Téved, Miniszterelnök Úr! Maradunk!

A kormányellenes tüntetéssorozat immár nemcsak a fővárosban, de vidéken is szárnyat bontott. Ma Szeged is megmutatta, hogy kiáll a pesti tüntetők mellett! Dr. Barát Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem és a CEU oktatója december 16-án elhangzott beszédét adjuk közre, mely a „Nem dolgozok Orbánnak heti 6 napot” tüntetésen hangzott el.

 

Jó napot kívánok, szervusztok!

Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! (Taps.)

Itt vagyunk, hogy megüzenjük: Elegünk van a hírnek nevezett, a nap 24 órájában cunamiként ránk zúduló propagandából, az MTVA felügyelete alatt folyó központosított hírgyártásból.

A december 16-ai beszéd

Itt vagyunk, mert kikérjük magunknak, hogy önkényesen, rendre több tízmillió forintot herdáljanak el a központi költségvetésből minden egyes országos óriásplakát kampányra, ami csak a legalantasabb gyűlölködést, a megosztottásunkat szolgálja az összefogás és szolidaritás helyett.

Elég volt az életünket mérgező, szüntelenül pártpolitikai hűségnyilatkozatokat elváró hatalomból!

Itt vagyunk, mert elegünk van az egyéni képviselők által benyújtott törvényjavaslatokból, melyek egyre kisebb, egyre fullasztóbb térre szűkítik életünket. Elegünk van a törvényhozás átláthatatlanságából, a független bírói rendszert a Kormány felügyelete alá terelő rendeletekből. Elegünk van abból, hogy a Legfőbb Ügyész, aki még közvetve sem lenne utasítható adott döntés megváltoztatására vagy meghozatalára, cinikusan rendre Orbán Viktor központosított hatalmi rendszerét szolgálja ki.

Itt vagyunk, hogy követeljük az Európai Ügyészséghez csatlakozást! (Taps.)

A december 16-ai tüntetés Szegeden, ahol a beszéd elhangzott.

Itt vagyunk, mert elegünk van a szavazógép szerepüket elfogadó parlamenti képviselőkből. Elegünk van a számmisztikából, a kétharmadnak nevezett parlamenti többségből, az olyan szavazásokból, amikor a Tisztelt Ház Elnöke az egyes képviselőket azonosító chipkártya használata nélkül is müködteti a szavazógépeket.

Abból, hogy az áprilisi választások óta nem kaptunk senkitől hitelt érdemlő kivizsgálást arról, hogy miért működött négy órán át a szavazatszámláló szoftver „csökkentett üzemmódban”?!

A múlt szerdai rabszolgatörvényről és a közigazgatási bíróságok létrehozásáról folyt szavazógépes visszaélések láttán elegünk van abból, hogy érvényesnek fogadjuk el a kétharmados parlamenti többséget legyártó szoftveres machinációt. Elegünk van a cinikus, lekezelő vigyorgásból!

Elegünk van az embertelen, gyűlöletet gerjesztő, törvénynek csúfolt szövegekből, melyek bűncselménynek nevezik és 25%-os adóztatással sújtják a politikai menekültek segítését, miközben ellenőrizhetetlen csatornákon eltüntetett, fejenként 250-300 ezer euróért vásárolt államkötvény ellenében bárkit bebocsátanak. (Taps.)

Elegünk van a kegyetlen, alantas indulatokat gerjesztő törvénykezésből, mely a hajléktalanságot bűncselekménynek nevezi, miközben az eljáró bíró megengedheti magának, hogy még csak közös légtérben se tartózkodjon az előállított „bűnözővel”.

Elegünk van az Orwellt meghazudtoló „újmagyar” nyelvből. Ami „független alapítványnak” nevezi a kormányközeli médiacégek állami megrendelésből fenntartott központosított rendszerét; ami a szakközépsikolát szakgimnáziumnak nevezi át, s ezzel „felfelé” tolja a középiskolai oktatás hierarchiájában, miközben meggyengíti annak tantervét, zsákutcásítja érettségijét. Ami alaptörvénynek nevezi az alkotmányt; ami úgy lehet „kőbevésett”, hogy a 2012. január 1-jei bevezetése óta hétszer lett módosítva.

Elegünk van az újmagyarból, ami nemzeti konzultációnak nevezi a csak igen válaszokat elváró, eldöntendő kérdésekbe fogalmazott „egyetértést”.

Ami „Családok évének” nevezi 2018-at, miközben lakásszegénységben élő szülőket lakoltatnak ki, tesznek gyermekeikkel együtt az utcára.

Ami szabad választásnak merte nevezni az évente 400 órára emelt túlórakeret rabszolgaságát. (Taps.)

A december 16-ai tüntetés Szegeden, ahol a beszéd elhangzott.

Itt vagyunk, mert elegünk van abból, hogy a parlamentnek nevezett törvénygyár és a Kormány egy félfeudális, uram-bátyám rendszerbe igyekszik bennünket kényszeríteni, ahol szolgalelkű, egymást feljelentgető alattvalóvá silányítanának.

Mert elegünk van abból, hogy a közoktatást, az egyetmi oktatást és kutatást lebutítja, anyagilag megnyomorítja, vezetőnek kinevezett igazgatóit, rektorait, kutatóit engedelmes rendeletvégrehajtóvá silányítja – miközben legújabb képtelen kísérletbe kezdett: az egyetemeket állami költségvetésből kívánja magánosítani, tandíjkötelessé tenni, hogy végképp bebetonozza az Európában így is legelitistább, legkirekesztőbb magyar oktatási rendszert. Itt vagyunk, mert nem akarunk attól rettegni, lesz-e orvos, szakápoló, működő műszerek, gyógyszerek, időben kiérő rohammentő, ha betegek leszünk.

Itt vagyunk, hogy megüzenjük: Elegünk van abból, hogy a hatalom azt hiszi rólunk, Huxley Szép új világ-ának agymosott, kasztokba rendezett bárgyú lakói lennénk; hogy ha nem teszik, majd követjük a hatszázezer fiatal és középkorú munkavállalót, és odébbállunk az Európai Unióba.

Téved, Miniszterelnök Úr! Maradunk!

És nem leszünk rabszolgák!

 

Barát Erzsébet
Szeged, 2018. december 16.

Nézd meg a beszédet videón is itt.

Dr. Barát Erzsébet a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének egyetemi docense, a CEU oktatója, a Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoport alapítója, a Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris E-Folyóirat (TNTeF) felelős szerkesztője.

 

 

 Ha kommentelni szeretnél, a facebook oldalunkon tudod megtenni. Kattints ide! 

 

Friss: pályázatot írtunk ki fiatal, pályakezdő feminisita szerzőknek, közérthető szövegek, videók közlésére. Érdekel?  

 

Kapcsolódó olvasmányok a blogunkon:

Hogyan vehetjük vissza a hatalmat a Fidesztől?

Metszetszemlélet: Mi kell egy igazi rendszerváltáshoz?

Gyorstalpaló a kormánynak: így szüntesd meg a hajléktalanságot

Nemzetközi díjat nyert a SzabadNem blog – ünnepelj velünk!