Heti Gender 2019. július 22.-28.

  • Homofób erőszak külföldön:  

Hiába kért védelmet, meggyilkolták az orosz LMBT-aktivista nőt (Index) 

Nagyjából azzal a hozzáállással kezelték a rendőrök, hogy majd hívja őket, ha épp gyilkolják. Hát, nem volt ideje telefonálni” 

– mondta Jelena Grigorjeva jogi képviselője.

A kormány által - például a közmédia útján - szándékosan gerjesztett homofóbia (vagy más kirekesztő nézet) már csak azért sem ártalmatlan, mert így, hogy a hatalom másodrendűnek minősíti állampolgárok adott csoportjait, statisztikailag igazoltan megnövekednek az LMBTQ közösség (sőt, más társadalmi kisebbségek!) tagjai elleni támadások. A rendőrség hozzáállása kísértetiesen emlékeztet arra, ahogyan (itthon is) családon belüli erőszak ügyekben a hatóságok el szoktak járni. 

 

  • Homofób erőszak itthon: 

Utólag derült ki, hogy a Budapest Pride után is megvertek szélsőjobbos agresszorok egy hazafelé tartó résztvevőt.  A Háttér Társaság "Hangosabb a gyűlöletnél" címmel kampányt indított

A Háttér Társaság biztatja a homofób és transzfób gyűlöletbűncselekmények áldozatait, hogy tegyenek feljelentést. Kapcsolódó: nemrégiben gyűlölet-bűncselekmény nyomozati protokollt fogadott el a rendőrség.

 

  • Bullying: 

Mosdóba is csak óra alatt mertem kimenni” (Lakner Dávid, Magyar Hang)

"A szomjadat oltsd, ne engem!' szlogennel kampányt indított a Sprite az iskolai zaklatás (bullying) ellen

Az iskolai zaklatásnak nagy arányban célpontjai LMBTQ fiatalok. A Labrisz nemrégiben "Még mindig tabu? – LMBT személyek az iskolában" kiadvánnyal és kisfilmmel próbált fellépni a probléma ellen, a bemutatót azonban szélsőjobbos csoport zavarta meg.

 

  • PC terror?

 Tényleg itt a világ vége, ha a 007-es ügynök egy fekete nő lesz? (Vándor Éva, HVG.hu) 

 "Akik viszont csak most, Lashana Lynch képbe kerülése után kiáltanak feminista fordulatot, azoknak érdemes lehet közelebbről megismerkedni az elmélettel, miszerint a Bond-lányok már jó ideje feminista gondolatok mentén léteznek és cselekszenek."

Ahogy egy (hetero férfi) kommentelőnk fogalmazott csoportunkban, a Genderfészekben:  

"Igen, van az a típusú férfi, aki hisztériás rohamot kap, ha meghall bármi olyan hírt, amiben egy általános vonatkozásba belevegyül a női szerep. Pl. nők a matematikában. "Minek kell ezt felemlegetni, a matematikában nincsenek nemek!!!!" mondja ilyenkor hisztis hősünk, miközben azért a folyosón a kollégájának arról beszél, hogy a nők nem elég okosak a matekhoz. Vagy nők a fizikában "Nem az is ő felfedezése, hanem egy csoport dolgozott helyette", persze, mert hősünk azt gondolja, hogy a nők nem elég racionálisak ahhoz, hogy mérnöki tudományokkal foglalkoznak, miközben én több hisztis, vagdalkozó, meggondolatlanul kapkodó férfit láttam, mint nőt.

Vagy nők a filmeken "Minek kell megfelelni a liberális PC-nek és minden főhősből négert meg nőt csinálni". Ez egy reflektálatlan többségi vagy írott és íratlan előjogokkal rendelkező csoportbeli énvédő viselkedés.

