Heti Gender 2020. Január 13-19.

Heti összefoglalónkban rendszeresen gyűjtjük azokat a magyar és külföldi híreket, publicisztikákat, amelyek

  • a nemek társadalmi helyzetével;
  • a nemi alapú erőszakkal;
  • a feminizmussal;
  • a nemi identitással; 
  • vagy a szexuális irányultsággal 

kapcsolatosak, illetve amelyek a hét folyamán Facebook-csoportunk, a GENDERFÉSZEK – metszetszemléletű feminista és LMBTQIA közösségi tér tagjait leginkább érdekelték. 

 

Most, hogy a közelmúlt eseményei miatt szorul a hurok a bántalmazott nők védelmét szolgáló Isztambuli Egyezményt elfogadni nem akaró kormány körül, újabb fokozatra kapcsolták a genderpánikot.

A kormány egyik ellenvetése az egyezménnyel kapcsolatban (amellett, hogy férfiellenesnek és migrációpártinak kiáltották ki) a szövegben szereplő gender szó - erre hivatkozva terjesztik a rémhírt, hogy az Isztambuli Egyezmény kihirdetése megszünteti a biológiai nemeket, és a gyerekeknek az iskolában majd a transznemű emberek műtéteiről (!) kell tanulniuk. 

Holott a gender szó a szövegben nem mint nemi identitás, hanem mint mint társadalmi nemiszerep-elvárások szerepel, mivel a nők elleni erőszak a nemi sztereotípiákból fakad. Az erős, határozott, domináns, családfő férfi és az alárendelt, simulékony, gondoskodó, a családot összetartó nő sztereotípipája a férfiak jogosultságtudatát és a nők kiszolgáltatottságát eredményezheti.  

Most már nemcsak tanulniuk kell róla #szegénygyerekeknek, de tömegével át is esnek e beavatkozásokon. Miután Varga Judit igazságügyi miniszter "túlmisztifikáltnak" minősítette az Isztambuli Egyezményt, újra elővették a kormánymédiában évek óta fel-felbukkanó négygyermekes édesanyát, Szakállas Katalint, aki most a Hír TV Credo c. műsorában állította, hogy Kanadában

óvodások ezreit viszik futószalagon nemváltó hormonkezelésre a szüleik háta mögött

 

A 444.hu összefoglalója ITT, Szele Tamás kommentárja ITT olvasható.   

A témával kapcsolatban ajánljuk a Szabadnem csapat két tagja, Dr. Szabó Zsófia és Antoni Rita korábbi írását a Magyar Narancsban, A genderpánik bűnbakjai címmel. Ebből kiderül többek közt, hogy Szakállas állításaival ellentétben a gender diszfóriával diagnosztizált gyerekek kezelése (vagy "csak" támogatása) a családdal együttműködésben történik, és a WPATH (World Professional Association of Transgender Health) kifejezetten tiltja a diagnózis elhamarkodását, gender nonkonformitás és gender diszfória összemosását. Nagyon fontos a nemi diszfória elkülönítése a nemi sztereotípiáknak nem megfelelő viselkedéstől - egyetlen gyereket sem tesz transszá, ha nem a nemére jellemző/nemétől elvárt játékokkal játszik.  

Ezzel együtt is legitim dolog lehet ellenezni vagy kételyekkel közelíteni a pubertásblokkolók adását, Szakállas azonban - nem mellesleg, a bántalmazott nők, többségükben hozzá hasonlóan édesanyák kárára - valótlan rémhíreket terjeszt.   

A nemi diszfóriával küzdő gyerekek hormonkezelésével (pubertásblokkolásával) kapcsolatban egyébként transznemű emberek közt sincs egyetértés - abban viszont igen, hogy ezek a gyerekek, és szüleik hozzáértő (pszichológiai, közösségi, stb.) segítséget, támogatást igényelnek. (Ingyenes pszichoterápia alig hozzáférhető Magyarországon bárki számára, inkább emiatt kellene pánikolni!)    

Végképp nem aktualitás a pubertásblokkolás Magyarországon, ahol a felnőtt transz emberek alapvető jogai is súlyosan sérülnek a jogi nem- és névváltoztatás lehetőségének befagyasztása miatt. Gyaníthatóan ez is összefüggésben áll a kormány által generált genderpánikkal. MIndez ráadásul tökéletesen alkalmas a különböző társadalmi csoportok összeugrasztására - ha hagyjuk. 

 

További hírek: 

Vajon 2020 tényleg az áldozatsegítés éve lesz? Várható érdemi változás?

Tabudöntögető magyar ruha a menstruációs fájdalom ellen - Qubit.hu 

Kormos Zsófi divattervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem PhD-hallgatója és Pelczer Dóra művészeti menedzser, az Alpha Project alapítói. Ötletük – egy menstruációs fájdalmat csökkentő, szenzorokkal átszőtt ruhadarab megalkotása – nemrég nyerte el a hazai startupokat támogató Hiventures 15 millió forintos befektetését. 

