Ötösöd a lottón vagy ötösöd az egyetemen? Van esélyed! És nincs.

Lottó. Ez olyan, mint a lottó. Mármint, a társadalom működése. Le kell írnom, mert ezen csúszik félre minden második online kommentfolyam... — Szerzőnk eloszlat pár gyakori félreértést, és a végére az is kiderül, melyikre van több esélyed: ötöst szerezni az egyetemen vagy ötöst lőni a lottón?

Mondok egy példát.

Nő vagy? Szeretnél cégigazgató lenni? Vagy mozdonyvezető? Vagy atomfizikus? Nem fog menni, kisanyám, nők nem lesznek cégigazgatók/mozdonyvezetők/atomfizikusok. Ezek férfiszakmák. Verd ki a fejedből ezt a butaságot.

Ugyan, miért ne lehetne egy nő mozdonyvezető? A barátnőm lányának a volt szomszédjának a nagynénje is az lett, nő létére. A facebook ügyvezető igazgatója is , és amúgy Marie Curie-ről hallott valaki? Atomfizikus volt. Szóval bármit elérhetsz, ha igazán akarod! Csak azért nincsenek női mozdonyvezetők/igazgatók/fizikusok, mert a nők túl lusták, nem küzdenek eleget!

Sóhaj.

De vegyünk egy másik példát. Hajléktalan vagy, szeretnél kitörni, szeretnél munkát, lakást, rendezett életet. Á, hagyd, haver. Nem adnak munkát, amíg nincs albérleted, de addig nem kapsz albérletet, amíg nincs munkád. Ördögi kör, szar a rendszer, lehetetlen kitörni.

Hé, ez nem igaz. Hallottam valakiről, aki hallott valakiről, aki hallott valakiről, aki először elment cementet lapátolni, aztán kőművesnek, aztán fatelepre, aztán vakolónak, és addig küzdött, míg néhány hónap alatt szerzett albérletet és bejelentett állást is! Szóval mindenkinek sikerülhet! Nem panaszkodni kell, nem a rendszert szidni, hanem fölszívni magadat, és küzdeni! Csak rajtad múlik, mit érsz el az életben!

Ühüm.

Akkor most mi van? Kinek van igaza?

Az interneten kommentelők általában beállnak vagy az egyik, vagy a másik oldal mögé. Attól függően, ki miben hisz. Ki milyen sztorit hallott. Kinek milyen saját élettapasztalata van.

És mennek a viták. A rendszer a rossz! Nem, ez hülyeség, csak az szidja a rendszert, aki lusta dolgozni! De hát nem látod, te idióta, hogy széllel szemben pisál az, aki egy ilyen enyomó rendszerben küzdeni próbál? Hát te tiszta dilis vagy. Kösz, a te nőági felmenőidbe is.

Viszont. Én most javasolnék egy új megközelítést.

A lottót.

Gondolj csak bele.

A lottóban rendszeresen vannak nyertesek. Kis eséllyel, de bárki nyerhet. Éppen ez adja a vonzerejét: lehet, hogy te leszel a következő nyertes! Mert nyertes mindig van. Miért ne lehetnél te a jövő heti szerencsés? És így hétről hétre, évről évre tömegek mennek lottózni, sokkal többet fizetve be kollektíve, mint amennyit a nyereményekért az iparág kifizet...

Na, én így látom a társadalmat. Mint a lottót. Időnként egy-egy szerencsésnek sikerül kitörni: nő létére szakmai sikereket ér el egy férfiak dominálta területen, hajléktalan létére saját erőből egziszteniát teremt magának. (Roma létére egyetemre jár, értelmi fogyatékos létére fenntartja magát segítség nélkül, transznemű létére tévésztár lesz, zsákfalubeli munkásgyerekből programozó, szegénylegényből királyfi...)

És a közfelfogás az, hogy talán jövő héten te leszel a szerencsés nyertes. Csak ki kell tölteni a szelvényt. Sose tudhatod. Mindenki remél! Hiszen valaki mindig nyer. Egyenlő eséllyel nyersz a lottón te, vagy bárki más.