Legalább két dologról elfeledkeznek. James Bond korábbi karakterei nem vesztik el a jellegüket attól, hogy most egy női titkosügynökös mese is leforog majd. Az ellenérzés mögött semmi más nincs, mint nem akarja, semmilyen körülmények között sem magát az illető beleképzelni egy nő helyébe, azonosulni vele. Merthogy ez derogál. "Anna Karenina a főhős? Milyen regény már az! El se olvasom!!".

A másik, hogy a brit vagy az amerikai társadalomban sokkal nagyobb a színesbőrű népesség, és nincs ok arra, hogy ők alulreprezentáltak legyenek a filmvásznon. Senki sem mondta, hogy Európát színessé akarják tenni. De az angolszász országokban együtt élnek feketékkel és átélték, kiszenvedték a hatvanas évek polgárjogi mozgalmait, amiből egy új, bonyibb, ám kohéziósan erősebb társadalom alakult ki."

 

  •  A princípiumon innen:

Szabad este a szülőknek, buli a gyerekeknek: éjszakai óvoda Szolnokon 

Kéthetente a szülők péntek délutántól szombat reggelig kimenőt kaphatnak, annyi a dolguk, hogy beviszik 5-10 éves gyereküket az éjszakai óvodába. A projekt EU-s támogatásból valósul meg. 

Úgy gondoljuk, amennyiben az óvónők megfelelő kompenzációt kapnak a hétvégi, éjszakai munkáért, akkor ez egy sokkal méltányosabb közösségi megoldás, mint egyenként nagymamákra bízni a gyerekeket ( = szintén ingyenmunka-végeztetés egy másik nővel, akkor is, ha szívesen teszi), vagy attól függővé tenni a szabadidőt a szülők, illetve (általában) az anya számára, hogy van-e pénz bébiszitterre.

 

Felírták a pelenkát anyunak és ennyi (Mizsur András, Abcúg.hu) 

"Egy 2012-es KSH-statisztika szerint Magyarországon az 50 év feletti korosztályból 30 ezren adták fel a munkájukat hozzátartozójuk ápolása miatt, többségük – több mint 26 ezer fő – nő volt."
"Az otthonokban több éves várólisták vannak, a szolgáltatások (nappali ellátás, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás) egyenlőtlenül oszlanak el, nem a valódi igényekhez igazodnak. Így tehát az idősgodozás terhének jelentős része a családoknál csapódik le.

 

  • A princípiumon túl:

Három év extrém gyaloglás egyedül, nőként Szibériától Ausztráliáig (Vandlik Katalin, Nőkért.hu)

 a svájci Alpokban, vidéken született (1972) és nőtt fel, ahol saját elmondása szerint a lányokat a hagyományos háziasszonyszerepre készítették fel születésüktől fogva. Mivel ő ehhez semmi kedvet nem érzett, a nehezebbik utat választotta.

 

  •  Szexedukáció:

"Igénylik azt, hogy erről beszéljenek" - Hiánypótló útmutató jelent meg a szexuális felvilágosításhoz (Rutai Lili, Átlátszó.hu) 

A pornó káros hatásairól, a szexuális egyenlőtlenségekről, a szépségről és az abortuszról is ír Kardos Bogáta és Sudár Orsolya a Turn Me On – Kapcsolódj be! felvilágosító programhoz tartozó kézikönyvben.

 

  • Egyenlő bánásmód: 

Kapaszkodjon mindenki a legközelebbi feszületbe, mert jön egy transznemű (Pintér Luca, Index.hu)  

Egy helyi vállalkozó először még adta volna a ruháit, de amikor kiderült, hogy Berencsi Eszter transznemű, a keresztény közösségre és a falu vezetésére hivatkozva visszamondta a hollókői népviselet bérlését. A 28 éves egri nő többször is kérte, fontolja meg a döntést, csak ezután fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), amely elmarasztalta a vállalkozót és nyilvánosságra hozta az esetet. 

