Feketeszakáll románca az úri kalózzal – Ha egy sorozatot nézel zsinórban végig, ez legyen az!

Ki akarsz egy kicsit kapcsolni a sok rossz hírből? Meghoztuk a legjobb megoldást! Nézd végig a „A zászlónk halált jelent” című friss sorozatot. Mert ilyet még garantáltan nem láttál soha.

Ez a sorozat dacol a kategóriákkal. A legviccesebb vígjáték, amit az utóbbi időben láttunk: hangosan és teli tüdővel kacagtuk végig. De közben történelmi dráma is, és olyan erős LMBTQ szálakat hoz, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaltuk.

Még soha nem láttunk olyat, mint A zászlónk halált jelent. Nem túlzás azt mondani, hogy ez a sorozat új mércét állít a jövő sorozatainak.

A történet középpontjában két kalóz áll: Stede Bonnet (Rhys Darby), az „úri kalóz”, valamint a félelmetes, mégis konfliktusos Feketeszakáll (Taika Waititi, akit a Thor: Ragnarök-ből és a Bosszúállók: Végjáték-ból ismerhetünk). Mindkét főreszereplő zseniálisan alakítja a két hírhedt portyázót, akiknek útjai egyébként tényleg keresztezték egymást a történelmi feljegyzésekben. A zászlónk halált jelent-ben pedig nemcsak találkoznak, de... egymásba is szeretnek!

És míg Darby és Waititi tökéletesen alakítják a két főszereplőt, a sorozatra a koronát a élettel teli mellékszereplők teszik fel. Hozzájuk pedig kiváló vendégszereplők is csatlakoznak (például a vígjátékokból ismert Leslie Jones-t és Fred Armisent), akik az abszurd poénokat a legmagasabb szinten biztosítják.

Fotó: Aaron Epstein/© Aaron Epstein. All rights reserved.

A zászlónk halált jelent rekordidő alatt vált az emberek kedvencévé. Mióta kijött, a közösségi médiát elöntötték a rajongói posztok, rajzok és művészeti alkotások, fanfiction írások, kommentek és mémek, amiket a sorozat inspirált. A rajongók lelkesedése nem véletlen. A műsor alkotója, David Jenkins szerelmi történetnek nevezi a sorozatot, és előszeretettel osztja tovább a rajongók alkotásait.

Már mielőtt kijött a sorozat, lehetett tudni, hogy a benne megalkotott világ LMBTQ-pozitív lesz – és ez nem valami modern píszí pózolás, hanem az forgatókönyvírók történelmi kutatásai támasztják alá.

A korabeli kalózok életében ugyanis nem voltak ritkák az azonos neműek közötti kapcsolatok. Elég csak arra gondolni, hogy ezek a férfiak hónapokat töltöttek összezárva egy hajón, jóban-rosszban egymással.

„Minél tovább tanulmányozod a témát – magyarázzák az alkotók ebben az interjúban –, annál inkább arra jössz rá, hogy ez egy LMBTQ-inklúzív világ volt.” Az alkotók egyik kedvenc funfact-je, amelyet A zászlónk halált jelent című sorozat kapcsán felfedeztek, a matelotage kifejezés volt.

  • A matelotázs (francia eredetiben matelotage) a 17. és 18. században az azonos neműek polgári szövetsége volt tengerészek, különösen kalózok között. Egy gazdasági társulást jelentett: a „matelotok” megosztják egymással a jövedelmüket, és haláluk esetén örökölik partnerük vagyonát. Ezenkívül megfogadják, hogy megvédik egymást a csatában, és általában is a másik érdekében cselekszenek. Sok történész úgy véli, hogy a matelotázs egyfajta házasságot jelentett az azonos neműek között. A kalózkodás férfiak által uralt világában gyakori volt a homoszexualitás. Egy olyan intézmény, mint a matelotázs, ezen kapcsolatok hivatalossá tételének módja volt, szembe helyezkedve a kortárs társadalmi normákkal. (Wikipedia)

Míg Feketeszakáll és Bonnet kapcsolata az ellentétek vonzására épül, más LMBTQ-kapcsolatok és identitások is megjelennek a Bosszú nevű kalózhajón. Szerelmi szál szövődik például Bonnet jobbkeze, Lucius (Nathan Foad) és Black Pete (Matthew Mayer) között: az utóbbi egy szerencsétlen ujjlevágás után még faujjat is farag kedvesének.

Egyértelmű, hogy A zászlónk halált jelent a homoerotikát egyrészt tényleg komolyan veszi, másrészt szórakoztatóvá és cukivá is teszi. Még olyankor is, amikor egy homoerotikus jelenet célja a nevettetés – ez sok jelenetre elmondható a sorozatban –, a komikum odafigyeléssel és tisztelettel párosul.

Fotó: Aaron Epstein/© Aaron Epstein. All rights reserved.

További üdítő részlet, hogy Vico Ortiz nem-bináris színész és aktivista játssza a nem-bináris kalózt, Jimet. Jim eleinte bajuszos álruhában tartózkodik a fedélzeten, ezzel utalva olyan történelmi kalózokra, mint Anne Bonny és Mary Read, akik férfi ruhában nőként váltak kalózzá (és az a hír járta róluk, hogy vadabbak, mint bármelyik férfi kalóz). Amikor Jim álcája lelepleződik, a társai némi összezavartság után egy vállrántással veszik tudomásul a tényt, hogy továbbra is Jim a neve, és semleges névmással utalnak rá (they/them, ennek angolul nagy jelentősége van). Nagyszerű látni azt a könnyedséget, amellyel az egész legénység – sőt, még Jim katolikus apáca nagymamája is – egyszerűen Jimnek szólítja őt, és semleges névmást használ rá. Mi több, Jim és hű barátja, Oluwande (Samson Kayo) között egy szép románc is kibontakozik, ami minket kifejezetten boldoggá tett!