És persze sose nyersz. Statisztikailag szinte biztos, hogy sose. Mert így van kitalálva az egész... Csak úgy maradhat fönn az iparág, ha többet fizetnek be kollektíven a játékosok, mint amennyit nyereményben ki kell osztani.

És mindehhez az kell, hogy az emberek elhiggyék, ők is nyerhetnek. Hogy csak rajtuk múlik, hogy kitöltik-e a szaros szelvényt a következő héten is.

Ugyanez a mítosz mondja azt, hogy bármelyik nő elérheti az álmát, ha ehhez eleget küzd. Hogy bármelyik hajléktalan kitörhet a nyomorból, ha összeszedi magát.

És tudod mit? Ez tulajdonképpen így is van.

Tényleg igaz, hogy van nyertes a lottón. Tényleg igaz, hogy néhány nő és néhány hajléktalan meg tudja csinálni.

Ez a vicc az egészben. Hogy mindkét oldalnak igaza van! Egyszerre van igazuk...

Nem ellentmondás az, hogy „SZAR A RENDSZER" azzal, hogy „BÁRMIT ELÉRHETSZ". Ez a két dolog egyszerre igaz...

Mint a lottó. Pont, mit a lottó.

Pataki Lilla

 

FRISSÍTÉS: Na és mi az erkölcsi tanulság?

Az, hogy megéri küzdeni. Neked, mint egyénnek. Soha, soha ne add föl a küzdelmet! Mert tényleg igaz, hogy van esélyed az életben előrejutni saját erőből.

Viszont, közben ne feledd el azt sem, hogy a rendszer attól még szar marad, ha neked esetleg személy szerint bejön az élet. És a politikai hovatartozásodat, aktivizmusodat akkor is alakítsd ilyen, rendszerkritikus módon, ha esetleg a magánéletben sikerült is elérned szép eredményeket. Mert a többségnek nem fog sikerülni, ez tuti. Így van az egész kitalálva.

 

FRISSÍTÉS #2: Ahol kicsit hibádzik a hasonlat, az az esély mértéke. Lényegesen más az esélyed a lottón nyerni, mint pl. nőként vezető beosztásba kerülni.

Az ötöslottóban az esély 1 a 40 millióhoz. Az életben pl. nőként érvényesülni ennél igazából jobb a helyzet. Ha abból indulunk ki, hogy Magyarországon négy millió nő van, közülük mondjuk tízezer van versenyképes állásban (ez becslés), az esély ebből következően 1 a 400-hoz lesz. Ami sokkal, sokkal jobb, mint a lottóban az 1 a 40 millióhoz...

Szóval jobban teszed, ha leülsz és tanulsz, mint ha lottózni mész. Hamarabb szerzel ötöst az egyetemen, mint ötöst a lottón...

(Konkrétan, százezerszer több esélyed van rá. A fenti becslés szerint, 1:40 000 000 a lottóban, illetve 1:400 az életben, ezek aránya százezer!)

Ami viszont tény, és ez lenne a fő mondanivalóm, hogy „esély"-ekről kell beszélni a társadalmi rendszer megértéséhez is. Mint a lottónál. Attól, hogy néhányunknak bejön az élet, még igaz, hogy a többség szív amiatt, hogy igazságtalan a rendszer.

 

 

Ha tetszett, olvass tovább! Szerzőnk további cikkei a témában:

„Minek szül az ilyen, ha eltartani se tudja”

10 ok, hogy miért kell a transzneműség kapcsán a kapitalizmusról beszélni

Olajszörnyek, átfektetés és Trump

Metszetszemlélet — Mi kell egy igazi rendszerváltáshoz?

Hogyan vehetjük vissza a hatalmat a Fidesztől?

Minden, ami emberi — A mítoszok esete Puzsérral és a metszetszemléletű aktivizmussal

 

Kommenteléshez oszd meg a bejegyzést a saját faladon! ;)