalapozott érvelésről, a szakmai háttér jelenlétéről lemondanánk. Ezt akár úgy is nevezhetjük, hogy „utcai feminizmus”. Célunk ebből a szempontból hasonló ahhoz, amit a Feketemosó tűzött ki korábban (a Közélet Iskolája és a Kettős Mérce havi, nyomtatott szabadlapja 2015-2017 között): közérthetően kommunikálni társadalmi kérdésekről az érintett csoportok felé. 

A következő négy pályázati kategóriában várjuk a műveiteket.

1. Nők a tananyagban.
Témaötletek, -javaslatok: Mely híres nők szerepelnek az iskolai tananyagban? Mit tudunk róluk? Kiket lenne még érdemes bevenni a tananyagba? Milyen szemszögből tanítják a nők helyzetét az iskolában? Irodalomban, történelemben, természettudományokban milyen szerepet játszottak a nők? És mi a helyzet más kisebbségi csoportokkal, például az LMBTQ* emberekkel vagy a roma emberekkel? Tanulunk-e róluk, és ha igen, mit? Ha nem, mit lehetne tanulni róluk? Egyáltalán, miért fontos a nők és egyéb kisebbségi csoportok szereplése a tananyagban? 

2. Nemi szerepek, elvárások.
Témaötletek, -javaslatok: Mit vár el a világ a férfiaktól és a nőktől? Milyen viselkedést, milyen öltözködést, milyen szerepek eljátszását? De ugyanitt várunk műveket nők elleni erőszak és családon belüli erőszak témában is. Illetve bármilyen olyan témában, ami a nemi szerepekhez és szerepelvárásokhoz (gender role) kapcsolódik. Például a nők szerepe mindenféle társadalmi mozgalmakban, a feminizmus és a baloldal kapcsolata, a nők politikai és közéleti szerepvállalása (vagy épp annak hiánya), a nők szerepe a rendszerkritikában és/vagy környezetvédelmi aktivizmusban stb.

3. Szexuális önrendelkezés.
Témaötletek, -javaslatok: Miért fontos a beleegyezés? #metoo és „csak az igen jelent igent” témák. Szexuális erőszak és kényszerítés. Beleegyezési korhatár, tanár-diák „viszonyok”. Fiúk és férfiak ellen elkövetett erőszak; lányok és nők ellen elkövetett erőszak. Fogamzásgátlás, abortusz. Szülészeti erőszak. Otthonszülés. Anyák és apák jogai (és kötelességei). Házasság, család, válás, párkapcsolatok.

4. Nemi identitás.
Témaötletek, -javaslatok: Kinek mit jelent az, hogy nőnek vagy férfinak született? Milyen az igazi nő, milyen az igazi férfi? Mi a különbség a nemi identitás és a nemi szerepek (lásd 2. kategória) között? Milyen orvostudományi/pszichológiai kutatások foglalkoztak és foglalkoznak a nemi identitás (gender identity) kérdésével? Ugyanitt: transzneműség, transznemű és nembináris emberek helyzete. Haladó szint: a transznemű aktivizmus („identitáspolitika”) külföldi „túlkapásai” és/vagy bűnbaknak beállítása.

A terjedelem újságcikk esetén 1000-2000 szó lehet (.doc vagy .docx formátum), videótartalom esetén pedig 5-15 perc (.mp4 vagy .avi formátum).

Csak eredeti, még sehol máshol nem publikált tartalmak vehetnek részt a pályázaton.

A pályázati műveket a SzabadNemBlog@gmail.com emailcímre várjuk. Az email címsorába írjátok oda azt, hogy „Legyen szabad a nem!”. Az email szövegében pedig adjátok meg a következő adatokat: név, írói álnév (ha van), életkor, nem, mobiltelefonszám, valamint egy rövid, önéletrajz-szerű összefoglaló arról, mi motivált a pályázaton való részvételre. Ha korábbi munkáid megjelentek már, ezek linkjét is oszd meg velünk az emailben. Figyelem: A személyes adatokat bizalmasan kezeljük, az álnévre vonatkozó igényeket tiszteletben tartjuk, és semmilyen bizalmas információt nem adunk ki harmadik személynek! :)

Határidő: 2019. január 20. [Pikler Emmi (1902–1984) magyar gyermekorvos születésének évfordulója]

***

További információk a Szabadnem blogról és a „Legyen szabad a nem!” pályázatról: a blog célja, hogy az akadémiai feminizmus mellett hangot adjunk az utcai feminizmusnak is. A szolidaritás értékét szeretnénk terjeszteni, hidakat akarunk építeni: mind a feminizmuson belül, mind a baloldal és a feminizmus között (#metszetszemlélet). Nyitunk azok felé, akiknek a legnagyobb szükségük volna a feminista gondolatokra és tettekre, de már elhitették velük, hogy ettől a fogalomtól semmit nem érdemes remélniük. 2017-ben a Szabadnem blog elnyerte a Frida alapítvány fiatal feminista csoportoknak kiírt rangos nemzetközi díját. Az elnyert pénzből írtuk ki a fenti pályázatot, melyen cikkeket, videókat várunk „Legyen szabad a nem!” jelszóra. Vagyis: „Legyen szabad a nemről beszélni!” (1., 2. és 4. kategória), illetve „Legyen szabad a nemet mondás!” (3. kategória). A pályázati díjak nettó összegek, melyek eredeti, bruttó összegéből a hatályos adózási jogszabályok figyelembevételével a pályázatunk kiírója befizette a NAV által megállapított adó összegét.

A pályázat elbírálásának szempontjai:
— Közérthetőség.
— Logikus és racionális érvelés, érvelési hibák kerülése.

— Állítások pontos hivatkozásokkal való alátámasztása.
— A magyar nyelv helyes használata és a helyesírási szabályok betartása ugyan nem követelmény, de előnyt jelenthet.

— Világnézeti és vallási alapon nem utasítunk el műveket, azonban fenntartjuk a jogot, hogy a gyűlöletkeltésre alkalmas és/vagy kirekesztő tartalmakat kizárjuk a pályázatból.

A pályázó személyére vonatkozó szempontok:
— Bátorítjuk a fiatal (30 év alatti) nők és LMBTQ* szerzők/videobloggerek jelentkezését.
— Nem fiatal alkotó is jelentkezhet, amennyiben egy hátrányos helyzetű társadalmi csoport tagja és/vagy érzékenyen és hitelesen tudja átadni művével ezen csoport(ok) helyzetét.
— Bátorítjuk az olyan alkotók jelentkezését, akik még soha sehol nem publikáltak korábban. 
— Nem bátorítjuk viszont a máshol rendszeres publikációs lehetőséggel rendelkező szerzők jelentkezését, ugyanis a pályázatunk fő célja a tehetséges újoncok felkutatása. Ez alól kivételt képezhet a saját fenntartású youtube-csatorna és a saját fenntartású blog, amennyiben a feliratkozottak száma nem haladja meg a 2000-et.

A pályázaton induló szerzők aktívan részt fognak venni a többi pályamű elbírálásában, ezzel is erősítve a közösségi döntéshozás szerepét.

Ha bármilyen kérdésed van a pályázattal kapcsolatban, a SzabadNemBlog@gmail.com címen tudod velünk fölvenni a kapcsolatot. Várjuk a jelentkezésed! Legyen szabad a nem! Legyen szabad a nemről beszélni, legyen szabad a nemet mondás!

 

 Kövess minket a facebook-on is! Kattints ide.