A mi gyerekeink is emberek! – üzeni a meleg politikus édesanyja

Robert Biedroń ismert baloldali, bevallottan meleg lengyel politikus. Minden kirekesztett mellett kiáll. Képviselő, majd Słupsk város polgármestere, azután pedig európai uniós képviselő. A júniusi elnökválasztáson ő is jelöltette magát, de végül a jobboldali Andrzej Duda nyert, aki egyre erősebben támadja az LMBTQ-közösséget. Legutóbb kijelentette, hogy az „LMBT rosszabb »ideológia«, mint a kommunizmus".

Június 15-én más tiltakozók mellett Biedroń édesanyja, Helena Biedroń is megjelent Varsóban, az Elnöki Palota előtt és megható beszédet mondott a vele megjelent „My rodzice” („Mi szülők” – LMBTQ-gyermekek szülei ) csoport képviseletében.

Az alábbi beszédet azért fordítottam le, hogy érezzétek: sokan vagyunk a világban, akik kiállunk és harcolunk értetek és a jogaitokért!

Peksáné Gyémánt Ágnes, a magyar „LMBTQI személyek szülei, hozzátartozói” csoport alapítója. 

 

Helena Biedroń

 

Tisztelt Elnök Úr!

Helena Biedroń vagyok.

Nagyon messziről jöttem ide, de fontos mondanivalóm van az Ön számára.

Nem tudok hallgatni, mikor a gyermekemet bántás éri.

Úgy, mint én, Ön is szülő. Egy gyönyörű és tehetséges leány édesapja. Biztos vagyok benne, hogy imádja őt és nagyon-nagyon büszke is rá. Tudom, hogy ön mindent megtesz azért, hogy biztonságban és boldogságban éljen.
Mindenét odaadná, hogy megvédje a szitkozódásokkal és az erőszakkal szemben. 

Monika, Krzysztof, Rafał és Robert – négy gyermek édesanyjaként ezt tudom és érzem. Mind a négyüket úgy szeretem, ahogy csak egy szülő képes. Elképzelhetetlenül, nagyon-nagyon, a legjobban a világon.

Elnök Úr!

Nehéz itt állnom, és kifejeznem azt, amit most önnek mi, szülők el akarunk mondani. De itt állok a többi anyával együtt. Amit a gyerekeinkről állít, az nekünk nagyon fáj. Sérti a fiamat és a többi gyermeket, akiknek mi a szülei vagyunk, és akiktől a politikusok elveszik az emberségüket. De nemcsak a fiainktól, lányainktól, hanem olykor a bátyánktól, húgunktól, családtagunktól, barátunktól, ismerősünktől.

Féltjük a gyerekeinket. Nem akarjuk, hogy valaki, aki úgy gondolja, hogy ők nem emberek, bántsa, megverje, megölje vagy öngyilkosságba kergesse őket.

Mert úgy néz ki, gyakran előfordul, hogy ez történik. Ilyen a gyermekeink élete a mai Lengyelországban.
Egy ilyen sérelem egész életre megmarad, sőt néha túl sok is a gyermekeinknek.

A bántó szavak rosszabbak, mint a verés vagy egy leköpés. A bántó szavak ölnek.

Sokszor féltettem a fiam. Főleg, mikor megtudtam, hogy véget akart vetni az életének, mert nem tudott megbirkózni a megvetéssel, megaláztatással.

Soha nem akarom megtudni, mit érez Dominik édesanyja, aki felakasztotta magát. Vagy Wiktoré, aki a metró elé vetette magát, mert nem talált senkit, aki megvédte volna.

Amikor ezek a félelmeim előjönnek, azon gondolkodom, mit érezhet egy anya, aki elvesztette a gyermekét. Aki már soha nem mosolyog rá és nem mondja: Anya, szeretlek! Nem mondja, mert nincs többé, mert eldobta magától az életét.

Megszakad a szívem, mikor arra gondolok, hány ilyen anya és hány ilyen gyerek van.

Elnök Úr!

Ön azt mondja, hogy az olyanok, mint az én fiam, nem emberek. Mert nem úgy szeretnek, ahogy ön.
És hogy ez rossz.

Mikor én a fiamra nézek, nem látok semmi rosszat. Csak a mosolyát látom és néha a szomorúságát. Tudom, hogy szeretne boldog lenni, mint minden ember. Én pedig ugyanezt akarom, hogy boldog legyen, mint minden más ember a világon.

Sok-sok anya nevében kérem, ne bántson másokat, ne sértse a gyerekeinket!.

Az emberek figyelnek és hallgatnak önre. Mint államfő, ön tud rosszat és jót tenni, lehetősége van a változtatásra.

Ezért, mint anya, kérem önt, hagyja abba a sértő beszédet!

A mi lányaink és fiaink emberek. Ők a gyerekeink, akiket imádunk és nem tudjuk tovább nézni a szenvedésüket.

Ezért az anyák nevében kérem önt, Uram, Elnök Úr, tegye, ami minden ember számára parancs, tegye a jót, álljon a jó oldalra!

Tisztelettel: Helena Biedroń

 

OLVASD EL EZEKET IS!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK A BLOGUNKON:

Van egy álmom: hogy a lányom és a barátnője összeházasodnak 

Egy háromgyermekes katolikus édesanya a Budapest Pride-on 

Schmidt Mária hogyan néz ezután a gyereke szemébe? 

 

HOZZÁSZÓLNÁL? 

FACEBOOK-OLDALUNKON MEGTEHETED!