 

A roma nők kényszersterilizálása ellen tüntettek Miskolcon

"Nemrég robbant a botrány, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház És Egyetemi Oktatókórházban állítólag olyan beavatkozásokat hajtottak végre roma nőkön, amik súlyosan sértették azok reproduktív jogait. A kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának dolgozói levélben fordultak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez, ebben többek között arról írnak, hogy „egy nő méhét ikerszülés után indokolatlanul távolították el, a beavatkozásnak megváltoztatták a szövettani eredményeit, egy fiatal roma nőnek pedig konkrét egészségügyi indok nélkül távolították el a petevezetékeit.”"

 

Hétfőtől a melegek is házasodhatnak Észak-Írországban - Index.hu

Hétfőtől a meleg párok ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a heteroszexuálisak, így elkezdhetik szervezni a esküvőjüket. Ha a napokban elindulnak a regisztrációk, az első ceremóniákra várhatóan februárban kerül sor, ugyanis legalább 28 nappal a tervezett esküvő előtt kell jelentkezniük a pároknak. Az új törvény értelmében azok házasságát is elismerik hétfőtől Észak-Írországban, akik korábban már összeházasodtak egy olyan államban, amelyben eddig is összeadtak egynemű párokat.

 

Nem megszűntem, csak most valahogy nem vagyok - Index.hu

Gáldi Vinkó Andrea fotóművész kiállítása a Feri Galériában az anyaság, a terhesség és a szoptatás témájában.  

"Gáldi Vinkó Andrea nem készült szakkönyvekkel a posztpartumra, korábban spontánul élt, szinte bázis nélkül utazgatott. Aztán amikor terhes lett, hazaköltözött Magyarországra. Szakkönyvek olvasgatása helyett azonban inkább gyorsan elintézett még minden fontosat a szülésig tartó időben, mintha legalábbis utána már megszűnne fotóművésznek, embernek vagy nőnek lenni."

 

Július 4-én lesz a Budapest Pride felvonulás 

Csatlakozom a facebook eseményhez!

"“Vedd vissza a jövőd!” - így szól a Budapest Pride Fesztivál idei szlogenje. Hogyan képzeljük el az életünket 5, 10, 20 év múlva? A 25. Budapest Pride Fesztivál témája a közös jövőtervezés és az egymást összekötő hidak építése. Milyen válaszokat adhatunk a mindennapjainkat átszövő apátiára, a klímakrízist övező növekvő félelemre, a lakhatási válságot és a mindennapi megélhetést övező nehézségekre és szorongásra? Milyen válaszaink vannak a demokrácia válságára, amikor sorozatosan születnek narratívák és döntések az érintettek bevonása nélkül? Milyen utakon tudunk elindulni egy részvételt és reprezentációt jobban biztosító demokrácia felé? Hogyan tudunk hidakat képezni a társadalomban egyre növekvő árkok fölé? Itt az idő, hogy azok, akik eddig mellőzve és hanyagolva voltak, visszavegyék a jövőjük felett az irányítást, és közösen lépjenek fel az érdekeikért."

Budapest Pride Fesztivál 2019.06.07. – 07.07.

 

HIV-pozitívként visszajönni a halálból és megöregedni - Béres-Deák Rita, Identitas.co

"Napjainkban a HIV-fertőzöttek egyhatoda 50 év fölötti. 

Mendão szerint a vírus és a gyógyszerek mellékhatásai felgyorsították a testi öregedését – a szíve, gerince és más szervei állapota olyan, mintha 80 éves lenne. Ugyanakkor a HIV-kezelés miatt rendszeresen kell orvoshoz járnia, így bármilyen betegséget hamarabb felfedeznek.

Az idősebb HIV-fertőzötteknek nemcsak testi problémákkal kell megküzdeniük. Sokan nem számítottak rá, hogy ilyen hosszú életük lesz; amikor diagnosztizálták őket, felkészültek a halálra, és nem tudják, mit kezdjenek az életük hátralevő részével. Gyakori az elszigeteltség, különösen, mivel a társadalom még mindig megbélyegzi a HIV-fertőzötteket, mondja Giulio Maria Corbelli, az EATG tagja, akit 1997-ben diagnosztizáltak HIV-fertőzéssel."

 

Ezeket az LMBTQ-filmeket érdemes megnézned - Contextus.hu 

Mi is készítettünk korábban LMBTQ filmajánlót, amit ITT találsz meg! 

 

Világszerte elfogadóbbak a leszbikusokkal, mint a melegekkel - Humenonline

/Az viszont már kevésbé érthető, hogy annak, hogy "Magyarországon tarolt a leszbikus pornó", mi köze van a valódi leszbikusok elfogadásához - a szerk./