Ahogy a fotók is bizonyítják, az ügyben egyáltalán nem arról volt szó - ellentétben azzal, amit a kormánysajtó feltételezett -, hogy holmi szakállas férfi akarta volna megszentségteleníteni a kölcsönözni kívánt népviseletet. A köztudat még mindig keveri a transzvesztita és a transznemű fogalmakat. A transzvesztita alkalmanként átöltözik (így lehet akár szakállas férfi női ruhában), a transznemű ember viszont élete minden pillanatát a belsőként megélt neme tagjaként éli, és eszerint is igyekszik megjeleníti magát.

Többek részéről felmerült, hogy Eszter, aki meglehetősen passing (nem látszik rajta, hogy transznemű), miért fedte fel transz státuszát a szolgáltatónak (lábméret, illetve amiatt is, hogy ezeket a ruhákat nem tudja egyedül felvenni). Ezzel kapcsolatban megfontolandó, hogy ez van sapka - nincs sapka eset, ugyanis ha nem mondja el, hogy transznemű, akkor csalónak bélyegzik. A szolgáltató ráadásul máshonnan is megtudhatta volna, hogy transznemű. Még ha a népviseletkölcsönzés nem is mondható hétköznapi helyzetnek, a homo- és transzfóbia gyakoribb szituációkban is megjelenhet, ezért is fontos fellépni ellene. Az ügy egyik legfontosabb tanulsága számunkra, hogy a láthatóságnak nem szabadna szankcióval járnia

 

  • Az út szélén: 

Elárverezték a lakását az anyának, akinek letépte a karját egy rossz tésztagép (Kolontár Krisztián, 24.hu)

Azért nem tudta fizetni a hitelét, mert letépte a karját egy rossz tésztagép és nem tudott dolgozni. Beáta helyzetét nehezíti, hogy tavaly ősszel megvonták tőle a fogyatékos támogatást.

Noha a segítés elsősorban állami és munkáltatói felelősség lenne, magánszemélyek is érdeklődtek, hogy mit tehetnének Beátáért. A Nőkért Egyesület elkérte a bankszámlaszámát - aki teheti, ide küldjön számára adományt: 11773346-02470911-00000000 OTP Magyari Józsefné.

 

  • Eljárási erőszak 

A háten a rendőrség újrakezdte a hajléktalan emberek vegzálását. A meghurcolt fedél nélküli férfinak az Utcajogász aktivistái, Kalota Ágnes és Dietz Henrietta önkéntes ügyvédnők siettek segítségére. A bíróság a hajléktalan embert figyelmeztette, hogy a jövőben tartózkodjon a hajléktalanságtól. Védői fellebbeztek. 

A szegénységet nem lehet láthatatlanná tenni!
A szegénység nem bűn!

- írta az Utcajogász Facebook-bejegyzésében

Ezt írják továbbbá: 

Te is segítenél?
1. �️ Nyomtass a kisokosunkból, amelyet azért készítettünk, hogy érthetőbbek legyenek a jogszabályok. Adjátok oda a hajléktalan embereknek.
http://utcajogasz.hu/szakmai-anyagok/jogi-kisokosok/kozteri-kisokos/
2. ☎️ Amikor a városban jársz, add át nekik ezt a számot: +36 70 227 4147. Tájékoztasd őket arról, hogy ingyen jogi tanácsot adunk, és megpróbálunk ügyvédet biztosítani.
3. �‍♂️ Ha éppen rendőri intézkedés történik, kérdezd meg az érintettől, hová viszik. Ha tudod, melyik rendőr-kapitányságon állítják elő, írd meg nekünk az utcajogasz@gmail.com címre.
4.  Ha állatokat is elvisznek, vedd fel a kapcsolatot az Állatmentő Szolgálattal. Őket elérheted a +36-80-296-896 és a +36-20-314-7751 telefonszámokon.

Ahogy blogunkon korábban megírtuk, a vegzálásnál léteznek jóval hatékonyabb megoldások is a hajléktalanság problémájára. Például a stratégia, amit Utah államban követtek. Ki nem találnánk: lakhatást biztosítottak a hajléktalan embereknek. Lásd: Gyorstalpaló a kormánynak:így szüntesd meg a hajléktalanságot