„Ez azért nagy szó – nyilatkozta a nem-bináris színész, Ortiz, amikor Jim ábrázolásáról kérdezték –, mert a történelemírás során a mi történeteinket gyakran figyelmen kívül hagyják. Vagy még ha beszélnek is róluk, ezt valamilyen bináris keretbe illesztve teszik. Tehát az, hogy ez a karakter létezik a történetben, és a legénység többi tagja ilyen szépen elfogadta, hatalmas dolognak számít.

„Nem említik gyakran, de ha elkezdesz igazán leásni a történelmi forrásokba, a kalózok igenis melegházasodtak egymással, sőt poliamor kapcsolataik is voltak – teszi hozzá Ortiz. – Élték az életüket, a világ elvárásaival nem törődve.

Fotó: Aaron Epstein/Aaron Epstein

A zászlónk halált jelent új mércét állít fel az LMBTQ-reprezentáció terén azzal, hogy szeretetteljes könnyedséggel meséli el a meleg szereplők történeteit. Olyan műsor ez, amelyet mindenféle közönség élvezhet, mert tényleg nagyon-nagyon vicces. De közben az LMBTQ-barátságossága miatt fontos vízválasztóvá válik: a közösségünkből sokan ismerhetnek önmagukra a sorozat szereplőiben.

Azonban A zászlónk halált jelent még ennél is tovább megy, és valódi puccsot hajt végre. Ez ugyanis egy olyan vígjáték, amely halálosan komoly is tud lenni egyszerre. Az egyik pillanatban levágjuk a végtagokat és a testnedvek folyásán nevetünk, a következő pillanatban pedig a családelhagyáson és a bántalmazáson mélázunk. A sorozat szinte erőfeszítés nélkül egyensúlyoz ezek között az ellentétek között, ami nyilvánvalóan a színészek, a stáb és az írók elkötelezett munkájának az eredménye. Még a jelmezek is kivételesek, amiért a csodálatos jelmeztervezőt, Christine Wadát illeti köszönet.

Mint említettük, a sorozat rajongótábora máris igen népes. Egy Twitter-felhasználó a következő szavakkal méltatta az alkotókat:

Fotó: Aaron Epstein/Aaron Epstein

„Sok olyan embert ismerek, akik megszokták, hogy figyelmen kívül hagyják őket, hogy nem ismerik el őket a világ létező részeként. Ők most mind odavannak a sorozatért, és boldogok miatta” – írta a @vilbbit nevű felhasználó a Twitteren. – „Mind a saját, mind a barátaim nevében, akik az LMBTQ+ közösség tagjai vagy színes bőrűek, sőt még a neurodivergens barátaim nevében is, akik most képviselve érzik magukat: köszönjük. Köszönjük, hogy elkészítettétek ezt a sorozatot. Azért, hogy úgy érezzük, mi is létezünk. Ez nem csak egy szerelmi történet a szereplők között, ez egy szerelmi történet minden emberről. Ez egy szerelmes levél azoknak, akiket legtöbbször elfelejtenek.”

Végezetül egy újabb lelkes dicséret erejéig térjünk vissza a két főszereplőhöz. Darby és Waititi parázsló energiát visznek a kalózaikba. Bonnet és Feketeszakáll élesen eltérően rajzolódik ki – így természetesen tökéletesen illeszkednek egymáshoz. A két színész évek óta dolgozik együtt különböző projektekben, és a kémiájuk szinte tapintható. Az események persze Darby Bonnetje körül forognak, aki egy kicsit eszement (és néha gyáva) gazdag kalandorfiú, de egyben szimpatikus, jószívű hős is. A mai világban ilyen alakítást hozni szinte bűvészi szintű bravúr. Waititi pedig, aki a Marvel Thor-univerzumának filmrendezője, és Oscar-díjas forgatókönyvíró, szintén kiváló színész. (Mi már nem is számoljuk, hány állása van. Ebben a sorozatban nemcsak szerepel, de producerként, valamint az első rész rendezőjeként is tevékenykedett.)

Waititi alakításából egyszerre sugárzik ki a kaotikusság és a sebezhetőség, miközben vad szakállt visel és szexi bőrszerkót. Bőr. Szerkót.

Ha ez nem a legjobb reklám, hogy megnézzétek a sorozatot, nem tudjuk, mi mást mondhatnánk. :DD

Fotó: Aaron Epstein/Aaron Epstein

A jó hír az, hogy a sorozat az első évaddal nem ért véget. Az utolsó két epizód 2022. március 24-én jelent meg az HBO Max-on. Amikor utoljára láttuk őket, nem állt épp túl jól a szénájuk... Lélegzet-visszafojtva várjuk, mikor jön ki a második évad!

Forrás: The Mary Sue

ELMONDANÁD A VÉLEMÉNYED? KATTINTS IDE A KOMMENTELÉSHEZ!