Manipuláció a házasságban?

Akár házasságban, akár bármilyen párkapcsolatban előfordulhat, hogy egyik vagy másik résztvevő manipulációt alkalmaz. Cikkünkből kiderül, miért probléma ez, és az is, milyen megoldások vannak rá. A párod manipulál téged? Esetleg te vagy hajlamos manipulálni őt? Érdemes megtanulni manipuláció mentesen kommunikálni egymással, mert csak így lehet boldog és stabil egy párkapcsolat!

Vannak emberek, akik érzelmi manipulációval befolyásolnak és irányítanak másokat. Céljuk az, hogy befolyásuk legyen fölötted. Hogy azt tedd, amit ők akarnak. Ismerik a gyengeségeidet, és fel is használják őket ellened.

Mindez addig tart, amíg aktívan és határozottan véget nem vetsz az egésznek.

Házasságban vagy párkapcsolatban azonban mindez lényegesen nehezebben érhető tetten. Hiszen ebben a bizalmi légkörben ez a folyamat sokkal észrevétlenebbül alakul ki. Ám egy idő után a manipuláció a párkapcsolat mindennapos mozgatórugójává válhat.

Akár rejtett, akár teljesen nyilvánvaló formában van jelen az életetekben, a manipuláció mindenképp negatív hatással lesz a házasságotokra / párkapcsolatotokra. Éppen ezért érdemes megtanulni felismerni, és tenni ellene.

Hogy mit jelent a manipuláció? Például:

 Rejtett manipuláció: „Van valami terved ma estére?” (Kimondatlanul: „Ha van, biztosan nem szeretsz igazán.”)

 Egyértelmű manipuláció: „Ha igazán szeretsz, eljössz velem ma este moziba.”

 Ezzel szemben egy egyenes és őszinte kérés így hangzik: „Szeretném, ha eljönnél velem moziba ma este. Amennyiben nincs más programod estére, eljönnél velem?”

Manipulációs stratégiák

Gondold végig, tapasztaltál-e már az alábbi helyzetek közül néhányat házaséleted során! Amennyiben igen, könnyen lehet, hogy a párod manipulálni próbál téged. Ha pedig azon veszed észre magad, hogy te vagy az, aki ezeket elköveti, akkor lehet, hogy te próbálod őt manipulálni.

– Szégyen, zavar vagy bűntudat keltése

– Pénz, vagy egyéb érték megvonása

– Szex- vagy szeretetmegvonás

– Sírás

– Dühkitörés

– Visszautasítás vagy elkerülés

– Úgy áll bosszút, hogy nem szól hozzád

– Fenyegetések és ultimátumok megfogalmazása

– Duzzogás

– Nyafogás

– Hazudozás vagy az igazság ferdítése

– Kritikus és elítélő magatartás

– Bizonytalan kívánságok és ködösen megfogalmazott szükségletek

– Hibáztatás

– Kényszerítés

– Csalódottság túlzott kimutatása

– Információ visszatartása vagy elrejtése

– Az általad mondottaknak vagy azok jelentésének kiforgatása

Miért válik valaki manipulatívvá?

Az emberek általában azért manipulálnak másokat, hogy megkapják tőlük, amit akarnak.

Vannak, akik úgy érzik, büntetniük, kontrollálniuk vagy dominálniuk kell a partnerüket. Mások sajnálatot, esetleg figyelmet keresnek, vagy más önző cél vezérli őket.

Aki manipulál, az gyakran megpróbálja megváltoztatni vagy teljesen elhasználni a párját. Ennek célja, hogy a saját szükségletei minél jobban ki legyenek elégítve.

A manipuláció következményei

A párod manipulatív viselkedése komoly rombolást vihet végbe kettőtök kapcsolatában. Megtapasztalhatsz:

 negatív érzéseket, úgymint elégedetlenség, fájdalom, neheztelés, düh vagy frusztráció

erőteljes önvádra való hajlamot

folyamatos késztetést arra, hogy megvédd magad valamitől

gyakori bocsánatkéréseket, pedig úgy érzed, semmi rosszat nem tettél

a párod iránt érzett bizalom hiányát

bizonytalanságot a házasságotokban

általános elégedetlenséget a kapcsolatotokkal

A manipuláció megoldása

A legtöbb ember ösztönösen tudja, miképpen manipuláljon másokat. Sokan azonban inkább éretten és egészségesen viszonyulnak embertársaikhoz. Ez egy döntés. Akkor sem kell folytatnod a manipulálást, ha korábban csináltad!

Különösképpen a házasságban, vagy más, szeretetre épülő kapcsolatban érdemes arra törekedni, hogy minél inkább megtiszteljük a párunkat azzal, hogy egyenes és őszinte kommunikációt folytatunk.

A manipuláció és az érzelmi erőszak egyéb fajtái teljes mértében elfogadhatatlanok egy romantikus kapcsolatban (és az élet minden egyéb területén is).

Meg kell érteni és tudomásul kell venni a tényt, hogy a manipuláció egyfajta érzelmi zsarolás. Ezt a viselkedésmódot mihamarabb fel kell ismerni és el kell távolítani a házasságból vagy párkapcsolatból.

 Ismerd fel, ha te vagy a párod manipulálja a másikat!

 Mondd el a párodnak, ha manipulációt észlelsz a részéről! Légy minél lényegretörőbb a manipuláció és a benned kiváltott érzések leírása terén!

 Ne tégy úgy, mintha a manipuláció nem lenne komoly ügy!

 Ha manipulatívnak érzed magad, állj meg a mondat közepén! Légy minél egyenesebb mind a kérdésfeltevésben, mind a kijelentések terén!

 Amennyiben úgy érzed, a manipuláció folytatódik, keress fel problémáddal egy házassági/párkapcsolati tanácsadót, aki mindkettőtöknek segíteni tud, hogyan változtassatok a hozzáállásotokon.

♥ Végezetül pedig, ha semmilyen más megoldás nincs, a házasság / kapcsolat megszakítása is megoldás lehet. Váláshoz, szakításhoz itt adtunk hasznos tanácsokat mindenkinek.

Az, hogy valaki a felnőtt kapcsolatait manipulatív módon kezeli, azt is jelezheti, hogy az illető zűrös családi háttérrel rendelkezik. Talán azért lett manipulatív, hogy alapvető szükségleteit megkapja, vagy valamilyen büntetést tanult meg így elkerülni gyerekkorában. Van, aki manipulatív szüleitől tanulta el ezt a rossz kommunikációs sémát. Ennek feltárásához hasznos lehet a szakszerű terápia.

Úgy tűnhet, a manipuláció egyszerű és természetes út afelé, hogy megküzdjünk egy negatív helyzettel, vagy úgy intézzük a dolgokat, ahogy mi akarjuk. Ám hosszútávon bebizonyosodik, hogy ez nem teljesen így van. A manipuláció fájdalmas, és negatív hatással van a kapcsolatotokra.

Te és a párod őszinte és szeretetteli kommunikációt érdemeltek.

Sheri Stritof

 Kommentelés itt! 

 

 

Kapcsolódó cikkek a SzabadNem-en:

Szextippek: 11 tanács egyenrangú párkapcsolatban

Válás előtt: 13 kérdés önmagadhoz

Milyen család az, ahol két apuka van?

Tisztán a szexről – Mítoszok az orgazmusról

Sose szabadkozz azért, mert erős nő vagy!