Hidegen hagyták a lengyel elnököt az öngyilkos LMBT-fiatalok

Bart Staszewski lengyel LMBT-aktivista és filmrendező június 17-én hazája köztársasági elnökénél, Andrzej Dudánál járt. Duda néhány nappal korábban nyíltan olyan nézeteket hangoztatott, miszerint az LMBT-jogi mozgalom „veszélyesebb, mint a kommunizmus”, továbbá szerinte az „LMBT” kifejezés nem emberekre vonatkozik, hanem egy ideológiára. Az elnök szóvivője szerint a találkozó „jó és konstruktív” volt, Staszewski azonban egészen másként ítélte meg a helyzetet. Mint a New York Times és a Guardian is beszámolt, dühében elköszönés nélkül viharzott el a találkozóról. Még aznap a következő posztot tette közzé a Facebookon:

 

„Az elnök reagált a négyszemközti találkozóra szóló felhívásomra, és fogadott az irodájában. Több mint egy órán át tartott a beszélgetés. Azzal kezdtem, hogy félretoltam az asztalon levő tárgyakat, és fényképeket tettem az elnök elé azokról a tizenévesekről, akik az őket ért homofób támadások miatt öngyilkosságot követtek el a hivatali ideje alatt. Az egész ülés során, amíg az elnökkel beszéltem, az asztalon maradtak a fotók.

Dominik, Kacper és Milo: hárman az öngyilkosságot elkövetett lengyel LMBT-fiatalok közül (Fotó: Przemysław Stefaniak) 

Elmondtam neki, hogy néz ki jelenleg a lengyelországi LMBT-emberek helyzete. Elmondtam, hogy évek óta küzdünk az egyenlő jogokért és kitértem arra, hogy 2015 óta, amióta a Jog és Igazságosság Párt hatalomra került, az LMBT-közösség érdekeit rendre félresöprik. Az elnök nem értett egyet azzal, hogy az LMBT-emberek jogai sérülnének az országban, ezért azzal folytattam, hogy a Pride meneten kövekkel dobálták meg a résztvevőket az ellentüntetők. Azt is elmondtam neki, hogy az előbújás után az LMBT-fiatalokat gyakran kitagadja és utcára teszi a családja – és ez nem független a köztársasági elnök megvető nyilatkozataitól. Azt is felróttam neki, hogy amikor II. Lublini Egyenlőségmeneten bombával akartak terrorcselekményt végrehajtani, ő nem szólalt fel és nem ítélte el a történteket. Azt állította, hogy nem hallott erről. Erre azt válaszoltam, hogy az ilyen mértékű erőszakot nem lehet letagadni és úgy tenni, mintha meg sem történt volna.

Megmutattam neki a bieżuni fiatal, Dominik, továbbá Kacper és Milo fotóját – három embert azok közül, akik önkezükkel vetettek véget életüknek a kormány homofób kommunikációja és annak társadalmi következményei miatt. Tudomására hoztam, hogy egyre több tinédzser követ el öngyilkosságot a folyamatosan erősödő homofóbia és transzfóbia miatt.

Dominik, Kacper és Miló nem ideológiák, hanem emberek, akiket megtört a homofób és transzfób gyűlölet, és öngyilkosságot követtek el. Úgy, mint sok más fiatal, akiknek a nevét sosem fogjuk megtudni. Ön nem jelent meg a sírjuknál, nem gyújtott mécsest az emlékükre és nem ítélte el a homofóbiát és a transzfóbiát

– vetettem a szemére. Az elnök a legkevésbé sem rendült meg. Azzal folytattam, hogy botrány, hogy megvétózta a biztonságos tranzíciót lehetővé tévő törvényjavaslatot, mert ezzel megfosztja a transznemű embereket a méltóságuktól.


Andrzej Duda lengyel elnök üdvözli Bart Staszewski LMBT-aktivistát (Fotó: Grzegorz Jakubowski, KPRP)

 

Az elnök minderre azt felelte, hogy továbbra is harcolni fog az „LMBT-ideológia” ellen, a képeken szereplő embereknek pedig nem egyenlő jogokra lett volna szükségük, hanem pszichológusra. [A homoszexualitás illetve a transzneműség olyan létállapotok, amelyek nem változtathatók meg pszichoterápiával. Erről bővebben itt és itt olvashatsz – a szerk. megj.]

Melegként és lengyelként JOGOM VAN hallatni a hangomat, JOGOM VAN megmutatni az öngyilkosságot elkövető fiatalok fényképeit, JOGOM VAN a törvény előtti egyenlőséghez, és jogom van kényszeríteni a homofób elnököt, hogy nézzen a szemembe.

Sokan vannak, akik nem fognának kezet az elnökkel és sokan vannak, akik szívesen a szemébe mondanák, hogy a homofóbia és a transzfóbia öl. Én ezt megtettem. A beszélgetésünk végén az elnök azt mondta, hogy nem fog bocsánatot kérni amiatt, amit az LMBT-ideológiáról állított, mert csak a szólásszabadságát gyakorolta. Ekkor a magam részéről véget vetettem a találkozónak és kézfogás nélkül elhagytam a helyiséget.

Leszarom, mit fog minderről mondani a TVP [a lengyel közszolgálati televízió – a szerk.], mert hazudtak, hazudnak és hazudni fognak.”

 

Fordította Jurewicz Ádám és Peksáné Gyémánt Ágnes.

 

Andrzej Duda és Orbán Viktor Budapesten 2016. március 19-én (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs)

Lengyelországban a nők reprodukciós jogait is folyamatosan (tovább) csorbítják - erről ebben a posztunkban írtunk.  

 

 

HOZZÁSZÓLNÁL? 

FACEBOOK-OLDALUNKON MEGTEHETED!